Lifestyle

Woorden stampen? Op deze manier lukt het je binnen no time

Het is de gezamenlijke nachtmerrie op de middelbare school voor leerlingen: woorden stampen. Leuk zo’n les Frans, Duits of Spaans, maar rijtjes met woorden in je hoofd zien te krijgen lijkt iemand anders net even iets makkelijker af te gaan. Maar dat is vanaf nu verleden tijd, want als we de neurowetenschappers van de Radboud Universiteit Nijmegen mogen geloven kan dat namelijk op een heel makkelijke manier. Je moet alleen weten hoe je het moet leren!

Na een jaar experimenteren met de taalapp Memrise hebben ze namelijk de internationale prijs voor beste studeermethode gewonnen. Het was aan de onderzoekers om een manier te vinden waarop 80 vreemde woorden in één uur leren mogelijk was. Ze combineerden hiervoor technieken en strategieën op basis van onderzoeken naar het geheugen en leren. Maar hoe werkt hun idee?

De proefpersonen beelden woorden in bepaalde ruimtes in, zodat ze die woorden daarna konden herinneren per kamer. De woorden die je dan het moeilijkst kunt onthouden worden vervolgens het vaakst herhaald. Een belangrijke tip: je moet niet een grote groep woorden in één keer willen leren. Juist door het per (kleine) groep te leren onthoud je het beter. Saillant detail, als je op een ‘normale’ manier woorden stampt onthoud je 17%. Door deze methode van de Nijmeegse onderzoekers ligt dat percentage al op 34. Je onthoudt via de Memrise-weg dus twee keer zoveel woorden. Score!

Lees ook:

Bron en bron
Beeld: Pixabay