Lifestyle

‘Ik ben hooggevoelig’

Heb je weleens gehoord van 'HSP'? Dit is een afkorting voor een hooggevoelig of hoogsensitief persoon. Waar sommige mensen slimmer zijn dan anderen, zijn sommige juist weer gevoeliger dan anderen. Als HSP geniet je intens van muziek of het eerste zonnestraaltje op de dag, maar je raakt aan de andere kant ook snel van slag door een vervelend krantenbericht of grote groepen mensen. Meer weten over HSP? Lees dan snel verder. 


 Bron

Hoogsensitiviteit of een hoogsensitief persoon (HSP) is een term uit de psychologie die in 1996 werd geïntroduceerd door de Amerikaanse psychologe Elaine Aron. Deze vrouw heeft er al verschillende boeken over geschreven, waarin zij stelt dat HSP's erg bijzonder zijn en dat meer mensen deze eigenschap hebben dan gedacht. Volgens Elaine is 15 tot 20% van de bevolking hooggevoelig. 

Hooggevoeligheid begint bij de meeste mensen met het gevoel anders te zijn dan anderen. Hooggevoelige mensen nemen namelijk dingen waar die andere mensen missen. Zowel in de positieve als in negatieve zin. Zo kunnen HSP's intens genieten van lekkere geuren, mooie muziek en lekker eten. Maar een bezoekje aan de drukke Kalverstraat, het horen van indringende sirenes of het zien van felle lichten kan een hooggevoelig persoon een heftige reactie geven. Hij of zij raakt dan overprikkeld, waardoor zij veel stress of angst kunnen ervaren. 


Bron

Hoogsensitiviteit heeft ook kenmerken. HSP's…:
– Nemen gedetailleerder, subtieler en intenser waar
– Zijn erg gevoelig voor prikkels van buitenaf; vaak voelen HSP’s zich hierdoor niet op hun gemak
– Hebben meer moeite en meer tijd nodig om indrukken te verwerken
– Hebben een diep en rijk innerlijk leven; dromen, fantaseren en overwegen veel
– Voelen stemmingen en sferen goed aan
– Worden meer dan gemiddeld geroerd door natuur, kunst en muziek
– Eigen emoties en emoties van anderen worden intenser ervaren
– Hebben moeite met planning en het verkrijgen van structuur 
– Kunnen verlegen overkomen maar zijn dat vaak niet
– Zijn vaak plichtsgetrouw en perfectionistisch
– Functioneren minder goed als ze geobserveerd of geëvalueerd worden
– Zijn vaak zorgzaam en anticiperend op behoeften van anderen; moeite om grenzen aan te geven
– Hebben relatief meer en sneller last van stress, spanning en fysieke klachten zoals hoofdpijn, allergieën, maag/darmklachten, chronische vermoeidheid etc.
– Lopen groter risico op stemmingswisselingen, depressiviteit, angsten en verslavingen

Het mag duidelijk zijn dat hooggevoeligheid zowel positieve als negatieve kanten heeft. Als HSP krijg je veel prikkels, waardoor je emoties veel intenser beleeft. Zo kan een gesprek met een zeurende vriendin erg vervelend voor je zijn, omdat jij haar emoties al snel overneemt. En werken in een drukke omgeving is voor jou veel vermoeiender dan voor je klasgenootjes of je collega's. Ook trekt de ellende van een ander je erg aan (bijvoorbeeld Syrië of een mishandeld hondje) en je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Bovendien pik je de sfeer feilloos op en een nare opmerking kan jou flink van slag maken. 


Bron

Volgens Elaine zijn er twee soorten HSP's. De grootste groep, zo'n 70% is van nature rustig en meer introvert. Zij voelen zich prettig bij een stabiel leven met weinig risico's. Terwijl 30% van de HSP's juist behoefte heeft aan nieuwe ervaringen en spanning, en is extravert. Aan de ene kant raakt deze 30% snel verveeld, maar deze mensen zijn ook snel overprikkeld. 

Let op: dit is een samenvattend artikel over HSP. Natuurlijk ligt hooggevoeligheid veel gecompliceerder en ervaart iedereen het weer anders. Vermoed jij dat je een HSP bent? Er zijn veel boeken die over hoogsensitiviteit gaan en ook verschillende websites kunnen je veel informatie geven. Bovendien zijn er Facebookgroepen voor HSP's en worden er speciale dagen georganiseerd waar hoogsensitieve personen (ook jongeren) bij elkaar komen.


Bron

Heb jij weleens van HSP gehoord? 

Bron: hooggevoelig, balancedlife, ookzogevoelig