Lifestyle

Met deze 9 simpele tips kom jij van je telefoonverslaving af

Raak jij in paniek als je telefoonbatterij bijna leeg is? Voel jij je telefoon trillen terwijl niemand belt? Ga jij nóóit zonder je telefoon de deur uit? En neem jij zelfs je telefoon mee naar de wc? Ben jij misschien ook een beetje verslaafd geraakt aan je vertrouwde smartphone? In dit artikel lees je hoe je van je verslaving afkomt, zodat je eindelijk meer tijd hebt voor je huiswerk.

1. Begin je dag zonder telefoon
Probeer minimaal de eerste 30 minuten van je dag niet op je telefoon te kijken. Start je dag op en geniet rustig van je ontbijt. Een goed begin is het halve werken zeggen ze altijd, toch? Als je ‘s ochtends al gelijk toegeeft aan je telefoon is de controle gelijk weg bij het zien van e-mails, berichten en social media-updates.

2. Kijk niet gelijk op je telefoon
Het is natuurlijk super verleidelijk om meteen op je telefoon te kijken als je ‘m ziet oplichten. Het is dan ook bij velen van ons automatisme geworden om meteen je telefoon te ontgrendelen bij de trilling van je telefoon. Elke keer wanneer jij je telefoon pakt bij een trilling wordt er in je hersenen verbinding gemaakt tussen het trillen van je telefoon en het kijken op je telefoon. Je hersenen zijn dus op een gegeven moment ingesteld om automatisch de telefoon te pakken wanneer je een trilling voelt.

3. Houd bij hoeveel tijd je op je smartphone zit
Download de app ‘Moment‘ en kom erachter hoeveel tijd jij per dag spendeert aan je smartphone. Oef… Was dat even schrikken? Download dan de app ‘Forest‘. Met Forest kun je een zaadje planten die 30 minuten nodig heeft om te groeien tot een volledige boom. Iedere boom in het bos geeft aantal keren aan dat je een half uur geen andere apps hebt geopend op je telefoon. Kijk je wel op je telefoon? Dan gaat de boom ‘dood’.

4. Verwijder apps
Wist je dat Gigi Hadid al haar social media-apps van haar telefoon heeft verwijderd? Dit is wel ‘cold turkey afkicken’ natuurlijk. Eén ding is zeker: we zitten dan ongetwijfeld véél minder op onze telefoon. Nu niet stiekem via je internetbrowser op Facebook gaan hé…

5. Zet je telefoon uit
Kun je het niet over je hart verkrijgen om al je geliefde apps te verwijderen van je telefoon? (Wij begrijpen dit wel…) Dan heb je geen andere keuze: zet je telefoon gewoon eens een uur (of twee) uit.You can do it girl.

 

5. Laat je telefoon thuis
Werken bovenstaande tips niet? Dan is het tijd voor serieuze maatregelen. Laat je telefoon eens een dagje thuis. Vroegen overleefden mensen het ook zonder telefoon, dus jij nu ook.

7. Zet je telefoon op zwart-wit
Ja, dit werkt schijnbaar echt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de kleur rood ons brein stimuleert. Het is dus geen toeval dat alle notificaties met een rood bolletje worden weergeven. Bij het zien van dit bolletje worden je hersenen opnieuw geprikkeld. Door dit weg te halen voel je waarschijnlijk ook steeds minder de drang om op je telefoon te kijken. Misschien om te beginnen je achtergrond eens zwart-wit maken?

8. Plan je social media ‘momenten’
Heb je geen zin om allemaal apps te downloaden om je telefoongebruik bij te houden? Plan dan gewoon je social media-momenten in. Stel bijvoorbeeld als doel dat je één keer in het uur op Whatsapp mag kijken. 

9. Koop een horloge
‘Even kijken hoe laat het is…’ Je ziet gelijk dat je een gemist oproep hebt, twee berichten en een vriendschapsverzoek. Voor je het weet ben je alweer een kwartier verder, terwijl je alleen maar wilde kijken hoe laat het was. Misschien is een ouderwets horloge geen slecht idee?

Beeld: iStock

 

Must reads 👀