Lifestyle

Wat is gezonder: kraanwater of bronwater?

Water drinken is gezond, dat weten we allemaal. Het is goed voor je huid, goed voor je lichaam, bevat geen calorieën én is niet slecht voor je tanden. Genoeg redenen om minimaal 1,5 liter water te drinken per dag dus! Maar wat is nou eigenlijk het beste? Mineraalwater, bronwater of gewoon ons water uit de kraan? Girlscene zocht het voor je uit.

Kraanwater
Het water dat uit de Nederlandse kranen komt behoort tot het beste ter wereld. In de Waterleidingwet staat dat de waterbedrijven betrouwbaar drinkwater moeten leveren. Het water mag dus geen eigenschappen hebben die slecht zijn voor de gezondheid. Wist je trouwens dat je voor €1 en heel jaar lang 1,5 liter per dag water drinkt per persoon? Dit is dus een stuk goedkoper dan frisdrank of flessen water. En veel beter voor het milieu zonder de verpakkingen!

Bronwater
Bronwater is, net als 60% van ons kraanwater, afkomstig uit natuurlijke of ondergrondse bronnen. Vanaf daar gaat het meteen in de fles, het wordt dus niet behandeld of gezuiverd. Soms wordt bronwater zelfs naast (of zelfs uit dezelfde!) grondlaag gehaald als kraanwater. Good to know: De bronnen die gebruikt worden voor kraanwater worden wettelijk beter beschermd dan die voor fleswater.

Mineraalwater
In mineraalwater zitten soms wat meer minerale zouten dan in kraanwater. Dit water hoeft niet te voldoen aan de eisen van ons kraanwater. Soms is dit water dus erg zout. Lees daarom altijd het etiket. Meer dan 0,40 gram zout (0,15 gram natrium) per 100 milliliter is te zout.

Wat is nou beter?
Verschillende (mineraal)waterfabrikanten beweren uiteraard dat veel of juist geen mineralen goed zijn voor het lichaam. Mineralen spelen uiteraard ook een belangrijke rol bij specifieke lichaamsfuncties, maar teveel mineralen zijn juist slecht voor onze nieren. In Nederland hebben wij dus eigenlijk geen reden om ander water te drinken dan gewoon lekker uit de kraan. Bespaart je ook nog een een héleboel geld ;-)!

Tegenwoordig zijn er genoeg leuke waterflessen te koop, die je bij elke kraan weer kunt blijvullen. Ben je je flesje (kraan)water toch vergeten en moet je toch een voorverpakt flesje kopen? Spaar dan het milieu door een statiegeldfles te kopen in plaats van een wegwerpfles. 

drinkfles, water, kraanwater
Dopper €16

water, drinkwater, waterfles
Bobble €16,99

drinkfles, water, drinkwater
Bellatio €10,30

hema, waterfles, drinkwater

Hema €4,50

drinkfles, water, sportfles

Superdry €19,95

Lees ook:

Beeld: iStock | Bron: Voedingscentrum.nl, water.nl