Lifestyle

Starten met bloggen

Van Beautygloss tot AfterDRK en van Stylescrapbook tot Misslipgloss, het zijn allemaal super succesvolle blogs. Zo succesvol dat de meiden die de blog begonnen zijn ervan kunnen leven en zelfs stagiaires kunnen aannemen. Natuurlijk moet je een blog nooit beginnen met als grootste reden dat je graag succesvol wilt worden, maar hé een klein beetje inspiratie kan geen kwaad toch?

een blog beginnen

Want hoe begin je nu eigenlijk een blog? Waar moet je aan denken, waar moet je beginnen?

Het blog-technische verhaal zouden we voor vandaag graag eventjes willen vergeten. Er zijn zoveel manieren om je blog online te krijgen en er zijn zoveel goede websites met uitleg. De twee bekendste blogwebsites van dit moment zijn Blogger & WordPress. En dan heb je van WordPress ook nog twee varianten. Je hebt de makkelijke variant, wordpress.com. Dit is vrijwel hetzelfde als Blogger en is met een klein beetje geduld voor iedere leek heel goed te doen. En daarnaast heb je de WordPress die je moet ‘installeren’. Hier heb je toch wel een klein beetje skills voor nodig, plus een host, waarop je dit kunt installeren. Hoe dat gaat lees je hier.

Maar waar willen we het dan wel over hebben?

Om te beginnen is het belangrijk om een naam te kiezen die bij je past en wat ook niet geheel onbelangrijk is, die je over twee jaar nog steeds bij jezelf vindt passen. Want stel je voor dat je blog serieuzere vormen aan gaat nemen, dan kun je niet meer switchen. Of nou ja, dat kan natuurlijk wel, maar dan ben je gelijk al je naamsbekendheid kwijt!

een blog beginnen

Maar waar ga je eigenlijk over schrijven? Over beauty (daarover zijn al heel veel blogs in Nederland), over mode (daarover zijn zo mogelijk nog meer blogs in Nederland), over jezelf, over reizen, of over alles dat je leuk vindt. Kies in ieder geval iets waar jij niet over uitgepraat raakt. Het leuke van een blog is dat er continu nieuwe stukjes online komen, maar ja die moet je wel kunnen produceren. En besluit jij over mode te gaan schrijven, maar doe je dat alleen maar omdat je het "wel leuk vindt om te shoppen", dan vermoeden wij dat je het niet heel erg lang vol zult houden. Het is belangrijk dat het onderwerp waarover je wilt gaan schrijven echt je passie is.

Heb je geen echte passie, maar vind je het wel heel erg leuk om te schrijven, kies dan voor een breder onderwerp. Schrijf over alles dat jou bezig houdt en blij maakt.

Zoals we in de intro al aankaarten, begin in ieder geval nooit een blog omdat je denkt dat je er succesvol mee kunt worden en veel geld mee kunt verdienen. Natuurlijk is dat leuk, maar de meiden die daadwerkelijk zo succesvol zijn geworden zijn ook nooit om die reden begonnen. Zij hadden een passie en wilden die graag delen.

De weg naar succes is namelijk nog zo makkelijk niet. Je moet iedere dag, of toch in ieder geval meerdere keren per week schrijven en in het begin zullen misschien alleen je Facebook vrienden meelezen, als die al de moeite nemen om je blog te bekijken. Op een gegeven moment denk je misschien, waar doe ik het eigenlijk voor? En dan moet je kunnen antwoorden: "Voor mezelf, want ik vind dit leuk om te doen".

een blog beginnen

We zullen de do’s & don’ts voor jullie eventjes op een rijtje zetten.

Do’s
– Een naam kiezen die bij je past
– Een onderwerp kiezen waar je niet over uitgepraat raakt
– Veel andere blogs lezen en reacties achterlaten
– Als je een modeblog hebt, je blog insturen voor onze "Modeblog van.." categorie of "Love the look…"
– Op een forum, bijvoorbeeld het Girlscene forum, vertellen over je blog.

een blog beginnen

Mascha’s blog Beautygloss is zo populair dat ze zelfs al twee (uitverkochte) feesten heeft georganiseerd! Op haar laatste feest waren 1500 meiden! Wauw!

Don’ts
– Een blog beginnen omdat je net zo succesvol als Mascha en Sabrina wilt zijn.
– Op andere blogs spammen. Ja, we zeiden je reacties op andere blogs achter te laten, maar we zeggen je niet je blog levensgroot onder iedere reactie te zetten. Kijk het een klein beetje aan, er zijn blogs waarbij dit heel normaal lijkt te zijn, maar er zijn ook blogs en websites die die reacties verwijderen.
– Mocht je je aansluiten bij een forum, praat dan niet alleen maar over je blog. Dan ben je dus wel een spammer. Meng je in discussies, mensen moeten je leren kennen, ze moeten je interessant vinden en DAN klikken ze op je blog.
– Je blog volzetten met advertenties als je toch pas tien lezers hebt. Is lelijk en levert dan toch nog niks op.

Heb jij een blog? Heb jij nog tips voor meiden die een blog willen beginnen? OK en voor een keer, jullie mogen onder dit artikel allemaal je blog neerzetten! Beetje gratis reclame kan geen kwaad toch?

Door Annemerel