Lifestyle

5 redenen waarom het hartstikke ongezond is om snel te eten

Ben jij die persoon die altijd je eten in een mum van tijd naar binnen werkt? Dat je nauwelijks proeft wat je eet, omdat je zoveel honger hebt? Iedereen heeft hier weleens last van, maar maakt het eigenlijk verschil als je snel eet of juist langzaam? Dat is het raadsel dat we vandaag gaan oplossen, want daar zijn we toch wel erg benieuwd naar. Wat denk jij? 

Tegenwoordig heeft iedereen een druk leven en doen we alles snel, sneller, snelst. Ook eten doen we in een rap tempo en lees hier waarom het eigenlijk niet zo gezond is. 

1. Vetopslag
Als je eet, gaat er na ongeveer twintig minuten een seintje naar je hersenen dat je ‘vol’ zit. Als je snel eet, krijg je veel later dat seintje, dus eet je een stuk meer. Je slaat meer vet op wat ervoor kan zorgen dat je aankomt. 

2. Spijsvertering werkt minder goed
Door snel, grote brokken voedsel door te slikken, heeft je lichaam niet de kans om enzymen toe te voegen die ervoor zorgen dat de vertering wordt gestimuleerd. Je darmen nemen voedingsstoffen op uit het voedsel, maar als je verteringsstelsel niet goed werkt, kunnen deze stoffen ook niet opgenomen worden. 

3. Weinig energie
Als je snel eet en weinig kauwt, krijgt je lichaam te grote brokken voedsel binnen en dan kunnen de voedingsstoffen niet goed opgenomen worden door je lichaam. Juist de stoffen waar je energie van hoort te krijgen, worden niet opgenomen, dus daardoor heb je minder energie. 

4. Winderigheid
Doordat het extra energie kost voor je darmen om grote stukken voedsel te verteren, kun je last krijgen van een opgeblazen gevoel en winderigheid. Tja, dat is ook al een goede reden om gewoon een keer de tijd te nemen om te genieten van je maaltijd en echt te proeven wat je nu eigenlijk aan het eten bent. 

snel etenConclusie: het maakt zeker uit of je langzaam eet of juist snel. Eigenlijk heeft het alleen maar nadelen, dus reden genoeg om hier als de bliksem mee te stoppen. We moeten leren genieten van eten en daarom hebben wij de nodige tips voor jou op een rijtje gezet. 

1. Doe geen twee dingen tegelijk
Ga niet televisie kijken en eten tegelijk, want dan is je aandacht volledig gericht op de televisie en ben je niet met het eten bezig. Eigenlijk heb je geen idee wat je aan het eten bent en hoe het smaakt. Dus als jij gaat eten, doe je voortaan je laptop, televisie en telefoon uit. Focus op het eten. 

2. Ga bewust kauwen
Denk voortaan bewust na over het eten. Zeg tegen jezelf dat je goed moet kauwen en niet alles meteen hals over kop door moet slikken. Als je er bewust over nadenkt, zul je merken dat het een stuk beter gaat.

3. Eet van een kleine lepel
Als je een kleinere lepel hebt, neem je automatisch kleinere happen en dat is precies wat jij moet doen. 

4. Leg na elke hap je bestek neer
De nieuwe regel voor jou luidt als volgt: na elke hap die jij neemt tijdens het eten, leg je het bestek even neer. Gegarandeerd dat jij een stuk rustiger eet.

5. Drink water tussendoor
Net als het bestek neerleggen tussen de maaltijd door, is het ook een gouden tip om wat vaker slokjes water te drinken. Zo heb je eerder een voldaan gevoel en eet je minder snel. Daarnaast is water altijd goed voor je, dus dat kun je nooit teveel drinken. 

Beeld: iStock | Bron: vice.com, ingevanhaselen.nl, gezondheidsnet.nl, mens-en-gezondheid.infonu.nl, 

Must reads 👀