Health

6x tekenen dat je een empath bent én waarom je dat zou moeten omarmen

Steeds vaker worden mensen gediagnostiseerd met het hebben van een sterk empathisch vermogen. Een empath, ben je dan. En misschien is het niet vastgesteld, maar heb je zelf wél het gevoel dat je een tikkeltje té gevoelig bent en daarmee dus ook wel een empath zou kunnen zijn. Dit zijn 6 tekenen dat je een groot empathisch vermogen zou kunnen hebben.

Wat is een empath?

Empaths zijn vooral mensen die gevoelens van andere mensen kunnen voelen alsof het hun eigen is. Voelt iemand zich blij, dan neemt een empath dat over. Hetzelfde met iemand die bijvoorbeeld verdrietig of boos is. Overgevoelig zou je het ook kunnen noemen. Maar er zit veel meer achter. Omdat het vooral over gevoelens – empathie – gaat, is het voor veel mensen lastig om te onderscheiden of ze zelf ook empathische vermogens hebben. Vaak worden empaths dan ook afgeschreven als overdreven en dat het hebben van een groot empathisch vermogen een zwakte is.

Krachtig

Maar little do they know dat empaths juist hartstikke krachtig zijn. Júist omdat ze meer dingen kunnen voelen. Het is misschien niet altijd een pretje, omdat empaths er niet per se voor kiezen om andermans gevoelens te voelen of niet. Het is een proces. En dit zijn 6 tekenen dat jij misschien ook wel een empathisch vermogen hebt.

1. Je voelt energie aan

Mensen die wel vaker met horoscopen, aura’s, energieën en dergelijke bezig zijn, weten wat hiermee bedoeld wordt. Kom je weleens een kamer binnen en voel je je energie overduidelijk veranderen? Dan kan het maar zo zijn dat dat je empathische vermogen is. Empaths voelen namelijk direct de sfeer aan in een bepaalde setting. Vrolijk, luchtig of juist donker en verdrietig. Het kan allemaal en empaths voelen het meteen.

2. Je neemt andermans gevoelens over

We zeiden het net al even, maar als empath neem je heel gemakkelijk andermans gevoelens over. Niet eens expres, maar het gebeurt je gewoon. Als je bijvoorbeeld merkt dat je vriendin een beetje depressief is, dan kan je je zelf ook zo gaan voelen. Egoïstisch? Nee, helemaal niet. Als empath kies je er niet voor om je zo te voelen. Je voelt de energie van de persoon naast je gewoon heel goed aan, waardoor je het zelf ook kan voelen. Niet-empaths kunnen wel empathie tonen, maar niet op een manier zoals jij dat doet.

3. Je zit vol medeleven

Als iemand zich niet zo goed voelt, hoef jij jezelf niet in diegene’s schoenen te plaatsen. Je snapt vaak meteen waar ze met hun standpunt vandaan komen en daar hoef je niet eens lang over na te denken. Empaths zitten vol met medeleven. Je voelt het allemaal aan, waardoor je allerlei perspectieven kunt zien en je eerlijke meningen kunt geven.

4. Mensen komen altijd naar jou toe voor advies

Is het je wel eens opgevallen dat jouw vrienden en vriendinnen altijd naar jou toe komen voor advies? Dat is waarschijnlijk omdat je als empath net een stukje verder gaat om je vriend of vriendin het beste advies te geven. Je luistert, je denkt na, je voelt en je probeert alles op alles te zetten om ze te helpen. En dat lukt vaak ook, omdat je toch aanvoelt wat zij voelen. Het kan soms overweldigend zijn, maar je wil uiteindelijk alleen maar het beste voor je vrienden.

5. Je vindt alleen zijn fijn

Alleen zijn vinden we natuurlijk allemaal wel eens fijn. Maar empaths vinden alone time niet alleen heel fijn, ze hebben het ook nog eens heel hard nodig. Na een hele dag andermans gevoelens gevoeld te hebben, hebben zij ook tijd en ruimte nodig om weer op te laden. Empaths zijn vaak uitgeput door alle verschillende indrukken die ze krijgen en om de sociale batterij weer op te laden, is een avondje alleen ontzettend fijn.

6. Je ruikt een leugen van een kilometer afstand

Nog iets wat heel handig is als empath: het aanvoelen van leugens. Yup, je hebt het allemaal door. Nerveuze en leugenachtige energieën rondom een persoon spot jij direct. Je bent er misschien niet altijd zeker van, maar als je je intuïtie volgt, weet je eigenlijk heel goed hoe de vork in de steel zit.

Omarmen

Een empathisch vermogen hebben kan soms heel lastig zijn. Want jeetje, wat voel je allemaal wel niet. Toch moeten we deze ‘zwaktes’ als krachten zien. Want hoewel deze punten soms als iets negatiefs beschouwd kunnen worden, is het zijn van een empath eigenlijk iets heel positiefs. Je moet alleen leren hoe je ermee omgaat.

★ Oops: dit zijn vijf signalen die je lichaam geeft als je gestrest bent
★ Wow: dít betekent het dus als je vaak droomt dat je zwanger bent

Bron: Poosh, HealthlineBeeld: iStock, Instagram