Food

Kruiden voor je gezondheid

Kruiden zijn heerlijk in gerechten. Ze geven nét even wat extra smaak aan het eten en het is een goede vervanger voor zout. Maar wist je dat kruiden ook goed voor je gezondheid zijn? Het zijn handige huis, tuin- en keukenproducten tegen verschillende lichaamskwaaltjes. Nieuwsgierig geworden? Girlscene zet een aantal kruiden met hun werking op een rijtje.

Basilicum
Basilicum zorgt voor een verbeterende eetlust en het stimuleert de spijsvertering. Heb je last van maagkrampen en oprispingen (maagsappen die via de slokdarm in de mond terecht komen)? De oliën in de basilicum werken dit goed tegen. Voor insectenbeten en acne kan het kruid uitwendig gebruikt worden, het werkt namelijk bacteriedodend. Ennn… van basilicum word je ook vrolijk :).

kruiden

Bieslook
Bieslook zorgt voor een verbeterende spijsvertering, het wekt de eetlust op en het kruid heeft een positieve invloed op maagklachten. Een avond te veel gedronken? Bieslook kan de kater een beetje verlichten (lekker op een gebakken ei!). Tot slot zit het kruid vol met antioxidanten.

kruiden1

Citroenmelisse
Dit kruid heeft een kalmerende werking. Citroenmelisse verzacht de hoofdpijn en helpt de misselijkheid tegen te gaan. Ook is het kruid ideaal voor tijdens de winterperiode: het helpt bij sombere buien.

kruiden2

Dille
Net zoals basilicum en bieslook heeft ook dille een goede werking op de spijsvertering en eetlust. Verder vermindert dille de hik, buikpijn, slapeloosheid en winderigheid.

kruiden3

Koriander
Ben je altijd moe? Eet dan wat koriander. Dit kruid voert alle giftige stoffen af en zo heb je minder kans op een depressie en chronische vermoeidheid. Koriander bevat veel vitaminen en mineralen en er wordt over het kruid gezegd dat het de 'onsterfelijkheid' bevordert. Iets meer logisch is dat koriander goed werkt bij lichte maag- en darmklachten. Ook handig: het voorkomt een opgeblazen gevoel. 

kruiden4

Munt
Tandpasta's bevatten niet voor niets zo vaak munt: het is niet alleen verfrissend, maar er wordt ook gezegd dat je tanden er witter van worden. Ook is munt goed voor de spijsvertering. Verder zorgt het kruid voor een frisse geest en een heldere stem. Ook de oliën uit munt zijn handig. Als je de oliën inademt gaat het de misselijkheid tegen en het is ook goed voor de concentratie. Een goede reden om tijdens het studeren een kop muntthee te drinken.

kruiden5

Peterselie
Als er één kruid is die veel goede werkingen heeft, dan is het peterselie wel. Het kruid bevat heel veel vitamine C, mineralen, het helpt bij verteren en voorkomt winderigheid. Tot slot werkt peterselie vochtafdrijvend en het gaat huidveroudering tegen.

kruiden6

Rozemarijn
Bij verkoudheid en griep zorgt rozemarijn ervoor dat afvalstoffen sneller afgevoerd worden. Ook is het goed voor de bloeddoorstroming. Door de eucalyptus in dit kruid kun je makkelijk uitademen. Daarnaast is rozemarijn ontstekingsremmend, waardoor het ook fijn is voor een zere keel. 

kruiden7

Salie
Salie is een goed middel tegen opvliegers (een tip voor je moeder tijdens de overgang) en veel transpireren. Bij verkoudheid of een kriebel in de keel kan salie verlichting bieden.

kruiden8

Tijm
Tijm bevat thymol, dat is een stof die goed is voor de luchtwegen. Het onderdrukt hoest en het kruid werkt slijmoplossend. Tijm heeft ook een schimmel- en bacteriedodende werking.

kruiden9

Oregano
Oregano is een erg goed middeltje tegen menstruatiepijn. Als je elke dag gedurende de menstruatie twee blaadjes orgeno eet, dan zal je minder last hebben van krampen. Dit kruid kalmeert de spieren rondom de baarmoeder waardoor je minder last zal hebben van buikpijn. 

oregano

Gember
Als je misselijk bent, dan zou een beetje gember je wel goed doen. Het helpt beter tegen misselijkheid dan bijvoorbeeld een paracetamol, laat een onderzoek van de Brigham Young University zien. 

Kerriepoeder
Heb jij pijnlijke gewrichten? Kerriepoeder is een oplossing. Dit laat pijnlijke gewrichten en spieren verdwijnen en werkt net zo goed als medicijnen. 


 

Wat voor kruiden gebruik jij als je ergens last van hebt?

Bron: gezondheidswet.nl
Bron beeld: We Heart It

Door: Quirine