Lifestyle

9 dingen die aankomende studenten gaan missen

Studeren, het lijkt allemaal zo geweldig. En ja, dat is het ook wel. Eindelijk doen wat je leuk vindt, zelfstandig worden en heel veel feesten. Maar er zitten ook nadelen aan het studentenleven. Zoals het regelen van je eigen avondeten of de uren die jij iedere dag in het openbaar vervoer moet zitten. Girlscene zet de 9 dingen op een rij die jij sowieso gaat missen als je eenmaal studeert!

1. Studiefinanciering
Jep, helaas. Aankomende studenten krijgen geen studiefinanciering meer, balen! Zo loop je toch best wat geld mis. Een extra bijbaantje dan maar? Gelukkig kun je wel tegen een heel laag rentetarief lenen. Lees je wel goed in voordat je geld leent.

2. Je vriendinnen uit je woonplaats
Je ziet je vriendinnen nu niet meer iedere dag op school. Dat is best een omschakeling. Jullie zullen nu actief contact met elkaar moeten houden, maar helaas lukt dat niet altijd met iedereen. Als je in het weekend tijd voor elkaar kunt maken moet het helemaal goed komen met jullie vriendschap. En een voordeel: jullie hebben elkaar weer lekker veel te vertellen.

3. Je moeders kookkunsten
Als je op kamers gaat moet je na een lange dag colleges ook je eigen huishouden doen. Boodschappen, koken en afwassen bijvoorbeeld, daar kom je niet onderuit. Na twee weken op jezelf merk je dat je de heerlijke kookkunsten van je moeder flink gaat missen. Geen dampend bord eten voor je neus als je thuiskomt, dat is soms best jammer.

4. Je dagelijkse fietskwartier
Ging je vorig jaar nog op de fiets naar school, zo zit je nu een uur in het openbaar vervoer. In plaats van dat je lekker wakker wordt door de frisse lucht op de fiets, zit je nu weg te dommelen in een muffe trein met heel veel andere reizigers. Zucht. Geluk heb je als je op kamers zit en je alsnog lekker kunt fietsen naar je onderwijsinstelling.

5. Je kluisje
Vorig jaar zat je nog te mopperen dat je kluisje te klein was, dit jaar heb je er helemaal geen. Een lange dag college betekent gewoon de hele dag rondslepen met je boeken, laptop en eten. Oh, en in de winter ook nog je jas, muts en sjaal. Geniet van je kluisje zolang je kan. 😉

6. Je goedgevulde portemonnee
Je geld vliegt ineens je portemonnee uit. Avondjes stappen, koffie op het station, boodschappen, boeken, evenementen met je studievereninging… het gaat heel hard. Tips: zoek naar een lokale supermarkt waar je goedkoop kunt inslaan, eet zoveel mogelijk met je huisgenoten en split te kosten of maak grotere porties en vries het in. Haal voor een avond stappen zelf drankjes in huis en vergeet vooral niet om regelmatig aan het eind van de middag over de markt te lopen. Aan het einde van de dag moeten marktkoopmannen hun producten kwijt en verlagen ze vaak de prijzen. Je moet er wel rekening mee houden dat je niet meer de mooiste groenten en fruit krijgt (niet dat dat uitmaakt voor de smaak) en dat het zomaar kan zijn dat alles overdag al verkocht is. 

7. De bemoeienis van je docenten
Stomvervelend vond je het, die zogenaamde leuke opdrachten in de les. Een kwartet maken bij geschiedenis, een project bij wiskunde en een verslag bij aardrijkskunde… Achteraf kende je daardoor de stof wel beter. Nu je eenmaal studeert mis je het waarschijnlijk. Als student moet je zelf uitzoeken hoe je de stof gaat leren (een handige artikel vind je hier) of hoe je het beste een essay kunt schrijven. Help! En ook als het even wat minder lekker met je gaa  wordt er minder rekening met je gehouden dan vroeger. Om extra uitleg vragen kan altijd, maar een uurtje bijles van je docent buiten de les om? Helaas, dat behoort tot het verleden.

8. De vastigheid
Je school bepaalde altijd wanneer je welk vak had en hoe laat je waar moest zijn. Nu moet je je zelf inschrijven voor de vakken die je wilt volgen en moet je daarbij ook nog rekening houden met het aantal studiepunten dat je per vak verdient. Op sommige opleidingen moet je je zelfs inschrijven voor tentamens! Je bent als de dood dat je iets vergeet en gaat de vastigheid van de middelbare school missen.

9. Het uitslapen
Je vond 7 uur je bed uit op de middelbare school waarschijnlijk niet uitslapen. Maar nu je iedere dag een stuk moet reizen sta jij regelmatig om 6 uur naast je bed. Té vroeg. In de winter sta je regelmatig in het donker op en kom je thuis als het donker is. Getsie!

Wat ga jij het meeste missen als je gaat studeren?

Beeld: iStock