News

Zeg dag tegen (online) pesten

17
...

Heb jij weleens een nare ervaring gehad op internet? Heeft iemand jou via Facebook wel eens een vervelend berichtje gestuurd? Heb jij wel eens een creepy reactie gekregen op een foto van iemand die je helemaal niet kent? Het zou zomaar kunnen, want uit onderzoek blijkt dat twee derde van de Nederlandse kinderen tussen de 12 en 16 jaar in 2012 een vervelende ervaring op internet gehad heeft.

Het onderzoek is gehouden door de website Digibewust.nl, een organisatie die veilig gebruik van internet stimuleert. Het onderzoek is gehouden onder 410 jongeren en 232 ouders en de resultaten worden vandaag officieel bekend gemaakt tijdens een speciale talkshow in Den Haag. Dit evenement wordt gehouden omdat het vandaag International Safer Internet Day is.

Wat er precies uit het onderzoek bleek? 46 procent van de jongeren zijn benaderd door onbekenden. Deze "onbekenden" hadden verkooppraatjes, pestten de jongeren of waren volwassenen die zich voordeden als jongeren en zochten contact in chatrooms of via social media (dit wordt "grooming" genoemd). Andere nare ervaringen die jongeren afgelopen jaar gehad hebben op internet? 21% is op één of meerdere accounts gehackt, 19% is via social media gepest en 14% is online opgelicht.

Ook schokkend: meisjes worden vaak bedreigd door vriendjes die dreigen pikante foto's online te zetten. Een 15-jarig meisje deed afgelopen zaterdag zelfs een zelfmoordpoging nadat iemand een spannende foto van haar op internet had geplaatst.

Maar het is vandaag niet alleen International Safer Internet Day, vanavond wordt ook Zeg Dag Tegen Pesten uitgezonden op Nederland 3. De thema-avond is in het leven geroepen omdat Tim Ribberink en Fleur Bloemen eind vorig jaar zelfmoord pleegden nadat zij langdurig gepest werden. Presentatoren Arie Boomsma (KRO) en Tim Hofman (BNN) gaan met een deskundig panel in gesprek. Ze praten met slachtoffers en BN'ers die in het verleden zelf ook het doelwit van pesterij geweest zijn.

Het programma wordt vanavond om 20.25u (na De Wereld Draait Door) uitgezonden.

Ben jij of word jij (online) gepest? 

Bron: KRO, BNN, AD, Digibewust

LOVE dit artikel
4 meiden hebben deze blog geloved
...

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

17 reacties

 • 4 jaar geleden Liss

  ik draag nu een YOU ARE GOOD armbandd

 • 4 jaar geleden ---

  @Angela echt heel mooi liedje!

 • 4 jaar geleden Jughead

  het probleem is ook vaak dat het slachtoffer de pester gaat geloven. Ze gaan denken dat ze dom zijn, dik zijn, lelijk zijn, dat niemand van de houdt etc.

 • 4 jaar geleden !LOVE NICKI MINAJ!

  Pesten is zeer laag

 • 4 jaar geleden L U M I N E S C E N C E

  Zelf wel gepest op de basisschool, nu gelukkig niet meer. Bij mij op school hebben ze een supermooi liedje geschreven en ingezongen http://www.youtube.com/watch?v=BTJY6XgTfwY

 • 4 jaar geleden Liselotta

  in belgie is het deze week "week tegen pesten"

 • 4 jaar geleden Damon_master_piece

  het dagelijks leven is de werkelijkheid.

  pesten is zo veel meer...

  het gaat tegenwoordig veel veder dat pesten

  die mensen zijn absoluut er niet van bewust, wat ze anderen er mee pijn kunnen doen.

 • 4 jaar geleden Audrina

  Ik word nog steeds gepest, en nu zit ik alleen maar thuis...

  Pesten, is echt een enorme onzin!

 • 4 jaar geleden Lieke Kroon

  Inderdaad zeg stop tegen pesten

 • 4 jaar geleden Marie

  ik ben ook 4 jaar gepest geweest tot ik moest veranderen van school omdat ik het niet meer aankon en geloof me (het is goed bedoeld) maar zo'n anti-pestgroepen of anti-pest wat dan ook werkt niet. Hoe graag we het ook zouden willen dit zal echt niets veranderen aan het pesten hoor.

 • 4 jaar geleden Ukkepuk

  In het profielwerkstuk dat ik met een vriendin heb geschreven (over groepsgedrag bij mensen), kwam ook een deel over pesten in voor.

  Pesten wordt echt zwaar onderschat, maar mensen hebben vaak ook niet door dat wat ze zeggen of doen, zo hard bij een ander kan aankomen.

  Wat in jouw ogen misschien heel onschuldig lijkt, is voor de ander misschien helemaal niet zo.

  Pas dus op met wat je zegt.

  De mentaliteit rond pesten moet echt veranderen...

 • 4 jaar geleden Febe

  http://www.youtube.com/watch?v=aQPGd9qZ29o We hebben net deze week op mijn school met de leerlingenraad een antipestfilm gemaakt! Zeker eens kijken

 • 4 jaar geleden ---

  @ floor wat erg! dat is echt zo gemeen van die personen! zelf heb ik alleen een keer een gemeen mailtje gehad, maar gelukkig nooit een anti-hyve. ik weet dus niet zo goed hoe dat is, maar ik leef mee met mensen die zulke nare ervaringen hebben!

 • 4 jaar geleden Antsje

  @ Floor, Wat verschrikkelijk! Het liefst zou je ze verbannen van deze wereld..

 • 4 jaar geleden Floor

  Ik ben jarenlang gepest maar het ergste vond ik nog wel dat er er op een gegeven moment een anti-hyve over mij was gemaakt met meer dan 200 leden... Er werden verschrikkelijke dingen opgeschreven

 • 4 jaar geleden Damelza

  Ik ben bij de opnames geweest van het programma , is zeker een aanrader om vanavond even te kijken

 • 4 jaar geleden Lian34

  Dat ze een vervelende ervaring hebben gehad wil nog niet zeggen dat ze gepest zijn dus de titel van dit artikel klopt niet!!

 1. 1