Health

Door deze fases ga je als je ongesteld moet worden

Het is weer die tijd van de maand dat je bijna ongesteld moet worden. Hallo PMS! Dit zijn 10 herkenbare fases waar je doorheen gaat als je ongesteld moet worden (inclusief in tranen uitbarsten zonder reden).

1. Je bent opeens heel snel geïrriteerd
Die collega klikt opeens veel te hard met zijn pen, je ergert je kapot aan die vervelende collega in een Zoom-meeting of een vriendin maakt een opmerking die helemaal verkeerd valt. Ja, als je ongesteld moet worden ben je opeens heel snel geïrriteerd. 

2. De ‘geef chocola’-fase
Cravings! Je hebt opeens zin in chips en chocola, pizza en patat. Als het maar ongezond is. Kom maar door met die donut koffie, frietjes van de McDonalds of suikerspinpizza met ijs.

3. Je beseft je dat je ongesteld moet worden en alles wordt duidelijk
Ah, het kwartje begint te vallen. Je bent zo geïrriteerd en hebt zoveel zin in chocola omdat je ongesteld moet worden. Alles wordt opeens duidelijk. ‘Oh, daarom deed ik zo raar!’

4. Hallo sexy time
Je libido is opeens hoger dan normaal. Enter sexy time.. bijvoorbeeld met een van deze populaire sekstoys. Of kijk je lover lief aan.

5. De emo-fase: je moet van de kleinste dingen al huilen
Dat schattige asielhondje dat je tegenkomt op TikTok of die baby die voor het eerst zijn moeder hoort? Tranen all over the place, je kan er ook niks aan doen. Welkom in de emo-fase van ongesteld worden. Ook als je moe en geïrriteerd bent kan je opeens gaan huilen. We’ve all been there.

6. Daar komen de puistjes 
De hormonen en al die chocola zorgen er ook voor dat je huid verandert. Zeg hallo tegen de opkomende puistjes. Gelukkig kom je er zo ook weer vanaf. 

7. Je voelt je een beetje ziek en zielig
We hebben allemaal een beetje zelfmedelijden als we ongesteld moeten worden. Door je verminderde weerstand kun je je zelfs een beetje ziek voelen. En oké, je bent ook best een beetje zielig. Tijd om jezelf met een dekentje op de bank te nestelen.

8. De ‘het is echt zwaar om een vrouw te zijn’-fase
Verdrietig zijn is niet de enige emotie die je hebt als je ongesteld moet worden. Je bent soms ook een beetje boos. Urgh, waarom moet je nu alweer ongesteld worden? En daarna nog heel lang iedere maand. ‘Het is écht zwaar om een vrouw te zijn!’

9. Kan ik dit overslaan?
Als je de pil slikt heb je het geluk dat je een menstruatie over kunt slaan. Elke keer als je ongesteld moet worden,  ga je toch even twijfelen of je dat deze keer gaat doen. 

10. En.. ja, je nu echt bent ongesteld (even je app bijwerken)
En ja hoor, als je naar de wc gaat zie je opeens dat je nu echt ongesteld bent geworden. Tijd voor tampons, maandverband of een menstruatiecup. Oh ja, ook even je app bijwerken die je cyclus bijhoudt. You’ve got this!

Beeld: iStock