Lifestyle

Hoe bereid je jezelf goed voor op een toets?

Het staat al weken rood omcirkeld in je agenda: 'belangrijke toets!'. Maar daar zit je dan, over nog geen 24 uur zit je aan een bureau om de belangrijke toets te maken en je bent nog niet begonnen met leren. ZUCHT! Altijd hetzelfde. Dit wil je natuurlijk nooit meer! Maar waar moet je beginnen? Hoe bereid je jezelf goed voor? No worries, Girlscene zet een aantal handige tips voor je op een rij. 

Voorbereiding
Het is een inkoppertje, maar BEGIN OP TIJD! Een goed begin is het halve werk. Hoe vaak gaat het wel niet mis en zit je de dag voor de toets te stressen dat je nog niets hebt gedaan? Precies, veel te vaak! Laat dit het teken zijn dat je nooit meer te laat moet beginnen met leren en vanaf nu goed gaat plannen ;-). 


Bron

Plannen
Ja daar is 'ie dan: plannen! Een essentiële stap in het leerproces. Zet op een rijtje wat je precies moet doen, dit alleen neemt al veel stress weg. Bekijk welke hoofdstukken je moet leren en hoeveel tijd je ervoor wil uittrekken. Maak hierin onderscheid tussen de hoofdstukken; voor moeilijke onderwerpen moet je meer tijd inplannen. Maak een handig schema zodat je makkelijk kunt zien wat je per dag moet doen. 

Get comfortable (en bye bye afleiding)
Goed, daar ga je dan met je neus in de boeken. Oh nee, ik moet echt nog even een kop thee zetten. En ik moet die vriendin eigenlijk terug whatsappen en wat geld overmaken… Herkenbaar? Dit heet afleiding. Zorg ervoor dat je omgeving studieproof is. Dat betekent: laptops, mobieltjes, tv weg en uit, zodat je niet afgeleid kan worden. Natuurlijk is een fijne omgeving ook belangrijk, zorg voor een lekker kopje thee en eventueel een banaan of een stukje chocola. Zo kun je ook niet 'opeens' erge honger of dorst krijgen ;-). En oja, ga ook even naar de wc. 

Tip: weet jij dat je thuis altijd wordt afgeleid? Ga dan eens in de bieb leren. De meeste scholen hebben ook studiezalen, daar kun je ook naartoe gaan. 

Studeren
Oké, je omgeving is studieproof, aan de slag! Maar hoe kun je het beste leren? Een aantal studietechnieken: 

Mindmappen
Een mindmap maken is erg effectief om informatie goed te onthouden. Het is ook nog eens leuk om te maken, je bent namelijk in de weer met stiften, verschillende kleurtjes en eventueel zelfs tekeningetjes. Het werkt goed om presentaties, essays en lange teksten te leren. Hier kun je lezen hoe je een mindmap kunt maken. 

Wrts
Moet jij woordjes leren? Dan is de site wrts.nl heel handig. Hier kun je de woordjes die je moet leren invoeren en de site zal je dan overhoren. Handig voor als je ouders je een keer niet kunnen overhoren of als je liever alleen leert. 

Samenvatten
Als je een lange tekst alleen doorleest, dan onthoud je de meest informatie niet. Vat de tekst samen. Haal de kern uit elke paragraaf. Let op dat je de tekst niet overschrijft! Dat is erg tijdrovend en bovendien onnodig. Een paragraaf kun je makkelijk in vijf zinnen samenvatten. Je kunt er ook voor kiezen om te werken met steekwoorden. 
Last minute tip: geen tijd meer om samen te vatten? Gebruik dan een highlighter om de belangrijkste informatie te markeren. Dit is ook samenvatten, maar minder effectief

Quiz
Maak van de informatie die je moet leren een quiz. Stel jezelf een aantal vragen na het lezen van een paragraaf en doe net alsof je de toets al aan het maken bent. 

Spiekbrief
Maak een spiekbrief. Deze gebruik je natuurlijk niet, maar door een spiekbrief te maken onthoud je de informatie heel goed. 

Pauze
Wees niet te streng voor jezelf, pauzes nemen mag. Sterker nog, het is een must. Hoe langer je achter elkaar leert, hoe minder stof je opneemt. De meeste mensen kunnen zich na drie kwartier minder goed concentreren, het is dus aan te raden om na drie kwartier een korte pauze te nemen. Haal een kop thee of een appel, of breng een bezoekje aan het toilet. Na vijf of tien minuten ben je weer klaar om fris in de boeken te duiken. 

Slapen
Huh slapen, ik moet toch leren? Klopt, maar slapen is hier een essentieel onderdeel van. Als je genoeg slaap krijgt (7 tot 8 uur per nacht), dan kun je de stof beter opnemen en je zult de toets beter maken als je uitgeslapen bent en helder kan nadenken. 

Tot slot nog een aantal do's en don'ts: 

DON'T
Je door anderen laten opjutten: ''Vorige keer is de helft gezakt'' of ''Weet je zeker dat je het goed kent?''.
DO
Geloven in jezelf; je hebt goed geleerd! 

DON'T
Het van de laatste uurtjes laten afhangen.
DO
Goed voorbereiden.

DON'T
Het niet snappen en geen hulp vragen.
DO
Vraag aan de leraar wat je niet begrijpt. Het is handig als je vraagt: ''Wat is nou het belangrijkste om te leren?'', dan weet je meteen waar je extra aandacht aan moet geven en wat de leraar belangrijk vindt. 

DON'T
In paniek raken als je een vraag niet begrijpt.
DO
Verdergaan met de volgende vraag en er later op terugkomen.

DON'T
Denken: ''Ach, ik begin altijd op het laatste moment. Daar kan ik niks aan doen.''
DO
Je écht aan je planning houden en als het echt niet lukt op huiswerkbegeleiding gaan.


Bron

Hoe bereid jij je voor op een toets? Heb jij nog tips? 

Bedankt voor de tip, M.! 
Pin je frustratie in Pinbook