Lifestyle

Hoe je in zes stappen ervoor zorgt dat je niet meer ziek wordt

Merk je dat je altijd moe bent? Al eeuwen rondloopt met een irritant kuchje? Super snel geïrriteerd raakt en haast altijd verkouden bent? Grote kans dat je weerstand dan niet optimaal is. Gelukkig kun je je weerstand heel snel verbeteren in slechts zes stappen. Zeg maar doei tegen ziek zijn en hallo tegen een goede weerstand! 

Een goede weerstand is de basis van onze gezondheid. Met een lage weerstand krijgen we sneller te maken met een griepje of verkoudheid omdat het voor virussen en bacteriën eenvoudig is zich te verspreiden. Toch worden we, zonder dat we het doorhebben, constant belast door virussen en bacteriën die met ons immuunsysteem vechten. Hierdoor kan het zijn dat je immuunsysteem overbelast raakt en niet terug kan vechten. We hebben dan een lage weerstand en worden ziek. Gelukkig is het heel eenvoudig om je weerstand te verbeteren en om te voorkomen je dat je ziek wordt.

Stap 1: Eet gezond en natuurlijk
Sommige voedingstoffen zijn lastiger te verteren door ons lichaam. Het gaat hier vooral om kunstmatige voedingsstoffen vol suikers en vetten. Ons lichaam moet constant werken om deze voedingsstoffen te verwerken waardoor er minder tijd en energie in onze weerstand wordt gestopt. Wanneer we gezond en natuurlijk eten met veel groente en fruit is het eenvoudiger voor ons lichaam deze te verteren. Ondertussen kan het lichaam bacteriën en virussen eenvoudig verslaan waardoor we minder snel ziek worden. Het is dus niet voor niets dat we ons fitter en gezonder voeler wanneer we beter eten. Probeer daarom zo gezond mogelijk te eten zodat je weerstand meer rust krijgt en aansterkt.

Stap 2: Vermijd stress
Makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer zoveel mogelijk stressvolle situaties te voorkomen. In een stressvolle situatie gaat je lichaam namelijk over in een ‘fight-or-flight’-modus. Dit maakt je een stuk kwetsbaarder omdat je energie verspilt. Daarnaast maakt stress verschillende hormonen aan die je vatbaarder maken voor ziektes en zet stress aan tot negatief denken, ongezond eten en weinig bewegen. Natuurlijk kun je niet altijd stress voorkomen, maar je kan wel overzicht houden. Is je agenda al overvol? Plan dan die afspraak een week later in. Leg ook niet te veel druk op jezelf. We zijn geen supermensen die altijd alles perfect moeten doen en overal bij moeten zijn. Het is prima om een avondje alleen thuis op de bank te zitten na een drukke week.

Stap 3: Rust
Rust zorgt voor een betere weerstand, maar op tijd naar bed gaan is niet het enige wat je moet doen. Het is waar dat we door weinig slapen moe en geïrriteerd raken, maar we worden ook sneller ziek als ons hoofd geen rust heeft. Dit heeft niet enkel met slapen te maken, maar ook met ontspannen. Plan daarom tussen alle hectiek dingen in waar jij van ontspant. Rust creëren is voor iedereen anders. Doe wat jij fijn vindt. Voor de één kan dit een shopsessie zijn, voor de ander een boek lezen, het huis opruimen of ongegeneerd trash tv kijken.


Stap 4: Think happy thoughts
Door gelukkiger te denken word je ook gelukkiger, fake it till you make it! Lichaam en geest zijn sterk verbonden met elkaar en door positief te denken houd je het immuunsysteem sterk en in balans. Negatieve gedachtes, haat, angst en stress verzwakken het lichaam en het immuunsysteem waardoor je sneller ziek wordt.

Stap 5: Vitamine C + D
Vitamine C speelt een grote rol bij het aanmaken van antilichamen die helpen ‘vechten’ tegen virussen en bacteriën. Hoe zieker we zijn, hoe meer vitamine C we nodig hebben om te neutraliseren, virussen te doden en het immuunsysteem sterker te maken. Vitamine C zit in fruit, groenten en aardappelen. En dan vooral in koolsoorten, kiwi’s, bessen en aardbeien.

Vitamine D-tekort is vaak de reden voor verkoudheden en griepjes. Vitamine D versterkt het immuunsysteem en helpt infecties te verminderen. Wanneer er niet genoeg vitamine D is worden de witte bloedlichaampjes die tegen ziektes vechten niet geactiveerd waardoor je dus ziek wordt. In de zomer halen we vitamine D uit de zon, maar in de wintermaanden is het verstandig extra vitamine D-supplementen te slikken.

Stap 6: Wees niet bang
Hoe meer je in contact komt met virussen en bacteriën, hoe makkelijker en sneller het lichaam kan reageren. Wees dus niet bang als iemand in je omgeving ziek is en loop niet met een boog om ze heen. Ook smetvrees kan zorgen voor een mindere weerstand. Was dus niet elke tien minuten je handen, maar accepteer de bacteriën!

Lees ook:

Bron, bron

Beeld: iStock

Must reads 👀