Lifestyle

Leven met Androgeen Ongevoeligheid Syndroom (AOS)

Heb jij weleens gehoord van AOS? Grote kans van niet. Op school leer je dat xx-chromosomen bij vrouwen horen en xy-chromosomen bij mannen. Maar soms houdt de natuur zich niet aan de boeken. In Nederland zijn er een paar honderd vrouwen die door een genetische aandoening toch xy-chromosomen hebben.


Bron

Het geslacht wordt bepaald door genen, dna en hormonen. Volgens 'het boekje' hebben vrouwen xx-chromosomen en mannen xy-chromosomen. Maar niet altijd. Als een vrouw toch xy-chromosomen heeft, dan heeft zij de aandoening AOS (Androgeen Ongevoeligheid Syndroom). 

Tot de achtste week van de zwangerschap is er geen verschil tussen een xy-kind en een xx-kind. Pas na een tijd ontstaan onder invloed van androgenen (mannelijke hormonen) de verschillen tussen jongens en meisjes. Maar het lichaam van vrouwen en meisjes met AOS heeft zich ondanks hun xy-chromosomen in een vrouwelijke richting ontwikkeld. Dit komt doordat het lichaam geen androgenen aanmaakt of er niet gevoelig voor is. Vaak heeft dit een genetische oorzaak en daardoor is vaak sprake van een erfelijke aandoening. 

Wat heeft AOS voor gevolgen? Vrouwen met het xy-syndroom hebben geen eierstokken en baarmoeder. Je kunt dus geen kinderen krijgen. Soms wordt de diagnose al bij de geboorte gesteld, omdat het kind wordt geboren met niet-eenduidige geslachtsorganen of omdat bij een liesbreuk testes worden aangetroffen. Maar vaak wordt het pas later duidelijk, bijvoorbeeld wanneer een meisje niet menstrueert. 


Bron

Aan de buitenkant is meestal niet te zien dat iemand AOS heeft. De meeste vrouwen met xy-chromosomen hebben een vrouwelijk lichaam en er is niets bijzonders gezien. Toch zijn er bij hoge ongevoeligheid voor androgenen een aantal opvallende lichamelijke eigenschappen. Veel vrouwen hebben geen of weinig lichaamsbeharing, licht gekleurde tepels, geen jeugdpuistjes, geen transpiratiegeur en veel vrouwen zijn wat langer dan gemiddeld. 

Hoewel AOS een intersekse-aandoening is, wil dat niet zeggen dat een vrouw met AOS zich 'een beetje man en een beetje vrouw' voelt. Het is slechts een term die aanduidt dat het lichaam zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken heeft. 

Er is nog niet veel bekend over AOS en onderzoekers weten daarom niet precies hoeveel mensen de aandoening hebben. Je mag uitgaan van minimaal 160 vrouwen. 

Meer informatie? Kijk dan even hier.


Bron

Heb jij weleens van AOS gehoord?

Bron: dsdnederland, 

Bedankt voor de tip, Jet! 

Must reads 👀