Lifestyle

Tijd voor een nieuwe hobby: dít tijdverdrijf past het best bij jouw persoonlijkheid

Een nieuwe dagelijkse bezigheid vinden is niet altijd makkelijk. Zeker als je niet goed weet wat je moet kiezen, omdat er zóveel leuke dingen zijn. Veel dingen zijn af te leiden uit je sterrenbeeld: wie het beste bij je past in een vriendschap, een relatie of hoe jij later gaat zijn als tante. Maar we kunnen ook dingen afleiden uit de persoonlijkheid die je bezit, zo ook met hobby’s bijvoorbeeld.

Deze hobby past het best bij jouw persoonlijkheid

Volgens het enneagram bestaan er negen verschillende persoonlijkheden: de perfectionist, de helper, de fanatiekeling, de individualist, de onderzoeker, de denker, de enthousiast, de leider, de rustige. Niet iedereen vindt dezelfde dingen leuk en dat is natuurlijk helemaal oké. Herken jij jezelf in één van deze persoonlijkheden? Dan is dít de hobby die het best bij jou past.

De perfectionist

Als perfectionist wil je graag dingen goed doen. Taken neem je met passie aan en je zorgt ervoor dat alles letterlijk perfect is. Een leuke hobby voor jou: vrijwilligerswerk! Dit is super dankbaar werk en jij kunt je passie en perfectionisme helemaal in kwijt. Kies wel voor iets wat jou ook echt aantrekt.

De helper

Als helper (het spreekt voor zich) help je mensen oprecht heel graag. Het liefst doe je iets voor anderen en zet je jezelf op de tweede – of zelfs wel laatste plaats. Een leuke en fijne hobby voor jou kan koken zijn, omdat je met jou kookkunsten anderen so-wie-so helpt. Mensen blij, jij blij. 

De fanatiekeling

Als fanatiekeling kan het je soms nog wel eens te veel worden. Je bent erg competitief en je bent vaak bang dat je dingen mist. Natuurlijk mis je helemaal niks als je even een paar uurtjes voor jezelf neemt, maar dat vind je lastig te onthouden. Met een hobby als schilderen of tekenen neem je de rust die je nodig hebt en neem je even een korte break van het fanatiek zijn. 

De individualist

Je bent graag samen met mensen, maar alleen zijn is toch wat je het liefste doet. Je bent authentiek en je hebt een enorm goede stijl. Wandelen kan een goede afleiding voor je zijn, zeker als je dat naar een next level neemt. 

De onderzoeker

Onderzoekers doen graag nieuwe kennis op, óók in hun vrije tijd. Ben je op zoek naar iets relaxt? Verdiep je eens in wat documentaires over verschillende onderwerpen. Super leerzaam en jouw brein zit weer helemaal in de onderzoeksmodus. Wil je iets actievers doen? Ga dan een bepaalde cursus doen in whatever you like. 

De denker

Overthinking, overthinking, overthinking. Jouw hersenen maken dagelijks overuren door het vele overdenken wat je doet. Je weet niet hoe je moet stoppen en wat zou het toch fijn zijn als je even een kleine break van al dat denken kon nemen. Zit je hoofd helemaal vol, schrijf het allemaal op. Misschien schrijf je wel een New York Bestseller uiteindelijk. You never know. 

De enthousiast

Enthousiaste mensen zijn vaak ook actieve mensen. Soms zit er geen stop op en dat is af en toe best vervelend als je echt even je energie kwijt wil. Een goede hobby voor jou kan een nieuwe sport zijn. Iets wat jij leuk vindt én waar je al je enthousiasme even in kwijt kan? Sounds like a dream. 

De leider

Leiders vinden carrières, dingen ondernemen en – obviously – mensen leiden, leuk en belangrijk om te doen. De perfecte hobby voor jou kan iets zijn wat je in teamverband doet. Samenwerken doe je namelijk graag. Dus of je nou een boekenclub start of dat je een teamsport gaat beoefenen, als jij onder de mensen bent, vind jij het goed. 

De rustige

Allerlei toeters en bellen hoeven voor jou niet per se. Als jij lekker in je eentje, in volledige rust iets kunt doen, dan ben jij gelukkig. Ben je een rustige persoonlijkheid in een drukke omgeving? Ga dan bijvoorbeeld eens aan de slag met tuinieren, of spendeer wat extra tijd in de natuur. Pas wel op dat je jezelf niet te veel isoleert van anderen. 

Bron: famme.nlBeeld: iStock