Food

Uit Pauline’s Keuken: Italiaanse Bruschetta’s

Ik hou van bruschetta's, in Italië eet ik ze heel vaak tijdens de lunch. Of gewoon als hapje tussendoor. Ik kies bijna altijd voor de traditionele combinatie met tomaat en mozzarella, die je bij elke trattoria wel kunt krijgen. Bruschetta's zijn ook de ideale oplossing als je oud brood over hebt. Het brood wordt namelijk geroosterd in de oven of grillpan waardoor het toch iets uitdroogt.

Qua toppings kan je eindeloos variëren. Je kan de broodjes beleggen met groente, met kaas, met vlees, met vis of zelfs met fruit in combinatie met kaas. Ik heb 4 lekkere receptjes bedacht en eigenlijk heb ik gewoon gepakt wat ik in de koelkast had liggen.

De Basis
Voor de bruschetta's zelf heb je nodig een stokbrood of plakken brood, 1 teen knoflook en een lekkere olijfolie. Je kan de bruschetta's op twee manieren maken.

1. Vermeng de olijfolie met de knoflook, laat het even staan en zorg dat de smaak er goed in trekt. Snij het stokbrood in plakjes. Bestrijk de broodjes met de knoflookolie en rooster ze in ongeveer 10 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 180 graden.

2. Laat een grillpan goed heet worden. Snijd het stokbrood in plakjes en bestrijk deze met olijfolie. Grill de broodjes aan weerszijden goudbruin. Wrijf vervolgens met een hele knoflookteen over de broodjes heen. Het broodje krijgt zo ook de knoflooksmaak.

Ik gebruik zelf altijd methode 1, die vind ik het makkelijkst. Ik heb hier ook standaard olijfolie staan met een paar tenen knoflook erin. Dat kan je overal voor gebruiken.

De Variaties

Bruschetta Caprese

Snijd een tomaat in plakjes en snij een bol buffelmozzarella in plakjes. Beleg de bruschetta met de tomaat en mozzarella en garneer het met verse basilicum.

Aubergine & Geitenkaas

Laat een grillpan goed heet worden. Snij een aubergine in plakjes, bestrijk deze plakjes met knoflookolie. Grill de aubergine kort in de grillpan, strooi er vervolgens wat zout en oregano over. Beleg de bruschetta's met de gegrilde aubergine en garneer met zachte geitenkaas.

Parmaham en mozzarella

Snij een bol mozzarella in plakjes. Verdeel een stukje Parmaham over de bruschetta's en garneer het met een plakje mozzarella en een blaadje verse basilicum.

Geroosterde tomaat en Parmezaan

Verdeel wat kerstomaatjes over een ovenschaal, bestrooi dit met peper en zout en giet er wat knoflookolie over. Rooster de tomaatjes gedurende een half uur in de oven op 180 graden. Bestrijk de bruschetta's met een eetlepel pesto, garneer het met tomaatjes en schaaf er tenslotte wat Parmezaan over.

Met dit recept doe ik mee aan de To Toscane Food blogger wedstrijd 2. "Ik wil een week vakantie in een vakantiehuis in Toscane winnen! Ben je ook blogger en wil je ook meedoen aan deze wedstrijd? Kijk dan hier.

Over mij:
Ik ben Pauline, ik woon in Haarlem en ik denk in eten. Toen ik klein was bakte ik al koekjes met mijn oma. Op mijn blog Uit Pauline's Keuken kan je al mijn keukengeheimen lezen.

Ga jij dit recept uitproberen?