Lifestyle

Dit is de reden van jouw knorrende maag

Je zit een toets te maken op school en opeens hoor en voel je hard gerommel in je buik. Brrhuhhhuum. Hopelijk hoorde niemand het… Waar komt dat geluid vandaan? Je had toch net nog wat gegeten? Iedereen heeft het en het is iets heel natuurlijks! Niets om voor te schamen dus. Girlscene vertelt je in dit artikel wat het gerommel is of er iets aan te doen is. 

Wat veel mensen denken is dat als je buik zo'n knorgeluid maakt, je waarschijnlijk honger hebt. Dit klopt deels. Het geluid dat je hoort is het verplaatsen van lucht door je maag en darmen. Tijdens het eten slok je zonder dat je het weet ook lucht in. Dit komt er via een boer uit of het blijft in je lichaam zitten. Bij het verteren van eten komen er gassen vrij die in het lichaam blijven of uit het lichaam gaan via een windje. 

Ons spijsverteringssysteem houdt ervan om geluidjes te maken, vooral wanneer het doodstil is en je met veel mensen bent… Ook al is zo'n geluidje in je maag niet het allerergste geluid wat je lichaam kan maken, het kan flink ongemakkelijk zijn. Wat je waarschijnlijk niet had verwacht, is dat honger niet de voornaamste reden van het knorren van je maag is.

Een rommelende maag heeft wel iets te maken met eten, maar honger is niet de oorzaak van een knorrende maag. Deze geluidjes zijn de oorzaak van lucht wat door je organen (je maag en je darmen) heen gaat. De lucht gaat je lichaam niet uit, maar beweegt door je organen. Het verteringssysteem verplaatst eten in ons lichaam. Dat doen je organen door aan te spannen en te pulseren. Er komt dus ook lucht mee en dit maakt geluid. Je hoort meestal geen geluid van etensresten die door je darmen gaan. 

De lucht kan twee kanten op gaan, naar je maag of… naar je achterkant. Als je honger hebt kan je maag zich extra hard aanspannen, omdat je organen brandstof willen krijgen wat ze kunnen verteren. Door de lucht die je in je maag zit komt er beweging in en dat maakt geluid. Als er eten in je maag zit, wordt het geluid van luchtverplaatsing gedempt. Maar het maakt uiteindelijk niet uit of je honger hebt of niet, als je spijsverteringssysteem actief is, maakt het geluid en daar kun je weinig aan doen… 
 

Watch on YouTube

Hoe krijg je na een maaltijd altijd een vol en verzadigd gevoel? Girlscene legt het in dit artikel uit. Hoe kun je van je hongergevoel afkomen? Je leest het in dit artikel. Wat heb je vandaag allemaal gegeten? Praat mee met de meiden van het Girlsceneforum

Hoor jij jouw buik vaak rommelen? 

Bron, bron, bron, bron
Beeld: Thinkstock