Health

In de ochtend je wekker snoozen blijkt slecht te zijn voor je hersenen

wekker-snoozen

We kennen het allemaal wel: je wekker gaat, maar mentaal ben je nog niet voorbereid om op te staan. Dat is hét moment dat die snooze button zo handig is! Ja, ook wij maken ons hier dagelijks schuldig aan. We zijn niet allemaal ochtendmensen. Maar misschien moeten we er toch eens mee stoppen: je wekkers snoozen schijnt dus echt best wel slecht voor je hersenen te zijn!

Opnieuw wakker worden

Volgens neurowetenschapper Els van der Helm is het slecht voor je nachtrust en voor je hersenen. Het is namelijk zo dat je lichaam je vanzelf wakker maakt als je genoeg slaap hebt gehad. Als je door een wekker wakker wordt, is dat dus nog niet het geval. Daardoor moeten je hersenen een enorme overgang maken wanneer je wakker wordt gemaakt door je wekker. ”Er zijn andere hersengebieden en stofjes actief als je wakker bent dan wanneer je slaapt, en als het aan je hersenen ligt blijven ze het liefst ongestoord slapen”, legt ze uit. Maar wanneer jij ervoor kiest om je tóch nog even om te draaien, moeten je hersenen je dus weer opnieuw wakker maken.

Lees ook:
Heb je vaak last van een ochtendhumeur? Zo kom je er weer vanaf!

Biologische klok

Volgens Els is het beter om uit jezelf wakker te worden, in plaats van door een wekker. ”Je moet het zien alsof je hersenen een computerprogramma starten zodra je in slaap valt,” legt ze uit. ”Er gebeurt van alles, geheugenprocessen, emotionele processen, je brein wordt schoongemaakt en ga zo maar door. Een wekker is als een ‘reset’ knop, die zou je ook niet indrukken als je computer net aan het updaten is toch?” Volgens haar is het belangrijk om een regelmatig ritme in je dagen te hebben. Zorg dus dat je genoeg slaap krijgt, en je hebt helemaal geen wekker meer nodig om op tijd wakker te worden!

Beeld: pinterest