Lifestyle

Girls issues: deel 12

Deze week in Girlsissues: een meisje dat moeite heeft met de ziekte van haar moeder en een lezeres die het, na een vervelende ervaring, moeilijk vindt jongens te vertrouwen. Lees gauw verder…

girlsissues 12

Hallo Sharon,

Mijn moeder heeft al 4 jaar kanker, en haar tumoren groeien alleen maar. Ze ondergaat steeds nieuwe behandelingen, maar toch gaat het steeds slechter met haar.
Ik probeer alles te doen om haar gelukkig te laten voelen. Ik luister altijd naar haar en ik doe wat ze van me verwacht. Maar ze is nooit tevreden met hetgeen dat ik doe. Altijd is het fout en heeft ze er wel iets op aan te merken.

Het helpt ook niet echt dat mijn vader en andere familieleden zich er ook nog eens mee bemoeien. Ik ben thuis de oudste, dus ik word altijd gezien als een voorbeeld. Met vriendinnen erover praten helpt niet meer. Ik ben ook nog eens verhuisd, en ken hier bijna geen mensen.

Daarbij gunnen mijn ouders mij nooit iets. Mijn moeder heeft tot nu toe niet één keer ‘dankjewel’ gezegd. Ik hou altijd mijn mond als ze weer eens commentaar op me heeft, maar nu ben ik het echt helemaal zat. Ik weet niet meer wat ik moet doen.
Ik hoop dat jij mij kan helpen.
Liefs, Anoniem

Beste Anoniem,

Wat erg voor jou en je familie dat je moeder zo ziek is. En wat zwaar voor jou om zo je best te moeten doen de hele tijd! Want natuurlijk wil je er alles aan doen om je moeder op dit moment zo gelukkig mogelijk te maken, in deze moeilijke periode. Het is voor te stellen dat je moeder door haar ziekte niet goed in haar vel zit, want deze ziekte heeft een hele grote impact op haar leven. Ik denk alleen dat het ook belangrijk is om te beseffen dat niet alleen haar leven, maar het leven van het hele gezin er in grote mate door wordt beïnvloed.

Maar er is hier niemand om te veroordelen. Je moeder is omdat ze ziek is meer afhankelijk dan ze waarschijnlijk zou willen. Wellicht neem jij een deel van de zorg op je samen met je vader, die er ook alles aan doet om je moeder zo gelukkig mogelijk te houden. Er wordt van iemand van jouw leeftijd in deze periode meer verwacht dan van andere jongeren van 15. Maar ook je vader moet waarschijnlijk meer voor je moeder zorgen, dan in de tijd dat je moeder niet ziek was. Het is voor iedereen heel erg aanpassen en moeilijk om er op een goede manier mee om te gaan. Ik denk dat het belangrijk is om dit een keer te bespreken met je ouders, hoe lastig dat ook zal zijn. Op dit moment voel jij je echter te weinig gewaardeerd en ik denk niet dat je ouders dat diep van binnen zouden willen. Het is de hele situatie die ervoor zorgt dat jullie relatie wat minder goed loopt.

Probeer duidelijk te maken dat je er alles aan wilt doen om het gezin gelukkig te houden, om je moeder gelukkig te houden, maar dat je ook een keer wil horen dat ze het fijn vinden dat je zoveel voor hun klaar staat. Dat je het op dit moment even teveel vindt worden, ook omdat jullie verhuisd zijn en je niemand hebt om over de situatie te praten. Ik weet zeker dat zij je begrijpen als je het uitlegt en dat zij ook graag willen dat jij je zo goed mogelijk voelt.

Ik wil je daarnaast heel veel succes en sterkte toewensen in deze moeilijke periode.

Liefs, Sharon

Beste Sharon


Ik zit met een probleem. Ongeveer een jaar geleden had ik voor het eerst seks met een jongen. Ik vond hem helemaal geweldig, ik dacht dat hij dezelfde mening over mij had. Drie maanden later kwam ik er achter dat het hem alleen om de seks ging. Ik was er kapot van. Nog steeds eigenlijk, terwijl het bijna een jaar geleden is. En sindsdien heb ik het gevoel dat er geen enkele jongen te vertrouwen is. Ik voel me een soort van lustobject.

Een tijdje geleden vond ik eindelijk een jongen weer leuk en dacht hem te kunnen vertrouwen. Maar dat was dus niet het geval. Dit keer was ik namelijk beter op mijn hoede. Hij wilde meer dan zoenen, maar ik niet. Vervolgens zei hij nog geen half uur later dat hij er geen zin meer in had. Ik probeer me groot te houden en ik probeer jongens echt te vertrouwen, maar ze blijven je maar gebruiken. Vandaag de dag zijn het bijna allemaal players. Hoe kan ik weer een jongen vertrouwen?

Kus anoniem

Beste Anoniem,

Wat rot voor je, dat deze jongen je op deze manier heeft behandeld. Het is begrijpelijk dat je hierna moeite hebt om iemand te vertrouwen, als je hem zelf heel leuk vond. Dat daarna nog een jongen op deze manier ‘gebruik’ van je heeft gemaakt, maakt het natuurlijk heel moeilijk om dit vertrouwen weer terug te krijgen. Het is in ieder geval al een goede stap geweest om aan te geven dat je niet verder wilde. Dit heeft voor jullie beiden duidelijk gemaakt dat jullie verwachtingen anders waren.

Ik denk dat we inderdaad in een periode leven waarin mensen wat makkelijker omgaan met seks en relaties, maar jongens zijn hier niet de enigen in. Het allerbelangrijkste is om gelijke verwachtingen te hebben in de relatie die je met elkaar opbouwt. Jij geeft aan graag een serieuze relatie te willen en ik weet uit ervaring van mijzelf en mijn omgeving dat er ook genoeg jongens zijn die daar naar op zoek zijn! Probeer de volgende keer om wat meer tijd te besteden samen, elkaar te leren kennen en het rustiger op te bouwen. Een jongen die open staat voor een serieuze relatie zal dit juist waarderen.

Na een tijdje kom je er dan zeker achter wat de verwachtingen zijn van de ander, door erover te praten, of omdat je merkt dat diegene niet meer geïnteresseerd is of juist geïnteresseerd blijft. Probeer daarnaast zelf duidelijk te blijven in waar jouw grenzen liggen, dit straalt zelfvertrouwen uit en een jongen die jou oprecht leuk vindt zal dit respecteren. Dit vertrouwen in jongens krijg je vanzelf weer terug als je iemand vindt die daadwerkelijk voor jou kiest.

Succes!

Liefs, Sharon

Heb jij ook een brandende vraag aan Sharon? Je kunt je vraag mailen naar sharon.girlsissues@gmail.com. We zullen iedere week twee vragen uitgebreid beantwoorden, dus houd de rubriek goed in de gaten want wie weet geeft Sharon antwoord op jouw vraag! Uiteraard blijf je volledig anoniem.