Lifestyle

8 dingen over tepels waarvan je niet wist dat ze volledig normaal zijn

Iedereen op de wereld heeft tepels, maar wat weten we er eigenlijk over? Vaak alleen dat zowel mannen als vrouwen ze hebben en dat vrouwen ze voor borstvoeding gebruiken en mannen nergens voor. Klopt natuurlijk, maar er valt nog veel meer te weten over tepels. Zo heb je ze in alle verschillende vormen, maten en kleuren. Maar wat is nou normaal? Girlscene zocht het voor je uit! 

Meer weten over tepels en wat er allemaal wel of niet waar is? Lees dan snel verder, want Girlscene heeft 8 weetjes op een rij gezet.

1. Alle maten
Tepels komen in alle maten voor. Of je grote of juist kleine tepels hebt heeft verder geen enkele medische of praktische gevolgen. Welke maat je ook hebt, het werkt allemaal hetzelfde.

2. Kleuren
Tepels komen voor in alle soorten huidskleuren en kunnen zelfs een blauwig ondertoon hebben. Sommige mensen hebben ook een hele andere kleur tepels dan hun huidskleur. Alles komt voor en het heeft geen enkele lichamelijke gevolgen.

3. Huid is niet plat
Zitten er kleine bultjes in de huid rond je tepels? Dan is dit nergens om zorgen over te maken. Dat de huid niet helemaal plat is rond de tepel is heel normaal. Waarom deze kleine bultjes rond de tepel zitten is nog steeds niet precies duidelijk. Wel bestaan er meerdere theorieën over die mogelijk zijn. Zo denken een aantal onderzoekers dat die bultjes er zitten om borstvoeding voor de baby makkelijker te maken.

4. Uitsteken of insteken
Tepels die uitsteken komen natuurlijk het meeste voor, maar er zijn ook zeker veel mensen bij wie de tepels meer naar binnen steken. Een variantie die er tussenin zit bestaat ook waarbij je tepels meer plat zijn omdat ze ingedrukt zitten. Als je je hele leven al platte of naar binnen stekende tepels hebt is er nergens om zorgen over te maken. Maar als dit in één keer veranderd is in je pubertijd of als volwassene, dan kan dit medische oorzaken hebben.

5. Haar
Bijna iedereen komt wel een keertje wat haartjes tegen rond haar tepels. Dit is een gevolg van de verandering in hormoonhuishouding. Het kan dus voorkomen bij een verandering in je menstruatie of als je met de pil stopt of begint.

6. Gevoeligheid
Hoe gevoelig je tepels zijn verschilt per persoon. Alles komt qua gevoeligheid wel voor. Nergens om je druk over te maken dus. Wanneer je wel moet opletten is als je tepels zo gevoelig zijn dat ze vaker pijn doen. Dan kan dit bijvoorbeeld duiden op een ontsteking.

7. Tepelafscheiding
Yes, je hoort het goed: niet alleen in je ondergoed kan je afscheiding tegenkomen. Ook in je shirt of beha komen sommige vrouwen afscheiding tegen, alleen dit keer van hun tepels. Let wel op, bij vrouwen die zwanger zijn of net een kind hebben gehad is dit normaal, maar als dit niet het geval is en je er vaker last van hebt kan het een gevolg zijn van iets medisch. Belangrijk om dan contact met je huisarts op te nemen hierover.

8. Een extra tepel
Ja zeker, ook dit komt bij meer mensen voor dan je misschien dacht. Een derde tepel hebben is niks geks en komt veel voor. Het kan ook geen enkel kwaad, dus je hoeft je er zeker geen zorgen om te maken.