Food

Dit gebeurt er als je je eetpatroon drastisch verandert

Wat zou er gebeuren als je voor 21 dagen je eetpatroon drastisch aanpast? Blogger Amy Baglan was benieuwd naar het resultaat en besloot de proef op de som te nemen. Vrienden van Amy hadden al eerder een streng dieet gevolgd, Amy had dit nog nooit gedaan. Maar Amy was wel benieuwd… wat doet zo'n streng dieet met je lichaam? Om hierachter te komen begon Amy met het Clean Program, en dit is wat ze ontdekte.

Amy koos voor het Clean Program omdat je hier ondersteund wordt door coaches. Afgelopen zomer begon Amy met haar avontuur. Eenentwintig dagen geen suiker, gluten, zuivel, vlees, groenten (tomaten, pepers), alcohol en koffie. Dit is wat Amy leerde van de ervaring:

1. “Echte” honger komt langzaam, eerst krijg je een beetje trek en vervolgens wordt dit steeds meer. Uiteindelijk heb je dus écht honger en begint je maag te rommelen, dit is het teken van je lichaam dat je wat moet eten. Hiernaast is er ook nog emotionele honger. Je hebt dan niet écht honger en je lichaam kan makkelijk zonder eten, maar toch heb je trek. Tijdens de cleanse werd het steeds makkelijker deze honger te onderscheiden én te negeren.


2. Suiker is niet je vriend, zelfs niet natuurlijke suikers zoals gedroogd fruit. Een paar dagen na de cleanse nam Amy een zakje gedroogde mango en besloot een stukje te gaan fietsen. Tegen het einde van de rit was haar suiker level zo laag dat ze naar de dichtstbijzijnde supermarkt moest om wat te eten te halen.

3. Gluten zorgen ervoor dat je brein vol watten raakt. Toen Amy na de cleanse weer gluten at, werd ze wakker met een mega gluten hangover. Ze voelde zich ziek, had hoofdpijn en haar hoofd leek wel vol te zitten met watten. Dit gevoel werd erger nadat ze producten at waar de gluten hevig in verwerkt zijn, bijvoorbeeld crackers en havermout. 

4. Je hebt minder slaap nodig als je clean eet. Gluten, suiker en koffie zorgen ervoor dat je natuurlijke slaapritme in de war raakt. Door deze producten te vermijden slaap je beter. Vóór de cleanse had Amy een goede zeven tot acht uur nodig aan slaap. Tijdens de cleanse slechts een uur of zes.

5. Kleine pijntjes verdwijnen als sneeuw voor de zon. Tijdens de cleanse werden langdurige klachten van Amy steeds minder omdat het lichaam sterker werd. Natuurlijk is het geen wondermiddel, maar alle kleine beetjes helpen.

6. Eten volgens een Clean Program is niet zo moeilijk als je denkt. Natuurlijk kost het moeite en is het wennen, maar het wordt steeds meer geaccepteerd. Zo kon Amy in de meeste restaurants gewoon terecht met een speciale menukaart.

7. Natuurlijk mag je een keertje valsspelen door bijvoorbeeld een koekje te nemen. Als je er dan maar ook écht zin in hebt, anders is het zonde. 


8. Je kunt gewoon sociaal zijn tijdens een cleanse. Een paar vrienden van Amy zeiden: “Ik zie je wel weer over een maand!” toen ze erachter kwamen dat Amy geen alcohol meer dronk. Toch ging Amy gewoon naar feestjes, restaurants en op vakantie. En het was de beste zomer ooit. 

9. Amy voelt zich sexyer dan ooit en heeft een natuurlijke glow. Hiernaast verloor Amy ook wat gewicht, maar wat ze niet verwachtte was dat haar huid zo zou gaan stralen.

10. Door de cleanse werkte Amy’s spijsvertering optimaal en kon ze beter dan ooit naar het toilet.

11. Door de cleanse ga je nadenken wat je in je mond stop, nu weet Amy wat producten met haar lichaam doen en bepaalt ze of ze dit waard zijn.

12. Eet je ontbijt pas twaalf uur nadat je voor het laatst gegeten hebt. Dit geeft je lichaam een kans alles te verteren voordat het proces opnieuw begint.

13. Door je vrienden te betrekken in een cleanse wordt het stukken leuker én makkelijker! Een aantal vrienden van Amy doen nu ook de cleanse.

14. Je kunt meer aan dan je denkt. De cleanse is een grote challenge geweest, maar het was het zeker waard. Het was lastig, maar niet zo lastig als ze verwacht had. Het is verrassend hoeveel je lichaam aan kan.

Het grote geheim weten achter gezond eten? Klik dan hier.

Wat vind jij van de cleanse van Amy? Zou je het proberen?

Bron, bron