Series & Films

Deze heftige Netflix-film waar iedereen het over heeft kun je vanaf VANDAAG kijken

6
...

Het is dan wel zomer, maar de korte rokjes kunnen we de komende dagen niet aan in Nederland. Dit weekend is er regen voorspeld en dat vraagt maar om een ding: Netflix! Het is ineens niet erg dat het geen strandweer is, want er staat een gloednieuwe film op Netflix die je moét zien. De film met Lily Collins is nu al veelbesproken. Het gaat namelijk over anorexia... 

Anorexia

"Varkensvlees: 280. 350 voor de noedels. 150 voor rauwkost en 75 voor de boter." Zo begint de trailer van de Netflix-film To The Bone. Je hebt vast al over deze film gehoord, want er is veel om te doen. Netflix snijdt na zelfmoord in 13 Reasons Why, weer een gevoelig onderwerp aan. De film gaat over Ellen, een 20-jarig meisje dat lijdt aan anorexia. Het grootste gedeelte van haar tienerjaren heeft ze doorgebracht in verschillende herstelprogramma's, maar helaas zonder succes. Haar familie is vastbesloten om een oplossing te vinden voor haar probleem en stuurt haar naar een tehuis voor jongeren dat onder leiding staat van een onconventionele dokter.

Kritiek

Ellen wordt gespeeld door Lily Collins, die voor de rol flink moest afvallen onder begeleiding van een arts en een voedingsdeskundige. Niet iedereen is blij met To The Bone. Tegenstanders zijn bang dat de film anorexia verheerlijkt. Dat is zeker niet de bedoeling van schrijver en producent Marti Noxon, die de film baseerde op haar eigen anorexiaverleden. Er is ook veel kritiek op Lily die de hoofdrol speelt. De actrice had vroeger anorexia en dat is volgens documentairemaakster en ervaringsdeskundige Jessica Villerius 'mega-onverantwoordelijk'. "Als je bent hersteld van een eetstoornis moet je jezelf nooit meer terugbrengen in een situatie die voelt als toen,' zegt ze tegen het NRC. 

Geen trigger

Ondanks het risico van Lily, is Jessica niet bang dat de film meiden triggert. "Niemand krijgt anorexia door naar zo’n film te kijken. Je wordt ook geen alcoholist omdat je mensen vaak ziet drinken. Anorexia is een complexe ziekte, vele factoren spelen een rol: iemands genetische samenstelling en gevoeligheid, wat iemand heeft meegemaakt in het leven." 

To The Bone staat vanaf vandaag op Netflix

Lees ook: 

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved
...

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

6 reacties

 • 4 maanden geleden Meijke

  Ik heb hem gisteravond gekeken met een vriendin en na de film keken we elkaar letterlijk aan zo van we pakken nu chips en chocola

 • 4 maanden geleden Daffodil

  MOGELIJK SPOILER

  @Fleur, ik vind het juist goed dat ze het einde open hebben gehouden. Ik had het erg teleurstellend gevonden als ze aan het einde van de film plotseling beter was geweest en ik vind het erg mooi dat ze juist focussen op het proces van motivatie vinden om te gaan herstellen. Ook dat het einde van het liefdesverhaal open blijft vind ik goed, deze film moet namelijk niet draaien om het liefdesverhaal, maar om de pijnlijke realiteit van een eetstoornis.

 • 4 maanden geleden Juna

  Wat een prachtige film lijkt me het!

 • 4 maanden geleden Marijke

  SPOILER!

  Idd, wat @fleur zegt.

  Ik vond de film erg tegenvallen door het einde.

 • 4 maanden geleden Fleur

  PAS OP: ALS JE DE FILM NOG NIET HEBT GEZIEN KAN DIT EEN SPOILER ZIJN.

  Ik snap het einde niet. Wat een stomme film eigenlijk. Ik vond het wel interessant maar het einde Was veel te open. Krijgen ze nou wat of niet? Word ze nou beter of niet? Ik snap er helemaal niks van.

 • 4 maanden geleden Soepstengel

  Ben heel benieuwd, ga morgenavond even netflixen denk ik. Inderdaad niet heel handig om iemand de hoofdrol te laten spelen die het zelf heeft gehad. Hopelijk krijgt ze ook goede begeleiding bij het weer aankomen.

 1. 1