De 10 vreemdste ziektes/aandoeningen!

Blog door differentdevils
Een eeuwige pokerface, half boom of half wolf? Ooit gehoord van Alice in Wonderland-Syndroom? Er zijn veel rare aandoeningen waar eigenlijk niemand ooit van gehoord heeft, hier zijn er 10 op een rijtje.

1. Elephantiasis.
Bij deze ziekte, ook wel bekend als 'de olifantenziekte', kunnen benen, borsten en genitaliën helemaal opzwellen tot ze de grootte van een voetbal hebben. Een infectie veroorzaakt een ontsteking die zorgt voor de verdikking van de huid. Wereldwijd lijden meer dan 100 miljoenen mensen aan deze ziekte, men hoopt in 2020 een medicijn te hebben.

 

2. Pica.

Mensen met deze aandoening vinden het lekker om niet-eetbare dingen te eten. Kinderen die aarde of blaadjes naar binnen werken vallen hier niet direct onder, maar volwassenen die klei op hun boterham leggen, die dan weer wel. Het eten van insecten en uitwerpselen is heel gewoon bij deze aandoening. Een vertraagde ontwikkeling, leven in armoede of gebrek hebben (gehad) aan ouderlijk gezag worden als oorzaak gezien van het hebben van Pica.


3. Epidermodysplasia Verruciformis.

Jep, dat ja. Bij deze aandoening groeien er op het lichaam boomachtige wratten en korsten. Deze boomschors kan zich op handen uiten als wortelen van een boom. Een bijkomend nadeel: De 'schors' groeit vijf millimeter per dag. Zeer regelmatig moeten patiënten gesnoeid of gevijld worden. Deze aandoening wordt veroorzaakt door het afweersysteem en is zeer zeldzaam èn erfelijk.


4. Weerwolf syndroom.

Deze aandoening is bij slechts vijftig mensen, wereldwijd, bekend. De term 'wolfmensen' spreekt voor zich. Door de extreme overbeharing krijgt de persoon meer weg van een menselijke wolf dan gewoon een mens. Er is nog geen manier gevonden om de beharing tegen te gaan, dus tot die tijd zullen de patiënten moeten blijven scheren, knippen en waxen. 


5. Smurfen.

Deze huidstoornis is zeer, zeer zeldzaam. Slechts enkele mensen dragen het gen waardoor een bloedafwijking zorgt voor een blauwe huid. Behalve de genetische oorzaak, kan deze stoornis ook veroorzaakt worden door opgehoopt zilver in de huid. De zon kleurt het zilver blauw(grijs) waarna de huid deze kleur overneemt. In 1820 leefde in Kentucky een man met deze bloedafwijking, en wat bleek? Zijn vrouw had dezelfde bloedafwijking. Zij kregen samen 7 kinderen, waarvan 4 voorzien werden van een blauw kleurtje, de overige 3 waren blank. Zowel de genetische als zilveren oorzaak is onomkeerbaar.


6. Cotard's Syndrome.

Het Cotard's Syndrome, alias 'Wandelende lijken syndroom' is een vervelende aandoening. Mensen met dit syndroom zijn er heilig van overtuigd dat ze dood zijn.  Ze denken dat er lichaamsdelen ontbreken, verloren, afgerukt of opgegeten door wormen, te weinig bloed of het idee dat ze geen maag hebben waardoor ze niet meer willen eten. Deze aandoening zorgt ervoor dat mensen het leven zichzelf heel moeilijk kunnen maken.


7. Progeria.

Kinderen die lijden aan de ziekte Progeria hebben cellen die sterk afwijken van hoe ze zouden moeten zijn. De kinderen zullen in het begin niet afwijken van 'normale' baby's, maar na hun 2e levensjaar zullen ze (vrijwel) niet meer groeien. Ondanks dat deze kinderen sociaal goed kunnen meekomen en een normale intelligentie hebben, zullen ze er uit blijven zien als een klein kind. De gemiddelde levensverwachting van een kind met Progeria is slechts 12,6 jaar. Naar schatting is 1 op de 4 miljoen kinderen slachtoffer van deze nare aandoening. 


8. Todd's Syndrome.

Dit syndroom zorgt ervoor dat je gekke dingen gaat zien. De naam 'Alice in Wonderland' is dan ook niets voor niets de bijnaam van deze rare aandoening. Voorwerpen worden kleiner of juist groter, honden worden zo klein als een hamster, of je lijkt ineens schoenmaat 92 nodig te hebben. Oorzaken van dit syndroom zijn voornamelijk migraine en hersentumoren. De hersens zouden grote moeite hebben met het verwerken van de informatie die het oog doorgeeft. Gelukkig is er voor dit syndroom wèl medicatie beschikbaar. 


9. Moebius Syndroom.

Slapen met je ogen open en niet kunnen glimlachen. Bij het Moebius Syndroom heeft de patiënt geen gezichtsuitdrukkingen en/of oogbewegingen. Dit wordt veroorzaakt door de aangeboren verlamming van de spieren die de bewegingen van het gezicht en de ogen regelen. Ongeveer 1 op de 50.000 pasgeboren baby's heeft te maken met dit syndroom.


10. Porfyrie.

Deze aandoening kent enkele symptomen, waaronder de overgevoeligheid voor zonlicht. Bij enkele gevallen is het zelfs zo, dat de huid wegbrandt wanneer de huid in contact komt met UV-stralen. Een bijkomend feit is dat (knof)look stoffen bevat die de hevige reacties van Porfyrie versterken. Vampiers verjagen met knoflook is dus heel effectief!


Weet jij nog meer gekke/rare aandoeningen? Reageer gerust!