Lifestyle

Sinterklaasgedicht maken? Met deze tips steel jij de show tijdens pakjesavond

Sinterklaas is bijna in het land, dus pakjesavond is inmiddels ook alweer in zicht. Als jij ook Sinterklaas viert met familie of vrienden, dan mag je rond deze tijd al wel aan de bak om een mooi sinterklaasgedicht in elkaar te knutselen. Begin je alleen bij deze gedachte al te zweten? Lees dit artikel dan goed door. Met deze tips wordt een sinterklaasgedicht maken een makkie.

Sinterklaasgedicht maken ✎ bedenk kenmerken
Een goed sinterklaasgedicht is een persoonlijk gedicht. Schrijf, voordat je begint met het sinterklaasgedicht maken, alle kenmerken op een blaadje die passen bij de persoon waar jij een gedicht voor maakt. Schrijf kenmerken, grappige uitspraken, belangrijke momenten en nog meer persoonlijke dingen op van die persoon. Als je hier een overzicht van hebt, dan wordt een sinterklaasgedicht maken al een stuk makkelijker.

Sinterklaasgedicht maken ✎ maak een opbouw
Als je de onderwerpen op een rijtje hebt gezet, dan kun je van tevoren alvast een opbouw maken voor het gedicht. Zoek naar onderwerpen waar je makkelijke sprongetjes mee kunt maken. Als je onderwerpen aan elkaar kunt verbinden, dan gaat het gedicht minder van de hak op de tak.

Sinterklaasgedicht maken ✎ online rijmwoordenboek
Een sinterklaasgedicht maken doe je niet elke dag, dus het is helemaal niet gek als je niet 1, 2, 3 op rijmwoorden komt. Gelukkig hebben we internet, en is er een groot overzicht aan rijmwoorden te vinden. Zoek op Google naar ‘Online rijmwoordenboek’ en dan moet het zeker lukken met jouw gedicht.

Sinterklaasgedicht maken ✎ lees gedichten hardop voor
Als je schrijft lijkt het soms alsof woorden rijmen, terwijl dat in het echt helemaal niet zo is. Om er zeker van te zijn dat het gedicht klopt, moet je daarom even je tekst hardop voorlezen. Op die manier haal je foutjes eruit voordat anderen dit doen tijdens pakjesavond ;-).

Sinterklaasgedicht maken ✎ wees origineel
Een sinterklaasgedicht maken met een generator op internet kunnen we allemaal wel. Het is leuk als je wat moeite in het sinterklaasgedicht stopt, en dus een origineel gedicht maakt. Begin je gedicht dus niet met ‘Sinterklaas zat eens te denken, wat hij *naam* zou moeten schenken’, maar maak liever je eigen zinnen.

Sinterklaasgedicht maken ✎ houd het simpel
Een origineel sinterklaasgedicht maken is leuk, maar houd het wel simpel. Gebruik geen hele moeilijke woorden, maar zorg ervoor dat je gedicht vooral goed te begrijpen is. Je wilt natuurlijk geen tekst schrijven die mensen pas begrijpen als ze het twee of drie keer hebben gelezen.

Sinterklaasgedicht maken ✎ wees niet te bescheiden
Het ligt er natuurlijk aan met welk gezelschap jij pakjesavond viert, maar over het algemeen hoef je niet te bescheiden te zijn. Durf ongemakkelijke momenten aan te kaarten in het gedicht, en wees ook zeker niet bang om de persoon een beetje ‘voor schut’ te zetten. Het moet natuurlijk wel leuk blijven, dus wees aan de andere kant ook wel weer een beetje lief voor degene aan wie het gedicht is gericht ;-).

Beeld: iStock