Lifestyle

Pak je irritante huisgenoot aan!

Yesss, je bent eindelijk het huis uit en nu heb je alle vrijheid van de wereld… Of toch niet! Je woont dan niet meer met je ouders, maar je hebt wel huisgenootjes waar je rekening mee moet houden. En zij met jou. Op jezelf wonen kan een groot succes zijn, maar het kan ook problemen opleveren nu je met andere mensen samenwoont. Misschien heb jij wel te maken met een huisgenootje die een héél andere levensstijl heeft dan jij, of probeert je huisgenoot mee te liften op jouw zuurverdiende geld.. Voor elk type 'probleemhuisgenoot' hebben we een oplossing, pak die huisgenoot aan! 


Bron

De freeloader
Heb jij het smoesje 'oeps ik ben mijn portemonnee vergeten' al een paar keer gehoord? Of doe jij voor de zoveelste keer de boodschappen? Dan is jouw huisgenootje misschien een freeloader; iemand die meelift. Als student heb je het niet zo breed, maar het is ook niet de bedoeling dat jouw huisgenootje teert op jouw centen.

Ons advies is om je huisgenootje direct te benaderen. Vraag of hij/zij misschien financiële problemen heeft. Sommige mensen schamen zich hiervoor, dus begin er voorzichtig over. Dit betekent niet dat je er té lief op moet reageren, je huisgenootje wist tenslotte van tevoren hoeveel de huur was en hoe hij of zij dat ging betalen. Zeg dat je het erg vindt dat hij/zij moeite heeft met geld, maar dat het ook niet de bedoeling is dat jouw geld eraan opgaat. Je kunt ook met de suggestie komen dat jullie voortaan beter je eigen boodschappen kunnen doen, maar dat je je huisgenootje wel wil helpen met hoe hij of zij geld kan besparen. Laat je huisgenootje bijvoorbeeld dit artikel of dit artikel over besparen lezen. 

De partyanimal 
Je studententijd is dé tijd om hard te feesten, maar het wordt vervelend als jouw huisgenootje heeft besloten om van elke dag een feestje te maken… Vooral als je de volgende dag vroeg op moet staan. Het is vervelend om er elke keer wat van te moeten zeggen, je voelt je na de zoveelste keer net je moeder die een klein kind moet opvoeden! 

Begin een serieus gesprek met je huisgenootje waarin jullie wat afspraken maken. Stel samen wat 'huisregels' op. Het is belangrijk dat jouw huisgenoot ook zijn/haar eigen ideeën mag toevoegen. Zeg dat jij het prima vindt dat er af en toe gefeest wordt, maar dat je doordeweeks wel gewoon wil kunnen slapen. Schrijf alles op en kom uiteindelijk tot één lijst met regels waar jullie het allemaal mee eens zijn. 

De no-boundaries-roommate
Het verschil met huisgenoten en een gezin is dat je als huisgenoten een andere opvoeding hebt gehad. Zo kun je als huisgenootjes andere ideeën hebben over privacy. Stel: je staat je om te kleden, terwijl je huisgenootjes ineens binnenstormt. Je huisgenootje doet alsof zijn/haar neus bloedt, terwijl jij je absoluut niet op je gemak voelt in je ondergoed. Misschien is je huisgenootje gewend dat je zomaar bij iedereen naar binnen kunt stormen, maar jij hebt behoefte aan privacy. What to do? 

Vertel je huisgenootje dat je het niet zo fijn vindt dat hij/zij zomaar binnenstormt, vraag je huisgenootje of er eerst geklopt kan worden voordat hij of zij de kamer binnenkomt. Zo kun jij je even klaarmaken en voor je huisgenootje is het ook niet zoveel moeite om even te kloppen, toch? 🙂 

De luie huisgenoot
Gezellig hoor, om samen te eten. Maar zo'n avond komt er meestal op neer dat jij de afwas doet, terwijl je huisgenootje lekker tv blijft kijken. Typisch, want de kamer van je huisgenoot is ook zeker niet schoon te noemen.. Zucht, wat moet je nou met zo'n sloddervos?

Ten eerste de kamer: hoe erg je het ook vindt dat je huisgenoot al weken de was niet heeft gedaan, het is niet jouw verantwoordelijkheid. Je huisgenootje woont niet meer bij zijn/haar ouders, dus laat het ook niet zo voelen. Maar als je huisgenoot niks uitvoert in het huishouden, dan heb je er wel wat over te zeggen. Misschien is het een goed idee om een schoonmaakrooster in te voeren en als jij 's avonds weer alleen de afwas staat te doen, vraag dan gewoon of je huisgenootje je een handje wil helpen. 

De don't ask-huisgenoot
Is jouw favoriete jurkje ook altijd magisch verdwenen als jij hem aan wil en vind je het kledingstuk vervolgens terug in de kast van je huisgenootje? Had je de hele dag al zo'n trek in je reep chocola maar kom je er later achter dat er alleen nog een lege wikkel ligt? Dan heb je te maken met de don't ask-huisgenoot: iemand die telkens spullen van jou pakt, maar het niet vraagt. ARGH!

Dit zijn onze tips: doe je kamerdeur demonstratief dicht, bewaar de echt lekkere dingen op je kamer en vertel dat je het fijn zou vinden als je hij of zij het eerst vraagt voordat er iets van jou gepakt/geleend wordt.


Bron

Heb jij te maken met een van deze probleemhuisgenootjes? Hoe ga jij daarmee om? 

Laat je inspireren in Pinbook

Must reads 👀