Health

5 dingen die je eigenlijk wel moet weten over schaamhaar

Je bikinilijn, de ‘bush bush’ daar beneden, het bosje shag tussen je benen of gewoon schaamhaar. Het maakt niet uit hoe je het noemt, het is en blijft een klein taboe. Op een dag was het er gewoon, zonder dat je biologieleraar er écht uitgebreid over heeft gesproken. Het is niet iets waar je zomaar over begint, maar toch is het super fascinerend. Girlscene praat je bij en vertelt je alles wat je moet weten over je haar down there.

1. De eerste tekenen van de puberteit
Deze is bij iedereen waarschijnlijk wel bekend. Krijg je schaamhaar? Dan begint je puberteit. Voor ongeveer 15% van de vrouwen is schaamhaar een teken dat je puberteit (en dus je vrouwelijkheid) officieel begint. Een ander teken is het kriigen  borsten. Iedereen heeft een eigen timing, dus het komt bij de één wat eerder dan bij de ander.

2. Het zit er eigenlijk altijd al
Wist je dat daar eigenlijk altijd al haar zat? Je weet wel, die mini-haartjes die je op heel je lichaam hebt en die je amper ziet. Tijdens de puberteit slaan je hormonen op hol en deze hebben grote invloed op je haarzakjes. Deze zijn gevoelig voor bepaalde hormonen en veranderen dan naar donkerdere en dikkere haartjes. 
vagina
3. Schaamhaar in vijf fases

De zogenaamde ‘fases’ van je schaamhaar kunnen soms wel vijf jaar duren voordat je ze allemaal hebt gehad. In de eerste fase heb je geen haar of van die mini-haartjes die je amper ziet. In de tweede fase zijn er een aantal haartjes zichtbaar, vooral rond de schaamlippen. In de derde fase zijn het meer haren, dikker en ietsje donkerder dan het haar op je hoofd. Fase vier: meer haar en waarschijnlijk de kleur en dikte die je altijd zal houden. In de vijfde en laatste fase verspreid je haar verder naar beneden. Dit groeit bij sommige dames nog door tot in hun twintiger jaren.

4. Schaamhaar heeft een paar handige functies
Zoals het vasthouden van geuren. Je vajayjay zit vol met klieren die chemische substanties uitstoten. Schaamhaar houdt deze geuren namelijk dichtbij, zodat jij zoals jezelf ruikt. Tegenwoordig vinden veel mensen dit maar ‘smerig’ en halen ze het schaamhaar weg door te scheren of waxen. Daarnaast fungeert schaamhaar ook nog eens als een soort stootkussentje tijdens de seks. Bij constante wrijving of aanraking van huid tegen huid, zorgt je schaamhaar ervoor dat het je huid niet kapot schuurt. Handig!

5. Alleen mensen hebben schaamhaar
Last but not least: wij zijn de enige zoogdieren met schaamhaar. Dat betekent dus dat we gewoon erg bijzonder zijn. HA!

Bron: Seventeen.com, Cosmopolitan.com | Beeld: