News

Zeg dag tegen (online) pesten

Heb jij weleens een nare ervaring gehad op internet? Heeft iemand jou via Facebook wel eens een vervelend berichtje gestuurd? Heb jij wel eens een creepy reactie gekregen op een foto van iemand die je helemaal niet kent? Het zou zomaar kunnen, want uit onderzoek blijkt dat twee derde van de Nederlandse kinderen tussen de 12 en 16 jaar in 2012 een vervelende ervaring op internet gehad heeft.

Het onderzoek is gehouden door de website Digibewust.nl, een organisatie die veilig gebruik van internet stimuleert. Het onderzoek is gehouden onder 410 jongeren en 232 ouders en de resultaten worden vandaag officieel bekend gemaakt tijdens een speciale talkshow in Den Haag. Dit evenement wordt gehouden omdat het vandaag International Safer Internet Day is.

Wat er precies uit het onderzoek bleek? 46 procent van de jongeren zijn benaderd door onbekenden. Deze "onbekenden" hadden verkooppraatjes, pestten de jongeren of waren volwassenen die zich voordeden als jongeren en zochten contact in chatrooms of via social media (dit wordt "grooming" genoemd). Andere nare ervaringen die jongeren afgelopen jaar gehad hebben op internet? 21% is op één of meerdere accounts gehackt, 19% is via social media gepest en 14% is online opgelicht.

Ook schokkend: meisjes worden vaak bedreigd door vriendjes die dreigen pikante foto's online te zetten. Een 15-jarig meisje deed afgelopen zaterdag zelfs een zelfmoordpoging nadat iemand een spannende foto van haar op internet had geplaatst.

Watch on YouTube
Maar het is vandaag niet alleen International Safer Internet Day, vanavond wordt ook Zeg Dag Tegen Pesten uitgezonden op Nederland 3. De thema-avond is in het leven geroepen omdat Tim Ribberink en Fleur Bloemen eind vorig jaar zelfmoord pleegden nadat zij langdurig gepest werden. Presentatoren Arie Boomsma (KRO) en Tim Hofman (BNN) gaan met een deskundig panel in gesprek. Ze praten met slachtoffers en BN'ers die in het verleden zelf ook het doelwit van pesterij geweest zijn.

Het programma wordt vanavond om 20.25u (na De Wereld Draait Door) uitgezonden.

Ben jij of word jij (online) gepest? 

Bron: KRO, BNN, AD, Digibewust

Must reads 👀