Lifestyle

De waarheid over voedingssupplementen: wat is waar en wat niet?

Vitamines en mineralen… We hebben ze allemaal nodig, maar soms is het lastig om altijd aan je dagelijkse hoeveelheid te komen. Vandaar dat voedingssupplementen steeds populairder worden. Maar wanneer heb je ze precies nodig? En welke? En hoeveel? Girlscene zoekt het allemaal voor je uit! Wij gaan de feitjes van de fabels scheiden die rondgaan over voedingssupplementen. 

Voedingssupplementen slikken is echt dé trend van de 21ste eeuw. Maar veel mensen die het doen weten er eigenlijk niet genoeg over. Daarbij wordt er in de media zoveel over beweerd dat het soms moeilijk is om de feiten van de fabels te onderscheiden. Maar geen nood: Girlscene staat voor je klaar om de meest populaire feiten en fabels over voedingssupplementen toe te lichten en uit te leggen. 

Eerst de feiten…

Vitamines en mineralen, wat is het verschil?
Er zijn twee soorten voedingssupplementen die je in tablet of pil vorm kan nemen: vitamines en mineralen. Denk bij mineralen bijvoorbeeld aan magnesium, ijzer en zink. Bij vitamines zijn vooral vitamine B, C en D belangrijk. 

Heeft iedereen extra vitamines en mineralen nodig? 
Niet iedereen heeft het nodig, zeker niet. Maar er zijn wel veel mensen die er baat bij hem om verschillende redenen. Dit kan door een aangepast dieet zijn. Vegetariërs en veganisten bijvoorbeeld krijgen vaak te weinig B12 en ijzer binnen. Maar andere redenen zijn ook mogelijk. Denk je zelf extra vitamines of mineralen nodig te hebben dan je nu binnenkrijgt? Laat je dan persoonlijk adviseren door een professional (zoals een huisarts of een diëtist). 

Welk tekort aan vitamines en mineralen komt het meest voor?
Voedingssupplementen zijn natuurlijk alleen maar nodig als je ook een daadwerkelijk tekort hebt aan die specifieke vitamines en mineralen. In Nederland komt een tekort aan vitamine D (haal je o.a. uit zonlicht), magnesium (zit o.a. in noten, spinazie, bananen, vis en avocado) en Omega 3 (zit o.a. in vis en zeegroenten) gemiddeld het meest voor. 

Nu de fabels…

Zijn voedingssupplementen schadelijk als je er te veel van neemt?
Een te hoge dosering aan vitamines en mineralen nemen is heel lastig als je ze alleen in tablet of pil vorm slikt. Daarbij plas je alles dat je teveel binnen krijgt gewoon weer uit. Geen gevaar dus. Dat een véél te grote hoeveelheid aan vitamines of mineralen daadwerkelijk schade aan de gezondheid brengt komt bijna nooit voor en is dus heel moeilijk om voor elkaar te krijgen. Neemt niet weg dat je nooit meer moet innemen dan de aanbovelen hoeveelheid!

Verbeteren vitaminepillen wel echt de weerstand?
Dit verschilt per persoon. Als je de vitamines slikt waar je daadwerkelijk voor langere periodes een tekort aan binnen krijgt is dit namelijk wel het geval. Maar als dat niet zo is, maakt het geen verschil. In Nederland wordt er veel vitamine C geslikt om de weerstand een handje te helpen. Deze vitamine is zeker essentieel hiervoor, maar vitamine B en D zijn ook heel belangrijk. Dus als je weerstand slecht is en je niet genoeg vitamines door eten binnen krijgt kan je waarschijnlijk het beste multivitamine extra bij slikken. 

Zijn biologische voedingssupplementen beter dan de synthetische?
Nee, het enige dat ertoe doet is dat je lichaam de stof herkent. Hoe het gemaakt is, maakt geen verschil voor de werking. 

Bevat de Schijf van Vijf dan niet alle vitamines en mineralen die je nodig hebt?
Soms wel, maar vaak ook niet. Dit komt door onze tijd van supermarkten waarin bijna al het voedsel dat we eten bewerkt is. Hierdoor krijg je sneller meer suiker en zout binnen dan de mineralen en vitamines die je nodig hebt.

Lees ook: 

Bron, bron, bron, bron, bron

Beeld: iStock

Must reads 👀