Fashion

Deze vragen + antwoorden over piercen heb je altijd al willen weten!

3
...

Je hebt al jaren gaatjes in je oren, maar droomt de afgelopen jaren van een echte piercing. Het is dan eindelijk zo ver, je gaat voor de real deal. Je bent toch best een beetje zenuwachtig nu het dan eindelijk zo ver is. Wij beantwoorden in dit artikel vragen die door jouw hoofd spoken als je denkt aan een piercing en we delen tips van mensen die een piercing hebben.

♥ Wat is piercen?
Er bestaan twee technieken om gaatjes te maken. In je oorlel (waar dus geen kraakbeen zit) kan een gaatje geschoten worden met een speciaal 'pistooltje'. Oorbellen zijn de meest geaccepteerde en gedragen piercings en worden over het algemeen eigenlijk niet meer als piercing gezien. Piercings worden meestal met de hand gepierced. Hierbij prikt de piercer met de hand een naald door de plek heen waar de piercing moet komen. Bij kraakbeen is het tegenwoordig zelfs verplicht door de GGD. 

 Hoe gaat piercen in z'n werk?
1. Eerst kies je natuurlijk de plek uit waar de piercing komt.
2. Deze plek wordt vervolgens goed gedesinfecteerd. Je mag er vanaf nu niet meer aankomen!
3. Met speciale inkt wordt de plek waar de piercing gaat komen afgetekend. Kijk nog even goed in de spiegel of je tevreden bent, voordat het definitief wordt.
4. De piercer gebruikt een klem om de plek waar de piercing komt vast te houden.
5. Vervolgens wordt er met de hand een naald door de huid of je kraakbeen heen geprikt. Dit kan een pijnlijk momentje zijn.
6. Daarna wordt de klem weggehaald en wordt de naald gebruikt om de piercing door het gaatje heen te halen. Pfieuw, het engste gedeelte is voorbij.
7. De piercing wordt vastgemaakt en schoongemaakt en je hebt vanaf nu een piercing!

♥ Ik mag geen piercing van mijn ouders, hoe haal ik ze over?
Wil jij héél graag een piercing maar denken je ouders daar anders over? Ze hebben daar vast een goede reden voor. Ze denken misschien dat dit een impulsief idee is of proberen te voorkomen dat jij achteraf spijt krijgt. Een piercing is niet zo permanent als een tatoeage, maar kan wel degelijk een litteken achterlaten. Daarom is het belangrijk dat je er goed over nadenkt of je een piercing wil nemen. Word dus niet meteen boos op je ouders, ze willen je alleen maar beschermen. Nog eventjes geduld dus!

♥ Vanaf welke leeftijd ik een piercing?
Jongeren van 12 tot 16 jaar mogen alleen een piercing met toestemming van de ouders (of voogd). De ouders moeten aanwezig zijn als de piercing wordt gezet. Het is verboden voor jongeren van 12 tot 16 jaar om een genitale piercing of tepelpiercing te zetten.

♥ Waar kan ik het beste mijn piercing laten zetten?
De GGD verleent de vergunning voor tatoeëerders en piercers. Iemand die alleen gaatjes prikt in oorlellen hoeft geen vergunning te hebben. Hij moet zich wel aan de richtlijnen voor hygiëne houden. Doe dus altijd eerst research. Ken je mensen met een piercing? Vraag waar zij hun piercing hebben gezet en hoe de ervaring was. Check ook zeker deze website om te kijken of de shop wel een vergunning heeft.

♥ Doet het pijn?
Een piercing zetten is niet pijnloos, maar gelukkig duurt dit gevoel maar een paar seconden! Het kan zijn dat je een paar dagen later nog een beetje last hebt van je piercing. De huid eromheen is dan opgezwollen en rood. Don't worry, dit is normaal! Als de pijn, de roodheid en de zwelling na een week blijft aanhouden, moet je even terug naar de piercingshop of naar je huisarts gaan. Die kijkt dan of je een infectie hebt opgelopen. ​

♥ Ik heb een gevoelige huid, kan ik een piercing nemen?
Als je een gevoelige huid hebt of als je weet dat je allergisch bent voor bijvoorbeeld nikkel, zorg er dan voor dat je dit van tevoren meldt bij je piercer. De piercing gebruik dan een hypoallergene piercing.

♥ Hoe duur is het zetten van een piercing?
De prijs van jouw piercing ligt er helemaal aan op welke jij wilt dat het komt. Check van tevoren de prijzen op de website van de winkel die jij gaat bezoeken. Een piercing is natuurlijk wel een stukje duurder dan het schieten van oorbellen. Kies de winkel niet uit op basis van een goedkope prijs, je wilt natuurlijk wel dat hij goed gezet wordt. Betaal dus liever iets meer en ga voor kwaliteit.

♥ Hoe verzorg ik mijn piercing?
Het is belangrijk om de piercing twee keer per dag schoon te maken. Je wilt natuurlijk geen infectie oplopen! De plek waar de piercing zit is eigenlijk een soort wondje, dus het is erg kwetsbaar voor bacteriën. Je piercing verzorg je dus anders dan normale oorbellen. Ga dus absoluut niet met sterilon in de weer. Was de plek van de piercing met een milde, ongeparfumeerde pH-neutrale zeep of desinfecterende zeep. Vermijd make-up, parfum, deodorant, scheergel, geparfumeerde douchegel en haarproducten op en rond de piercing. Neem bij extreme roodheid, zwelling, bloeding, kleurverandering of afstotingsverschijnselen contact op met de winkel waar je de piercing gezet hebt of met je huisarts.

Van wie kan je betere tips krijgen van mensen die al een piercing hebben? Bij deze wat tips van insiders!
♥ Slaap niet op de plek van de piercing. Heb je een piercing in je rechteroor laten zetten? Slaap dan op links. Bij een navelpiercing is het verstandig om de komende tijd op je rug te slapen.
♥ Zit er niet te veel aan! Dit voorkomt ontstekingen.
♥ Pas op met wilde knuffelsessies met je vrienden en/of vriendje.
♥ Laat je niet afschrikken door alle 'bloemkooloorverhalen', je moet je piercing gewoon goed verzorgen.
♥ Reinig je piercing met wattenstaafjes en zoutoplossing.
♥ Spring eens wat vaker de zee in als je het in het voorjaar of de zomer laat zetten, dit is goed voor het genezingsproces.
♥ Vervang je piercing niet zomaar door 'goedkope' sieraden, vraag dit altijd eerst aan je piercingzetter.
♥ Zorg dat je uitgeslapen bent op de dag zelf. Je bent dan een stuk relaxter, waardoor het minder pijn doet.
♥ Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar probeer te ontspannen. Hiermee maak je het een stuk makkelijker voor jezelf en de piercer.
♥ Twijfel je nog een beetje? Doet het niet! Dit voorkomt dat je achteraf spijt krijgt (en een litteken ;-)).

Heb je nog meer vragen over piercings? Bekijk dit topic eens op ons forum!

Lees ook:

Bron, bron, bron

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved
...

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

3 reacties

  • 9 maanden geleden Lunox

    'Spring eens wat vaker de zee in als je het in het voorjaar of de zomer laat zetten, dit is goed voor het genezingsproces.' - Dit moet je juist NIET doen. Zeker niet met een pas gezette piercing, dan heb je juist meer kans op ontstekingen en irritatie.

  • 9 maanden geleden glitterbug

    Goed artikel !!

  • 9 maanden geleden Fitlife

    Ik heb nu 3 gaatjes, niet heel pijnlijk opzich. Ik wil graag mijn hele oor vol, maar het lijkt mij erg pijnlijk Haha

  1. 1