Lifestyle

Concentratie tips

Af en toe is het best moeilijk om je te concentreren in bepaalde situaties. Je moet eigenlijk huiswerk maken, maar je blijft Facebook en WhatsApp maar in de gaten houden. Komt je dit bekend voor? Dan kun jij deze concentratie tips goed gebruiken! Lees hier de tips, zodat je je beter kunt concentreren tijdens je studie of op het werk.

Wat is concentratie nou precies?
Concentratie geeft dus aan hoe lang en hoe intensief iemand zijn aandacht op iets kan vestigen, maar wist je ook dat er verschillende soorten concentratievormen bestaan? Zo kun je jezelf tijdens het lezen concentreren op de letters, maar om echt te begrijpen wat er staat, concentreer je je juist op het begrijpen van de tekst.  

Het grootste probleem dat een goede concentratie in de weg staat is afleiding. We worden door allerlei prikkels om ons heen ontzettend snel afgeleid. Dit is ook helemaal niet gek als je erover nadenkt, want onze mobiel alleen al is vaak onze grootste vijand op dit gebied. Wel zonde als je elke keer opnieuw wordt afgeleid, want het duurt wel 20 minuten voordat je weer helemaal geconcentreerd bent. Tel deze tijd maar eens op bij elke keer dat je bent afgeleid!  

concentratie tips
Bron: Tumblr

Je kunt wel overal een tabletje voor nemen, maar het is veel beter om zelf iets aan jouw concentratievermogen te doen! Met de onderstaande tips helpen we je alvast een eindje op weg.  

Zorg voor zo min mogelijk afleiding
Zoals je net al hebt gelezen is het ontzettend zonde als je constant wordt afgeleid. Zorg dus dat je zo min mogelijk afleiding hebt zodat je goed geconcentreerd kunt blijven. Dit betekent dus mobiel uit (of in ieder geval op stil), sluit Facebook af en open niet elke 10 minuten je email inbox om te kijken of je belangrijk nieuws misloopt. Het zal even afkicken worden voor de echte smartphone verslaafden onder ons, maar je zult wel veel meer werk kunnen verrichten! Hierdoor bespaar je uiteindelijk ook veel tijd en houd je nog tijd over voor leuke dingen.  

Zorg voor een opgeruimde werkplek
Om zo productief mogelijk te zijn is het belangrijk dat je een opgeruimde werkplek hebt. Als het een grote rommel is op je bureau zal dit ook alleen maar afleiden en we hebben net geleerd dat je zo min mogelijk afleiding moet hebben voor een goede concentratie.  

concentratie
Bron: Tumblr

Maak een takenlijstje
Soms kun je het al heel druk in je hoofd hebben omdat je weet dat je nog zoveel moet doen. Het is dan belangrijk dat je een takenlijstje maakt met wat je die dag eigenlijk precies af moet hebben. Zo creëer je wat rust in je hoofd en het geeft ook wat rust als je de dingen kunt afstrepen van je lijstje! Je houdt op deze manier het overzicht van alle verplichtingen die je hebt.  

Stel prioriteiten
Wanneer je alle taken hebt opgeschreven op een lijstje kun je makkelijk prioriteiten stellen. De belangrijkste dingen moet je eerst doen. Dit klinkt heel logisch, maar vaak doen we allerlei nutteloze dingen voordat dat we daadwerkelijk aan ons huiswerk beginnen. De minder belangrijke activiteiten ‘vreten’ namelijk energie en komt niet ten goede van je concentratievermogen. Geen uitstelgedrag meer dus!  

Ga in een stilte ruimte werken
Het klinkt misschien niet zo heel gezellig, maar in een stilte ruimte ben je wel een stuk productiever. Mochten er toch mensen zijn die veel kletsen, moet je gewoon even vragen of het wat stiller kan. Leg jouw situatie uit en mensen zullen echt wel begrip voor je hebben dat je het druk hebt en dingen af wilt hebben.  

concentratie
Bron: luju-luju.blogspot

Steeds één ding tegelijk
Wij denken vaak wel dat we kunnen multitasken, wij zijn tenslotte vrouwen, maar toch is het beter om je op één ding tegelijk te concentreren. Zo houd je namelijk veel beter de concentratie vast.

Doe de belangrijkste dingen ’s ochtends
In de ochtend ben je het meest scherp. Je hebt nog lekker veel energie en daardoor ben je een stuk productiever. Het is dus belangrijk dat je hier gebruik van maakt, door de belangrijkste dingen dus ’s ochtends in te plannen.  

Wat is jouw concentratietip?

Bronnen: optimalegezondheid, plazilla, lifehacking

Must reads 👀