Lifestyle

Hoe bereid je jezelf goed voor op een toets?

30

Het staat al weken rood omcirkeld in je agenda: 'belangrijke toets!'. Maar daar zit je dan, over nog geen 24 uur zit je aan een bureau om de belangrijke toets te maken en je bent nog niet begonnen met leren. ZUCHT! Altijd hetzelfde. Dit wil je natuurlijk nooit meer! Maar waar moet je beginnen? Hoe bereid je jezelf goed voor? No worries, Girlscene zet een aantal handige tips voor je op een rij. 

Voorbereiding
Het is een inkoppertje, maar BEGIN OP TIJD! Een goed begin is het halve werk. Hoe vaak gaat het wel niet mis en zit je de dag voor de toets te stressen dat je nog niets hebt gedaan? Precies, veel te vaak! Laat dit het teken zijn dat je nooit meer te laat moet beginnen met leren en vanaf nu goed gaat plannen ;-). 


Bron

Plannen
Ja daar is 'ie dan: plannen! Een essentiële stap in het leerproces. Zet op een rijtje wat je precies moet doen, dit alleen neemt al veel stress weg. Bekijk welke hoofdstukken je moet leren en hoeveel tijd je ervoor wil uittrekken. Maak hierin onderscheid tussen de hoofdstukken; voor moeilijke onderwerpen moet je meer tijd inplannen. Maak een handig schema zodat je makkelijk kunt zien wat je per dag moet doen. 

Get comfortable (en bye bye afleiding)
Goed, daar ga je dan met je neus in de boeken. Oh nee, ik moet echt nog even een kop thee zetten. En ik moet die vriendin eigenlijk terug whatsappen en wat geld overmaken... Herkenbaar? Dit heet afleiding. Zorg ervoor dat je omgeving studieproof is. Dat betekent: laptops, mobieltjes, tv weg en uit, zodat je niet afgeleid kan worden. Natuurlijk is een fijne omgeving ook belangrijk, zorg voor een lekker kopje thee en eventueel een banaan of een stukje chocola. Zo kun je ook niet 'opeens' erge honger of dorst krijgen ;-). En oja, ga ook even naar de wc. 

Tip: weet jij dat je thuis altijd wordt afgeleid? Ga dan eens in de bieb leren. De meeste scholen hebben ook studiezalen, daar kun je ook naartoe gaan. 

Studeren
Oké, je omgeving is studieproof, aan de slag! Maar hoe kun je het beste leren? Een aantal studietechnieken: 

Mindmappen
Een mindmap maken is erg effectief om informatie goed te onthouden. Het is ook nog eens leuk om te maken, je bent namelijk in de weer met stiften, verschillende kleurtjes en eventueel zelfs tekeningetjes. Het werkt goed om presentaties, essays en lange teksten te leren. Hier kun je lezen hoe je een mindmap kunt maken. 

Wrts
Moet jij woordjes leren? Dan is de site wrts.nl heel handig. Hier kun je de woordjes die je moet leren invoeren en de site zal je dan overhoren. Handig voor als je ouders je een keer niet kunnen overhoren of als je liever alleen leert. 

Samenvatten
Als je een lange tekst alleen doorleest, dan onthoud je de meest informatie niet. Vat de tekst samen. Haal de kern uit elke paragraaf. Let op dat je de tekst niet overschrijft! Dat is erg tijdrovend en bovendien onnodig. Een paragraaf kun je makkelijk in vijf zinnen samenvatten. Je kunt er ook voor kiezen om te werken met steekwoorden. 
Last minute tip: geen tijd meer om samen te vatten? Gebruik dan een highlighter om de belangrijkste informatie te markeren. Dit is ook samenvatten, maar minder effectief

Quiz
Maak van de informatie die je moet leren een quiz. Stel jezelf een aantal vragen na het lezen van een paragraaf en doe net alsof je de toets al aan het maken bent. 

Spiekbrief
Maak een spiekbrief. Deze gebruik je natuurlijk niet, maar door een spiekbrief te maken onthoud je de informatie heel goed. 

Pauze
Wees niet te streng voor jezelf, pauzes nemen mag. Sterker nog, het is een must. Hoe langer je achter elkaar leert, hoe minder stof je opneemt. De meeste mensen kunnen zich na drie kwartier minder goed concentreren, het is dus aan te raden om na drie kwartier een korte pauze te nemen. Haal een kop thee of een appel, of breng een bezoekje aan het toilet. Na vijf of tien minuten ben je weer klaar om fris in de boeken te duiken. 

Slapen
Huh slapen, ik moet toch leren? Klopt, maar slapen is hier een essentieel onderdeel van. Als je genoeg slaap krijgt (7 tot 8 uur per nacht), dan kun je de stof beter opnemen en je zult de toets beter maken als je uitgeslapen bent en helder kan nadenken. 

Tot slot nog een aantal do's en don'ts: 

DON'T
Je door anderen laten opjutten: ''Vorige keer is de helft gezakt'' of ''Weet je zeker dat je het goed kent?''.
DO
Geloven in jezelf; je hebt goed geleerd! 

DON'T
Het van de laatste uurtjes laten afhangen.
DO
Goed voorbereiden.

DON'T
Het niet snappen en geen hulp vragen.
DO
Vraag aan de leraar wat je niet begrijpt. Het is handig als je vraagt: ''Wat is nou het belangrijkste om te leren?'', dan weet je meteen waar je extra aandacht aan moet geven en wat de leraar belangrijk vindt. 

DON'T
In paniek raken als je een vraag niet begrijpt.
DO
Verdergaan met de volgende vraag en er later op terugkomen.

DON'T
Denken: ''Ach, ik begin altijd op het laatste moment. Daar kan ik niks aan doen.''
DO
Je écht aan je planning houden en als het echt niet lukt op huiswerkbegeleiding gaan.


Bron

Hoe bereid jij je voor op een toets? Heb jij nog tips? 

Bedankt voor de tip, M.! 
Pin je frustratie in Pinbook

LOVE dit artikel
66 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

30 reacties

 • 4 jaar geleden ♥echteliefde

  omgg ik heb altijd dan vooral bij wiskut dan snap ik een som nieee en dan ga ik het ook nie vragen ofso en dat bij pw kom je in de problemenn hahaa x

 • 4 jaar geleden cloudy

  ik schrijf alle toetsen zo groot mogelijk in mijn agenda, dan vergeet ik in ieder geval niet dat ik een toets heb. Dan kijk ik naar de stof die we moeten is dit veel of moeilijk dan begin ik er eerder aan. Ook zoek ik altijd opdrachten die waarschijnlijk ook in de toets komen en die maak ik dan nog allemaal een keertje.

 • 5 jaar geleden Moon

  Een erg goed blog! In plaats van wrts.nl gebruik ik vaak memrise.com De website zorgt ervoor dat je woordjes vaak herhaalt en je kan ook de lijsten van vrienden leren en zien hoe goed zij ervoor staan

 • 5 jaar geleden sneeuwpopje x

  I LOVE LOVEEEEEEEEEEEEEEEEE WRTS!!!!!!!!!!

 • 5 jaar geleden Just

  Zoals ik het altijd doe: Bij elke toets begin ik 3 dagen vantevoren. Dit schrijf ik dan ook in mijn agenda, zodat ik het niet vergeet. En het leren gaat zo: eerst een samenvatting maken (dat is het aller belangrijkste), dan snel een web maken, zodat je de verbanden tussen bepaalde begrippen ziet en als laats zoek eens op internet naar voorbeelden van begrippen. Het helpt echt en inderdaag zoals in de tekst staat ruim je kamer zo goed mogelijk op en zorg dat alleen de hoognodige spullen op je bureau staan. Hopelijk heb je hier ook nog iets aan.

 • 5 jaar geleden Me-forever

  yeaah jaartje is nu bijna over. kheb nog 3 proeven. maar kga volgend jaar naar 4vwo en kmoet echt beter gaan plannen en voorbereiden. dan krijg ik ook tentamens enzo maar al die dingen van hierboven doe ik helemaal niet met plannen enzo. en ik zit op een montessorie school. HANDIG VOOR VOLGEND JAAR ALS K HET NIET VERGEET

 • 5 jaar geleden Lies_

  Zit nu te leren maar ga ook snel andere dingen doen handig dit ga nu meteen weer leren

 • 5 jaar geleden Roos

  Ik heb nog een handige site; www.efaqt.nl

  Hier maak je van de tekst vragen en het antwoord schrijf je erbij.

  Dit kan je je ouders laten overhoren, maar op de site zelf zit ook een overhoorprogramma!

  Mega handig. Het helpt echt heel erg!

 • 5 jaar geleden Naomi

  vandaag aan mn crush uitleg gevraagd, hielp niet echt... TE AFGELEID

 • 5 jaar geleden bonnieex

  Quizlet is ook hartstikke handig, een soort van wrts maar dan meer uitgewerkt en luxer.

 • 5 jaar geleden Nox

  Ik heb altijd moeite met tentamens waarbij er heel veel druk op me ligt. Klinkt stom, maar dan ga ik uitstellen en dingen vergeten. Wat ik heel graag doe is een pakje met blanco kaartjes kopen bij de HEMA en daar schrijf ik alle belangrijke dingen op die ik moet weten. Zo onthou ik sneller dingen en als ik moeite heb met een feit, dan bestudeer ik dat kaartje vaker en ondervraag ik mezelf vaker.

 • 5 jaar geleden cirnova_

  Morgen Duits toets waar ik superslecht in ben. Maar ik zal me best doen ondanks het mooie weer.

 • 5 jaar geleden Danivanderby

  morgen wiskunde en geschiedenis examen, en ik begin... straks! =)

 • 5 jaar geleden Hieperdepieper

  Dat eerste plaatje is hoe ik mijn middelbare en mijn twee opleidingen heb doorlopen. Alles pas in de nacht ervoor gedaan.

 • 5 jaar geleden Sanne_

  Handige tips!

 • 5 jaar geleden ccccxxxx

  heeeel handig dit!!

 • 5 jaar geleden Saphira__

  Hanidg! Superbedankt!

 • 5 jaar geleden Ineke

  Iedereen die maar zeurt over plannen,

  ik maakte met toetsweken vaak wel 1 maar hield me er toch niet aan

  maar nu het echt moest van mezelf bij de examens is het me wel gelukt

  dus je moet het echt willen, wil het helpen

 • 5 jaar geleden LouderLove

  Helaas, nog maar 2 examens op maandag dus net iets te laat voor mij!

 • 5 jaar geleden joleintje :)

  super fijn!

 • 5 jaar geleden Ville88

  @Someone in the Water, hun planning zelf is ook niet goed. Het is bekend dat de Eindexamens jaarlijks in Mei vallen. Maarja dat was ook nog niet landelijk bekend hoor :/.

 • 5 jaar geleden Seagold

  Handig, ga gelijk morgen beginnen!

 • 5 jaar geleden Isa

  handig! had ik nodig haha. Veel USO's volgende week

 • 5 jaar geleden theycallmywendy

  super leuke blog ! ik heb er erg last van dat ik snel word afgeleid door dingen en ik kan ook niet zo goed plannen, hier heb ik veel aan ! xx

 • 5 jaar geleden Someone in the Water

  Balen dat dit net te laat komt heb nog maar 1 examen te gaan namelijk, maargoed leuk artikel!

 • 5 jaar geleden Sugarcube

  Handig, had ik net nodig. Volgende week heb ik super veel rep's en so's.

 • 5 jaar geleden Cypresses

  Erg handig ja haha! Al spreken de meeste voor zichzelf.. Je weet wat je dan moet doen.. Maar eraan houden is juist het lastige deel.

 • 5 jaar geleden Justme

  Jeeej dit kan ik nou eens precies goed gebruiken dit weekend om nog eens heel hard te kunnen knallen op mn laatste examen geschiedenis!

 • 5 jaar geleden Princess of fire and ice

  Handige tips! Ga volgend schooljaar naar het VWO en dan heb ik dit zeker nodig.

 1. 1