20 tips voor eindexamenleerlingen! #15

Blog door Buttahbenzoxo

 De tijd vliegt en de eindexamenperiode komt er al weer bijna aan.. Nog een maandje of anderhalf en dan zit je in de gymzaal te zweten met die gehate Cito-boekjes. De periode ervoor kan nogal stressvol zijn, maar hier zijn 20 tips om toch nog te kunnen genieten van je laatste maanden als middelbare scholier!


1. Geniet van de andere (leuke) dingen als eindexamenleerling

Heeft jouw school een examenstunt of een gala? Geniet daar dan van en maak lol met je vrienden. Plan met leren om al die dingen heen, zodat je niet aan je examens hoeft te denken. Eindexamenleerling zijn heeft z'n voordelen!


2. Begin op tijd

Het is aan te raden om op tijd te beginnen met je examens leren. Het mag dan veel herhaling zijn, maar ervaring leert dat het meeste toch niet blijft hangen. En om ook nog leuke dingen te doen en snipperdagjes wat leren betreft te kunnen opnemen, is het ook handig als je op tijd begint. Dan is er veel ruimte om leren een keertje door te schuiven naar de dag erna.


3. Houd rekening met je privéleven

Ja, je moet leren voor je examens en ja, dat is erg belangrijk. Natuurlijk snappen mensen dit vaak wel. Toch is het ook handig om een paar keer wel naar dat feestje of andere sociale gelegenheid te gaan. Als je alles moet overslaan voor de examens word je alleen maar ongelukkig.


4. Lees online tips over leerstrategiën

Er zijn verschillende soorten manieren om te kunnen leren en het internet staat er vol mee, zowel in het Engels als in het Nederlands. Ook op Girlscene is van alles te vinden over hoe je moet leren.


5. Ga naar die extra inlooplessen

Ja, het mag dan een beetje suf zijn om langer dan nodig op school te zijn, maar je zult jezelf later dankbaar zijn als je gewoon naar die lessen gaat. Vaak vertellen docenten iets meer wat er in het examen komt en je kan je laatste vragen stellen, die je misschien vergeten bent te vragen.


6. Eet gezond, maar ook lekker

En dan bedoel ik dus dat je ook gezond moet eten, maar niet alleen op salades moet leven. Van lekker eten zit je beter in je vel, dus skip niet altijd een frikandel of hamburger, maar eet wel regelmatig fruit en groentes.


7. Laat mensen in je omgeving weten dat je examen doet

Als je vrienden online hebt of mensen die je niet dagelijks spreekt, kunnen die niet ruiken dat jij examens doet. Vertel die mensen gewoon dat je daardoor een tijdje iets minder tijd hebt, maar dat je na je examens alle tijd hebt om bij te kletsen!


8. Drink genoeg water

Het is belangrijk om voldoende gehydrateerd te zijn. Zo voel je je minder moe en heb je minder snel hoofdpijn, waardoor je je beter kan concentreren met leren en in de klas. Ideaal is ongeveer 2 liter per dag. 


9. Kies een Netflix-serie uit die je erdoorheen sleept

Ik vind het altijd fijn om een serie te hebben, waar ik tussen het leren door dan naar kijk. Die serie sleept me er dan een soort doorheen en je hebt echt iets fijns in je examenperiode.


10. Beloon jezelf

Eigenlijk ben je er niet voor gemaakt om uren te leren om examens te maken. Het kan dus best lastig zijn, vooral in de tijd van social media, om je langer dan 5 minuten te concentreren. Beloon jezelf door een tijdschrift of een ijsje te kopen als je een dag of een bepaalde periode met goede concentratie hebt geleerd. Zo is je motivatie stukken beter.


11. Begin met de vervelende vakken

Als je de vervelende vakken eerst doet, heb je dat maar vast gehad en aan het begin heb je meestal al je concentratie nog en dan is het handig als je die op vervelende en moeilijke vakken gebruikt.


12. Bedenk wat je gaat doen bij tijdnood

Stel dat je een paar dagen echt tijdnood hebt. Je kan niet tot midden in de nacht gaan leren. Bedenk dan welke vakken je echt moet leren en welke je sowieso doet als er per ongeluk iets tussenkomt op een dag en bij welke vakken je wel een keer kan overslaan.


13. Gebruik die examenbundels

Herinner je je nog die dikke examenbundels die ergens onderin je kast liggen? Met name voor talen zijn die dingen zeer handig. Oefen ermee. Oefenen is vaak zelfs minder saai dan stampen.


14. Wissel oefenen af met stampen

Van alleen maar stampen word je gek en verlies je concentratie van. Doe tussen het stampen door dus bijvoorbeeld een examentekst Engels om te oefenen. 


15. Kijk bij vakken als wiskunde en economie filmpjes

Bij sommige mensen blijven dingen beter hangen als ze een of een paar keer worden uitgelegd. Gelukkig zijn er over bijna elk onderwerp van zulke vakken wel filmpjes te vinden.


16. Slaap voldoende

Ook dit draagt bij aan de concentratie. En als je uitgerust bent, voel je je gewoon beter.


17. Leer met vrienden

Anderen begrijpen weer andere dingen dan jij niet, terwijl ze misschien wel begrijpen wat jij niet begrijpt. Leer met je vrienden door aan elkaar uit te leggen.


18. Probeer niet mee te gaan in andermans stress

Je hebt altijd die stresskippen die vlak voor examens of uberhaupt midden in die periode ineens gaan stressen dat ze iets niet weten of dat iets ineens wel in een examen zit. De examenstof ligt vast en dat is examenblad.nl te vinden en je kunt niet alles weten. Het is niet erg als je een paar dingetjes niet weet.


19. Vul altijd iets in

Misschien krijg je nog 1 van de 2 of 3 punten als je in ieder geval iets invult en bij meerkeuze heb je 25 en soms zelfs 33 procent kans dat je goed gokt op je examen.


20. Erna: ga leuke dingen doen met vrienden als beloning

Zitten je examens erop? Ga dan vooral niet binnen zitten niksen en je zorgen maken of je wel een voldoende gaat halen. Je hebt je best gedaan en meer kan je niet doen. Vergeet dus de examens en ga in die vrije periode leuke dingen doen, zoals naar een pretpark of gewoon een ijsje halen in de stad met je vrienden! 


In welk jaar deed/doe jij examen?