Lifestyle

Van scharrel naar potentiëla; dit zijn de rare benamingen voor een relatie in 2021

Je herkent het vast wel; je hebt het aan de eettafel met je zus over je kwarrel waar je weer een leuke date mee hebt gehad. Je moeder kijkt je raar aan: “Kwarrel? Dat noem je toch gewoon je vriendje?!” Die ouders snappen ook niet dat het daten van nu niet hetzelfde werkt als in hun tijd.

Van scharrel tot rela

Tegenwoordig ga je een heel proces door van vijf á zes relatiestadia. En lang niet iedereen haalt het laatste, soms felbegeerde, stadium. Wij leggen je de relatiestadia van tegenwoordig haarfijn uit; van scharrel tot rela. 

Dwarrel of twarrel

Voor de scharrel komt eigenlijk nog de twarrel of dwarrel. Twarrel staat voor twijfelachtige scharrel; je hebt misschien een keer met elkaar gezoend op een feestje of het bed met elkaar gedeeld. Maar jullie weten nu eigenlijk niet zo goed hoe het verder moet. Jullie zijn aan het uitzoeken of jullie elkaar echt leuk vinden of dat jullie het maar bij die ene keer laten. Je bent dus aan het dwarrelen. 

Scharrel

Het eerste echte stadium is de scharrel. De scharrel is als het goed is wel algemeen bekend; je spreekt regelmatig met elkaar af. Het is nieuw, spannend en je vindt het leuk om elkaar te zien. Exclusief zijn jullie nog niet, je kan meerdere scharrels tegelijk hebben. 

Kwarrel of potentiëla

Na de scharrel volgt de kwarrel: kwaliteitscharrel. Jullie gevoelens voor elkaar beginnen te groeien en jullie willen elkaar zo vaak mogelijk zien. Er kan misschien wel een potentiële relatie uit voortvloeien. Dit stadium wordt daarom ook wel de potentiëla genoemd. 

Quarrel

Heel toepasselijk voor deze tijd: de quarantainescharrel! Jullie hebben beide behoefte aan wat aandacht in deze saaie coronatijd, dus staan jullie regelmatig bij elkaar op de stoep. Van een echte relatie is natuurlijk niet te spreken, exclusief zijn jullie totaal niet. 

Prela

Prela, afgekort voor pre-relatie. Jullie zijn er nou wel over uit dat jullie gevoelens hebben voor elkaar en zien elkaar op elk beschikbaar moment. Jullie doen eigenlijk alles al wat je ook doet als je een echte rela hebt. Dé vraag is nog niet gesteld, maar dit zal niet lang meer duren.

Ignorela

Ignorela, als in ignore rela, genegeerde rela. Jullie hebben eigenlijk gewoon een rela, alleen zijn jullie nooit officieel uit de prela gekomen. Niemand heeft de vraag opgebracht. Eigenlijk vinden we dit een beetje zwak, stel die vraag nou maar gewoon! Het is voor iedereen duidelijk dat jullie helemaal in love zijn.

Rela

Yay, jullie hebben de eindstreep behaald! De officiële relatie.