#5 - All about: TAMPONS?!

Blog door JenSkillz

Heyy girlsss, ben er weer! Ik dacht er laatst overna dat tampons niet voor iedereen normaal is. Zo heb ik namelijk een beste vriendin die geen tampons gebruikt, ookal zeg ik zo vaak dat ze zooo fijn zijn. Ik ga haar natuurlijk niet dwingen, want iedereen moet doen wat zij zelf fijn vindt. Dat geldt dus ook zo voor deze blog. Ik probeer niemand over te halen of te dwingen. Ik beschrijf gewoon de voor- en nadelen van tampons.


In 2015 werd ik voor het eerst ongesteld. Ik was toen 11 jaar volgens mij. Ik was in een winkel broeken aan het passen toen ik erachter kwam. Ik durfde het alleen niet tegen mijn moeder te zeggen, dus wachtte ik tot de avond. Toen deed ik alsof ik er toen pas achter kwam. Ik kreeg toen een maandverbandje van mijn moeder die natuurlijk veel te groot was. Het voelde een beetje als een soort luier. De volgende dag gingen we maandverband, zakjes en tampons kopen. Ik weet nog dat ik zei: "Ieuw nee, geen tampons!" Na een aantal menstruaties was ik toch bereid om een tampon te proberen. Het deed toen een beetje zeer, maar dat was vooral omdat ik er gewoon nog even aan moest wennen. Na een aantal uur was het al veel minder. Sinds die dag gebruik ik alleen maar tampons. 


Ben jij nou ook net ongesteld geworden? Of ben je het al wat langer, maar heb je nog nooit een tampon geprobeerd? Lees dan vooral verder!


Als je geen tampons gebruikt, gebruik je waarschijnlijk maandverband. Persoonlijk vind ik deze heel naar. Als je namelijk lang zit (bijv. op schoo) dan voelt het een beetje warm en soort van zweterig. Daarnaast gaat het bloed ook helemaal naar je kont en dan wordt het één kliederboel. Ook is er een grotere kans van doorlekken. Dat betekent dat het bloed door je broek heengaat. Een ander vervelend nadeel van maandverband is, dat als je wat langer schaamhaar hebt, dat dat wel eens wil vastplakken aan het maandverband. Wanneer je dus naar de wc moet en je je onderbroek naar beneden trekt, dat best wel eens pijn kan doen. 


Tampons daarentegen, doe je erin en kunnen voor een aantal uur blijven zitten (dat ligt helemaal aan hoe erg je ongesteld bent). De kans van doorlekken wordt ook kleiner als je tampons gebruikt. Er is natuurlijk wel een kans dat dit gebeurt, maar als je je tampon op tijd verwisselt is er geen probleem. Ook kan een tampon nergens aan vastplakken, dus dat is een voordeel. Verder voel je niet echt wat van een tampon. Als je een tampon al wat langer gebruikt, voel je hem vaak niet eens zitten! Ik raad je wel aan om een inlegkruisje te gebruiken als je een tampon gebruikt. Je kan namelijk nooit té zeker zijn. 


Als je een tampon voor de eerste keer gaat gebruiken, heb ik wat tips voor je! Als eerste zou ik het thuis doen en ervoor zorgen dat je comfortabel gaat zitten of eventueel liggen. Vervolgens zou ik een spiegeltje of iets pakken zodat je kunt zien wat je doet (dit hoeft natuurlijk niet als je het niet fijn vindt). Dan ga je langzaam de tampon naar binnen duwen met je wijsvinger (dat is het makkelijkste). Dit doet vaak een beetje zeer, maar dat komt omdat je lichaam er nog aan moet wennen. Het zal de eerste dag dan ook niet heel prettig zijn om een tampon in te hebben. Als het echt heel erg veel pijn doet, stop dan en probeer het een andere keer nog eens. Het is namelijk nergens voor nodig om jezelf pijn te laten lijden.


Ik hoop dat jullie het leuk vonden om deze blog te lezen en hopelijk hadden sommige van jullie hier wat aan! 


-xx- Jenskillz