Lifestyle

Deze 3 mythes over bruinen in de zon zijn helemaal niet waar

mythes-bruinen-zon

We weten allemaal dat te lang in de zon liggen niet goed voor je is, maar toch doen we er alles aan om in de zomer een tintje te krijgen. Bruinen in de zon heeft een stuk meer risico's dan wij denken. Dermatologen ontkrachten een aantal mythes over 'zonnen' en geven wat advies mee voor de aankomende hete dagen.

1. Vitamine D

Een hele hoop mensen hebben een tekort aan vitamine D, maar dit is wel een heel belangrijk stofje om genoeg binnen te krijgen. Zoals we allemaal wel weten, kan je dit krijgen van de zon. Ondanks dat hier wel een kern van waarheid in zit, is dit wel een van de mythes die dermatologen graag willen ontkrachten over het bruinen in de zon. Ze waarschuwen dat de hele dag in de zon liggen om een vitamine boost te krijgen, meer kwaad doet, dan goed. Haal je vitamine D daarom voornamelijk uit vis, ei en rood vlees. Als jij deze dingen liever niet eet, is er gelukkig een grote markt voor fijne en goede supplementen met vitamine D.

2. ‘Een goede basis opbouwen’

Er is een grote kans dat jij al een tripje voor deze zomer op de planning hebt staan. Voordat we voor een week of twee in de zon gaan liggen, willen we eerst alvast een klein kleurtje opbouwen in het Nederlandse zonnetje. Een van de mythes is dan ook dat je een basiskleur nodig hebt om goed te kunnen bruinen in de zon. Dit is alles behalve waar en Dr. Derrick Phillips, woordvoerder van de British Skin Foundation, wil iedereen dan ook graag waarschuwen voor de gevaren van de brandende bol.

Hij legt uit dat teveel UV-exposure ervoor kan zorgen dat je huidcellen worden aangetast. Dit zorgt er niet alleen voor dat je eerder rimpels krijgt of ouderdomsvlekken, maar zo heb je ook een grotere kans op huidkanker. Voorkom dit door altijd even op de UV-meter te kijken en je goed in te smeren gedurende de dag. Één keertje in de ochtend is niet genoeg ;-).

Lees ook:
Snel bruin worden zonder te verbranden? Zo doe je dat

3. ‘Zonnen is niet slecht, zolang je niet verbrand’

Verbranden is slecht voor de huid, we all know it. Maar ook vóór het moment dat onze huid zichtbaar rood is, kan de zon al heel wat schade veroorzaken. De bruine teint die je krijgt tijdens het zonnen is een mechanische om de schade van UV te beperken, maar toch stellen we onszelf te veel bloot aan de stralingen van de zon. Dus ook als jij nog geen verkleuring ziet op je armen en benen, is het toch goed om af en toe even in de schaduw te gaan zitten.

Beeld: instagram @amaka.hamelijnck