Lifestyle

Leer vaker ‘nee’ te zeggen

Ken je dat gevoel, dat er veel mensen zijn die dingen van je willen, met je willen afspreken of je hulp of tijd nodig hebben, maar je eigenlijk gewoon even NEE zou willen zeggen? Maar dat je dat niet over je hart kunt verkrijgen omdat je niemand wil kwetsen, tekort wil doen of geen 'moeilijkheden' wil veroorzaken?  Dat gevoel is helemaal nergens voor nodig. Het kan juist heel verhelderend werken om eens wat vaker 'nee' te zeggen. Wij leren je hoe je dit doet!

Nee zeggen is moeilijk. Dat zullen we niet ontkennen. Toch kunnen we met dit magische woordje heel wat problemen voorkomen. Denk bijvoorbeeld eens aan een verjaardag waar je 'ja' op hebt gezegd die helemáál niet uitkomt, of die klus die je aannam terwijl je wist dat je er eigenlijk geen zin in had of dat ene etentje waar je tegenop zag en ook helemaal niet zo leuk was. 

Soms moet je gewoon nee zeggen, juist om meer energie te krijgen. Je neemt namelijk vaak te veel hooi op je vork omdat je slecht bent in nee zeggen tegen mensen. Je zegt ja tegen dingen om mensen niet teleur te stellen of omdat je geen slechte indruk wil maken. Je zegt ja omdat je geen schade wil aanrichten in je relatie of vriendschap, of omdat je goedkeuring wil van anderen. Terwijl nee zeggen juist getuigt van kiezen voor je doelen, voor jezelf, en ergens voor staan. Veel mensen zullen dat benijden!

Bron: tumblr

Jij hebt vast ook wel bepaalde doelstellingen in je leven. Als iemand jou iets vraagt, ga je bij jezelf te raden of dit binnen die doelstellingen past, en in hoeverre jij hier energie van krijgt. Op basis daarvan ga je de beslissing maken om 'ja' of 'nee' te antwoorden. 

Leer 'nee' zeggen: 
– Wanneer iemand iets aan je vraagt, antwoord je op de vráág; je zegt geen nee tegen de persoon zelf. 

– Denk aan je doelstellingen en aan de dingen die jij belangrijk vindt: past ditgene daartussen?

– Krijg je er positieve energie van, of gaat het energie vreten?

– Neem een denkpauze. Beslis niet meteen, maar zeg tegen iemand dat je er zo snel mogelijk op terug komt met je antwoord. Zo kun je rustig alles overdenken en afwegen. 

– Besef dat je het recht hebt om nee te zeggen. Je hebt misschien niets te doen op die donderdagavond, maar een avondje voor jezelf is ook belangrijk, jij hebt ook recht op een avondje niets doen!

– Je hoeft geen verklaring af te leggen aan iemand. Een simpele 'nee' is vaak al genoeg, zonder dat je excuses hoeft te maken of iemand een verklaring schuldig bent. 'Misschien een andere keer' of 'Mijn prioriteiten liggen nu even ergens anders' is voldoende. 

– Wees respectvol. Soms kan het op iemand 'hard' overkomen als je gewoonweg nee zegt. Breng het dus met respect en zeg bijvoorbeeld: 'Ik begrijp dat je het zelf druk hebt/iets moeilijk vindt/etc., maar het komt me op dit moment helaas niet uit'. Je geeft de ander zo ook weer een goed gevoel. 

– Denk niet dat het stom is om van mening te veranderen! Je kunt altijd nog terugkomen op je besluit. Dat geldt zowel voor iets waar je al ja op hebt gezegd, als iets waarop je eerst nee zei. 


Bron: myperfectline
Nog enkele kleine voorbeelden, waar je misschien in eerste instantie niet aan denkt:

1. In je relatie: 'Schat, ik wil mijn moeder vragen zondag te komen eten' 'Het spijt me, lieverd, maar zullen we dat een andere keer doen? Ik wilde deze zondagavond graag voor mezelf hebben.'

2. Vriendinnen: 'Zullen we zaterdag eens heerlijk gaan shoppen voor het nieuwe seizoen?' 'Mijn kast hangt al helemaal vol met nieuwe dingen en dingen die nog goed zijn, misschien het volgende seizoen weer.'

3. De kapper: 'Meisje, wat zou een hoogblonde tint/een stukje korter je goed staan! Zullen we dat maar eens doen?' 'Ik ben nog steeds blij met mijn natuurlijke kleur/deze lengte, maar ik zal er eens over nadenken.'

4. De slager: 'Wat zei u? 200 gram ham? Het is 350 gram, is dat ook goed?' 'Nee, liever niet, ik heb echt genoeg aan 200.'

5. Op je werk: 'Ik reken er op dat jullie wel een paar zondagen en koopavonden in kunnen vallen voor Maartje die een half jaar is reizen' 'Ik ga natuurlijk mijn best doen, maar ik kan niet zomaar elke zondag ineens werken'.

6. In de winkel (waar je toch al altijd geneigd bent om meer te kopen dan je wil): 'Maar wat staat die broek je goed, als we daar dan ook nog eens dit bloesje bij halen, en trek deze jas eens aan, even kijken hoe het staat…' 'Nee dank u, ik heb echt alleen een broek nodig'.

In het begin kan het misschien wat onwennig voelen, of alsof je persoonlijk mensen afwijst. Maar je zult merken dat je er steeds beter in wordt en dat het op een natuurlijkere manier zal gaan. Uiteindelijk zit je beter in je vel en stel je doelen waar je je aan houdt, waardoor je alleen maar meer positieve energie zult krijgen! Succes!

Zeg jij vaak 'ja' terwijl je eigenlijk liever 'nee' zou zeggen, of ben je hier al goed in? 

Bronnen: justbeyou, trendstyle, mens en samenleving