Lifestyle

Tips voor de perfecte Sinterklaasavond

Sinterklaas is in het land en het is bijna 5 december. Dat betekent natuurlijk lekker eten, cadeaus uitpakken en samen met vrienden en familie zijn. Dat is hartstikke gezellig, maar er valt heel wat te plannen als je Sinterklaas bij jou thuis viert. Heb jij vrienden en familie uitgenodigd om pakjesavond bij jou/jullie thuis te vieren? Geen stress, want met de volgende tips ben je klaar voor de perfecte Sinterklaasavond.


bron

#1 Voorbereiden
Voorbereiden is de sleutel tot een succesvolle avond. Klinkt logisch, toch? Ga er even voor zitten en maak een lijstje met wat je moet regelen en/of wat je taken zijn en zet die op logische volgorde. Ga je nog een film kijken daarna en hoeveel eten moet je kopen?

Dingen waar je aan moet denken:
– hoeveel mensen komen en wie blijft er eten
cadeaus/surprises/gedichten
– eten: avondeten + snoepgoed
– spelletjes
– muziek
– jutezak
– film
– huisdecoratie

#2 Diner menu
Als iedereen blijft eten is het handig om te bedenken wat er op het menu staat. Ga je voor culinair of eenvoudig? Een grote pan met (erwten- of groente)soep en broodjes met lekker beleg of een pan nasi is simpel om te maken en goedkoop. Dan heb je een goede bodem gelegd voor het snoepgoed wat je die avond naar binnen gaat werken. 😉 Snoepgoed in combinatie met een pastagerecht ligt waarschijnlijk iets te zwaar op de maag, dus dat is geen aanrader.

#3 Inkopen doen
Je weet wat je moet voorbereiden en wat je gaat eten. Maar wat drink je? Misschien willen de gasten een wijntje of warme chocolademelk bij het uitpakken van de cadeaus. Tijd om naar de supermarkt te gaan! Decoratie en dergelijke vind je in winkels zoals Action en Blokker.

Boodschappenlijst:
– snoepgoed: pepernoten, kruidnoten, chocoladeletters, marsepein, taai taai, gouden munten, speculaas, amandelstaaf
– ingrediënten avondeten 
– drinken: fris, alcohol, chocolademelk
– decoratie: kaarsen, servetten, eventueel slingers…


bron

#4 Eten voorbereiden
Begin alvast met het voorbereiden van het eten voordat de gasten arriveren. Dan hoef je het daarna alleen nog maar op te warmen en heb je meer tijd om met je vrienden en familie te kletsen. 

Hoe ga je de zoetigheden presenteren? Op een bord, in schaaltjes, glazen… Zet alles klaar zodat je later alleen maar de verpakkingen open hoeft te maken.

#5 Self service 
Een perfecte, maar vooral gezellige Sinterklaasavond heb je als je meer tijd hebt voor iedereen en niet iedere vijf minuten voor iedereen drinken hoeft te pakken. Kies je voor een self service avond? Zet dan het drinken en eten klaar zodat je zelf kunt bijschenken als je daar behoefte aan hebt. 

#6 Plastic servies
Heb je een low key (studenten) Sinterklaasfeestje en geen zin in afwas? Koop dan kartonnen of plastic bekers en borden. Dat scheelt een hoop werk zodra de avond afgelopen is! 


bron

#7 Spelletjes
Iedere familie of vriendengroep viert Sinterklaas op een andere manier. De een doet surprises, de ander alleen pakjes of een dobbelspel. Als je een spel doet is het verstandig om van tevoren de regels te bespreken en uit te leggen zodat je later geen ruzie krijgt over wie welk cadeau mee naar huis neemt. 😉

Wat zijn jouw tips voor de perfecte Sinterklaasavond?

Bedankt voor de tip, Rianne!