Lifestyle

De roots van de gebruiken rondom Pasen

27

Het is vandaag Pasen! Een paar dagen vrij en lekker eten, dikke prima. Ga jij eieren zoeken en heb je al fijne versnaperingen ingekocht? Weet jij eigenlijk de fijne details van Pasen en waarom hanteren we bepaalde tradities en gebruiken? Wij hebben deze zaakjes eens uitgepluisd. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder!


Bron: Tumblr

We weten, waarschijnlijk, allemaal waar het Paasfeest vandaan komt. Het gebruik is de afsluiting van de Goede Week. De christenen, ongeacht welke stroming, vieren dat Jezus op de derde dag na zijn kruisiging opstond uit de dood. Pasen duurt altijd twee dagen en vindt altijd op zondag en maandag plaats. De joden vieren Pesach in plaats van Pasen. Na een concilie werd besloten om de feesten op verschillende data te vieren. Misschien ken je wel het klassieke stuk Matthaës-Passion van Bach? Deze is geschreven ter ere van Pasen. 

Oké, dat was de geschiedenisles. Nu gaan we verder met andere feitjes, waarmee je waarschijnlijk nog eens je ouders kunt verrassen. Een beetje bijdehand (en juist) zijn, is altijd leuk. Weet jij waar de gekleurde paaseieren of de mand waarin ze liggen, vandaan komen? Wij wel!


Bron: Deviantart

De Paasmand, dat rieten mandje waarin de eieren liggen, komt oorspronkelijk uit de middeleeuwen. De katholieken in Europa vierden toen al het einde van de vastenperiode die aan Pasen vooraf gaat. Tijdens het feest aten ze lekkere en grote maaltijden. Die maaltijden werden voor het eten in grote manden (jawel) naar de kerk gebracht. De priester zou de mand zegenen, zodat alles met de goedkeuring van de kerk zou worden opgegeten. De mand is altijd gebleven, maar het geloof en de macht van de kerk werd minder sterk. Katholieken gaan niet meer met manden naar de kerk voor een gezegende maaltijd. Tegenwoordig is de mand eigenlijk een herinnering, een traditie. De inhoud bestaat vaker uit eieren, brood of snoep. 


Bron: Blogspot

Wat is dat gras toch dat altijd rondom eieren en lekkers ligt? Dat plastic, ritselende gekleurde gras? Nou, ook dat komt dus van vroeger. Het is geen trucje van fabrieken om breekbare spullen in goede conditie aan te laten komen. In vrijwel alle landen waar Pasen wordt gevierd, vind je het gras. Dat 'spul' komt dus oorspronkelijk van de Nederlanders! Rond Pasen maakten Nederlandse kinderen een vogelnest om daarin eieren te ontvangen. Toen de Nederlanders naar Amerika gingen, namen ze het gebruik mee, en stopten het gebruikte gras in de eerder genoemde manden. Waarschijnlijk deden ze het om een eigen gebruik te houden, zodat het feest ook in een ander land herkenbaar bleef. 

Geniet jij ook altijd zo van alle lekkernijen rondom Pasen? Koekjes, schuimpjes en niet te vergeten, chocoladekonijnen. Je hebt konijnen die geheel met chocolade gevuld zijn en 'holle' konijnen. Je hebt deze trouwens natuurlijk ook in Sint, Piet en Kerstman-vorm bij andere feestdagen. Maar waarom is het ene konijn nu geheel met chocolade gevuld, terwijl de andere hol is?

De volle konijnen komen uit Duitsland. Zij hadden sowieso al het gebruik om de Paasmand met allerlei lekkere dingen (gebakjes, snoepjes en andere dingen) in de vorm van een konijn te vullen. In 1830 werd er een belangrijke ontdekking gedaan. Men vond een makkelijke manier om konijnen in de vorm van chocolade te maken. De wereld had inmiddels al de konijnenvormen van de Duitsers overgenomen en de Amerikaanse apotheker Robert. L. Strohecker maakte een ENORM chocoladekonijn van iets meer dan een meter en de populariteit was ongekend. Iedereen wist ervan en iedereen wilde een eigen chocoladekonijn (weliswaar niet zo groot) hebben. In 1916 maakte de Boratz Brothers Company op grote schaal chocoladekonijnen en kon iedereen lekker snoepen met Pasen. 


Bron: Pinterest

Wij zijn waarschijnlijk beter bekend met holle chocoladekonijnen. Of pieten enzovoorts. Maar waarom is dat dan toch? Nou, dat komt dus weer vanuit de Tweede Wereldoorlog. In de WOII moest iedereen zuinig doen omdat voorraden, inclusief cacao en snoep, kleiner werden. Later werden lekkernijen al niet meer geproduceerd. In 1948 werden er dan eindelijk weer chocoladekonijnen en -eieren gemaakt, maar er was nog niet heel veel chocolade en iedereen leefde zuinig. Daarom kwam de Amerikaanse veteraan Richard Palmer met holle chocoladekonijnen. Zo kon hij meer konijnen maken, maar was het niet zo duur. De rest is geschiedenis en wij eten nog steeds holle konijntjes. Van chocolade dan. 


Bron: Beautyineverything

Geverfde eieren. Had jij vroeger ook zo'n houdertje, waarmee je de mooiste eieren schilderde om ze vervolgens te verstoppen. Waarom schilderen we die dingen eigenlijk? Tijdens de originele christelijke vastenperiode, mochten gelovigen geen vlees OF eieren eten. Daarom gingen mensen de eieren schilderen, als een waardering dat het weer mocht. Weet je wie dat bedachten? Juist, weer de Nederlanders. Wat een vrolijk volk, af  en toe. 

Ken je ook de paasvuren? Deze traditie wordt niet overal gehanteerd, maar je vindt het nog wel in Nederland. Dit is geen christelijk gebruik, maar het was er al, nog voordat Pasen werd geïntroduceerd. Ja. Het was namelijk een gebruik van de heidenen dat aan het begin van de lente of aan het einde van de winter werd gehouden. Het diende om de demonen van de winter weg te jagen. 

Er zijn nog een paar dingen waarvan wij ook niet precies weten waar die nu vandaan komen. Daarvoor ontvangen we graag jouw hulp! Weet jij bijvoorbeeld waarom we vaak schuimpjes eten, eieren of paasbrood? Misschien weet jij nog leuke gebruiken waar wij helemaal niet aan hebben gedacht. We zijn razend benieuwd, dus laat het hieronder even weten! 

Weet jij nog leuke weetjes? 

Door: Janet

LOVE dit artikel
2 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

27 reacties

 • 6 jaar geleden Carpe Diem

  Wij gaan altijd 'Noten schieten' met Pasen!

  Is dit alleen een traditie in het o zo mooie Groningen?!

 • 6 jaar geleden Tisjegirl

  Ben het helemaal eens met @noa !! Ik vind het echt erg dat Girlscene hier zo laconiek en dom mee omgaat.

  Het waren de Joden die Jesus gekruisigd wilden hebben, dus waarom zouden het dezelfde feesten zijn? pesach en pasen zijn twee totaal verschillende feesten die weinig met elkaar te maken hebben. Meer uitleg was geen luxe geweest, zeker omdat er veel mensen zijn die hier helemaal niks over weten.

 • 6 jaar geleden Melissa

  Waarom eieren zoeken?

 • 6 jaar geleden Lisa

  Eens met Noa.

  Dit verhaal gaat nergens over, ga de echte feiten na !

 • 6 jaar geleden Appelflapljeex

  haha ben het helemaal met je eens NOYOUDONT!!!

 • 6 jaar geleden Paula

  Jullie zeiden dat de Joden Pasen Pesach noemen, dit klopt, maar niet helemaal. Pesach bestond namelijk al voor Pasen. Pesach is de uittocht van de Israëlieten uit Egypte na al hun jaren van slavernij. Mozes leidde hun door de woestijn. Toevallig vond de opstandiging van Jezus op Pesach plaats en noemen de Christenen dit nu Pasen.

 • 6 jaar geleden NOYOUDONT

  Voor mij maakt het niet uit wat erachter zit, lekker eten! (:

 • 6 jaar geleden Simply Emily

  Inderdaad Noa! Blij te lezen dat er meer mensen zo over denken

 • 6 jaar geleden Elisa

  @noa en anderen: amen! @jamie christelijke feesten hebben geen andere oorsprong. Aangezien het christendom veel ouder is dan midwinterfeesten etc.. Pesach is een joods feest wat op hetzelfde moment gevierd werd als toen Jezus werd gekruisigd, daarom is dat hetzelfde

 • 6 jaar geleden Lianne

  het zo eens met Noa! en @Jamie als ik jou was zou ik je toch meer der in verdiepen want kennelijk snap je niet wat Pasen/kerst en de christelijke feesten inhouden.

 • 6 jaar geleden brokenmirror

  Eens met Noa. De atheisten hebben ervoor gezorgd dat veel mensen direct aan paaseieren denken ipv meteen aan Jezus. Maarja christenen weten wel beter

 • 6 jaar geleden Jamie

  @Annxx, bijna alle christelijke feesten zijn afgeleid van andere feesten, maar op een andere, eigen manier vormgegeven. Waar niks mis mee is.

 • 6 jaar geleden Annxx

  @Jamie, foutje van jou. Misschien dat de datum waarop we kerst en pasen vieren is afgeleid van die feesten, maar kerst en pasen zijn christelijke feestdagen en totaal niet afgeleid van heidense gebruiken.

 • 6 jaar geleden Jamie

  Foutje Girlscene, Pasen was oorspronkelijk een vruchtbaarheidsfeest (net als dat kerst voortkomt uit de midwinter feesten). Hier komt ook het gebruik van eieren bij Pasen vandaan. Weten niet veel mensen, maar is echt waar.

 • 6 jaar geleden Helena

  Dit ben ik tegengekomen... Het gaat over de paaseieren

  Waarschijnlijk is het idee ontstaan bij de oude Perzen. Volgens hen bestond er vroeger een goede geest waaruit twee broers, Ormoezd en Ahriman, ontstonden. Ahriman kon Orzmoed niet uitstaan waardoor de goede geest Ahriman naar de duisternis stuurde. Toen Ahriman terugkwam, maakte hij boze geesten die moesten vechten tegen de goede geesten van Ormoezd. Deze maakte een ei waarin hij zijn goede geesten stopte. Ahriman deed hetzelfde met zijn boze geesten. Op een gegeven moment braken de eieren, waardoor de boze en goede geesten zich op de aarde verspreidden.

  Ter herinnering aan dit verhaal vieren de Perzen nog steeds rond maart hun eierenfeest. Tijdens dit feest geven ze elkaar gekleurde en versierde eieren. Soms maken ze ook doosjes in de vorm van eieren, volgestopt met allerlei verrassingen voor hun vrienden of plagerijtjes voor hun vijanden. En Pasen heeft deze traditie dus overgenomen! Op deze manier staan eieren ook een keer in de schijnwerpers.

 • 6 jaar geleden Annxx

  Ik ben het eens met Noa. Pasen draait juist om Jezus en het paasverhaal, niet om konijnen, gras en eieren. Het kan niet zo zijn dat in een artikel over pasen ( wat 100 % gaat over Jezus en zijn lijden en opstaan ) het voor 90% gaat over andere dingen.

  En correctie JODEN VIEREN NIET PESACH INPLAATS VAN PASEN! Pesach gaat over de uittocht van het joodse volk uit Egypte. Het valt ook in de maanden Maart en April maar heeft niks te maken met Pasen. Joden vieren Pasen niet, omdat zij geloven dat het niet Jezus was die gestorven is, zij geloven dat hij nog moet komen. Dat is toch het fundamentele verschil tussen Joden en Christenen?!

  En trouwens, de Matteus passion is niet geschreven ter ERE van Pasen, het is het lijdensverhaal van Christus op muziek vanuit het bijbelboek Mattheus. Bach heeft een bijbeltekst op muziek gezet. Ter ere van Jezus, niet Pasen. Pasen is niet een op zichzelf staand iets, het draait om Jezus.

  Doe je research!

 • 6 jaar geleden Nymphéas

  Ik ben het helemaal eens met Noa. Dit is een belangrijk feest, eigenlijk de essentie van ons geloof - Jezus is in onze plaats gestorven, voor ónze zonden. Dat dit wordt afgedaan als een 'kort geschiedenislesje' vind ik nogal krom. Jezus leeft, hij is geen vaag figuur uit de historie!

  Leuk dat jullie hier wat over schrijven, maar een paar zinnen over de eigenlijke betekenis is in verhouding tot de (weliswaar gezellige en leuke) gebruiken als eieren een beetje.. Nouja, voor mij persoonlijk haast beledigend.

  Nah, de meeste mensen vinden dit waarschijnlijk gezeur maar ik wilde het toch even kwijt Girlscene.

 • 6 jaar geleden missSouthMountain

  De paasvuren ken ik maar al te goed :')

  Leuk artikel

 • 6 jaar geleden Hamstertje

  @Noa helemaaal met je eens !

 • 6 jaar geleden Noa

  "Oké, dat was de geschiedenisles. Nu gaan we verder met andere feitjes,"

  serieus? wat is dit voor doms, christenen zijn niet geschiedenis. We zijn er nog steeds, we vieren nog steeds dat Jezus is opgestaan, voor ons maar ook voor de mensen die niet eens in hem geloven. En nu de leuke feitjes?? het leukste feit van allemaal is dat Hij is dood gegaan voor ons en gewonnen heeft van de duivel en weer is opgestaan. Ook al geloof je niet, toon aub een beetje respect.

  Verder wel een leuk artikel maar hou een beetje rekening met je medemensen..

 • 6 jaar geleden Lynn

  leuk geschreven!

 • 6 jaar geleden MORIARTY

  Paasbrood : http://www.bakkendebakkers.nl/pasen.php

 • 6 jaar geleden snoepie❤

  Eieren toch van een nieuw leven? en omdat de lente begint?

 • 6 jaar geleden imamermaid

  Leuk artikel! Ik weet wel dat de eieren 'nieuw leven' symboliseren. Dat heeft natuurlijk te maken met het opstaan van Jezus, maar ook met de lente - wat dus afstamt van het heidense feest.

 • 6 jaar geleden fajerios

  ik krijg een beetje honger van al die plaatjes

 • 6 jaar geleden Golddust

  Leuk veel dingen die ik inderdaad niet wist

 1. 1