News

Vera Mol (17) dood door bungeejumpen komt door de organisatoren van het bedrijf

Het lijkt in eerste instantie een goed idee. Je bent met je vriendinnen op vakantie en jullie willen iets spannends beleven. Uiteindelijk beslis je dat bungeejumpen de nodige spanning en sensatie oplevert en omdat je op vakantie bent denk je YOLO. Toch kan de Nederlandse Vera Mol daar niet meer over meepraten. Zij viel dood door een fout van de instructeur…

Het verhaal waar we het nu over hebben speelt zich af in augustus 2015. Vera en een groep van 12 andere personen besloten om van een brug aan de Spaanse kust te springen. Om half 9 ‘s avonds is het haar beurt om te gaan en helaas kan ze dit moment nooit meer navertellen.

Dood door bungeejumpen

De instructeur vertelde Vera ‘No jump. It’s important, no jump’, maar Vera zou ‘now jump’ gehoord hebben, waarna ze van de brug sprong. Ze had ongetwijfeld in gedachten dat dit betekende dat alles vastzat en ze veilig kon springen, maar niets was minder waar. Het touw was nog helemaal niet vastgemaakt, waardoor het onveilig was om te springen.

Strafzaak

Een rechtbank in Noord-Spanje heeft deze maand bekendgemaakt dat de instructeur van Aqua21 Aventura, het bedrijf waar Vera de sprong maakte, strafrechtelijk vervolgd wordt als justitie de zaak doorzet. De man (en nog een organisator) in kwestie kan dan vervolgd worden voor onder andere onopzettelijke moord. De instructeur geeft zijn gebrekkige Engels de schuld van het feit dat Vera besloot om wél te springen, ook al zou hij dat niet zo bedoelen. Vanwege de taalbarrière had de instructeur sowieso ‘don’t jump’ moeten zeggen in plaats van ‘no jump’.

Illegale praktijken

Bovendien mocht het bedrijf niet eens gebruik maken van de brug voor hun bungeejump-praktijken, omdat het veel te riskant zou zijn. Daarnaast hebben ze nooit om een identiteitsbewijs gevraagd én nooit toestemming van Vera’s vader of moeder gekregen. Dat betekent dat er zomaar een celstraf van één tot vier jaar boven het hoofd van de organisatoren hangt.

To be continued…

Lees ook:

Bron: NYtimes.com en Omroepwest.nl

Must reads 👀