Lifestyle

10 tips om je spijsvertering te verbeteren

Veel mensen hebben last van hun spijsvertering. Denk aan een opgeblazen gevoel, buikpijn en een trage of onregelmatige stoelgang. Gelukkig kun je er zelf wat aan doen. Wil je weten wat? Lees dan snel verder.

#1 Goed kauwen
Als we honger hebben willen we vaak zo snel mogelijk eten. Dit is echter niet goed voor de spijsvertering. Je lichaam heeft tijd nodig om zich in te stellen op het ontvangen van eten. Door rustig en met aandacht te eten kan je voeding veel beter worden verteerd.


Bron

#2 Eet gevarieerd
Gezond eten is belangrijk. Vooral vezelrijk en gevarieerd voedsel is goed voor de spijsvertering. Zorg dus dat je allerlei verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt. Ook erg belangrijk: ontbijt iedere dag, dat zorgt ervoor dat je de spijsvertering weer op gang brengt.

#3 Rook en drink niet
Roken en drinken is niet goed voor de spijsvertering. Het slijmvlies waarmee je maag en darmen zijn bekleed, wordt aangetast door roken. Alcohol irriteert het slijmvlies van de mond, slokdarm en maag, waardoor onder andere maagpijn kan ontstaan.

#4 Maak een kleine wandeling
Als je na een maaltijd een kleine wandeling maakt, dan geef je je lichaam het signaal dat de spijsvertering nu echt aan het werk moet omdat er energie nodig is.


Bron

#5 Slaap niet meteen na het eten
Zorg dat je twee uur voor het slapen gaan niets meer hebt gegeten. Als je namelijk vlak na het eten gaat slapen, dan heb je kans dat de spijsvertering te traag gaat verlopen, waardoor het voedsel onvoldoende wordt verteerd.

#6 Ga op tijd naar het toilet
Als je het gevoel hebt dat je naar de wc moet, ga dan! Door goed toiletgedrag heb je minder kans op verstopping van de darmen.

#7 Sport voldoende
Voldoende bewegen en sporten is belangrijk voor een goede spijsvertering omdat lichaamsbeweging de beweging van de darmen bevordert. De beweging van de darm is belangrijk voor de vertering en de stoelgang.

#8 Drink veel water
Genoeg water drinken voorkomt dat de ontlasting hard en droog wordt. Hierdoor heb je minder kans op verstopping. Drink tenminste 1,5 liter water per dag.

#9 Drink verdunde azijn
Een eetlepel (appel)azijn in je glas water is erg gezond. Het zuur helpt je tekort aan maagzuur te verlichten omdat het bijdraagt aan de zuurgraad van je maag. Let er wel op dat de azijn zonder gist is.

#10 Gebruik kruiden
Een kop pepermuntthee kan de spijsvertering op gang helpen. Ook het gebruik van Keltisch zeezout en gember stimuleert de spijsvertering.


Bron

Bron: gezondheidsnet, ahealthylife

Must reads 👀