Een maand als bloemkool? #91

Blog door Domino

Dat is een tijd geleden! Vijf maanden geleden heb ik besloten om het bloggen op een laag pitje te houden. Maar vandaag wil ik met jullie een van mijn ervaringen delen, die ik deze maand beleefd heb.Zoals ik een jaar geleden al benoemd had, vind ik de update van Girlscene niet heel geslaagd. Er is veel reclame gekomen door de ‘nieuwe’ update, waarbij de knop ‘ik ben geen robot’ nauwelijks effect heeft. Ik vind het leuk om kleine bloggers met veel potentie te spotten en te motiveren, waarbij de blogs dus niet uitgelicht staan. Als ik deze blogs wil bekijken moet ik eerst verschillende artikelen passeren die me aansporen om een laser, een antivirus apparaat of een opblaaspop te kopen. Dat zie ik liever niet voorbij komen.


Maar, daar draaide deze blog niet om. Aan het eind van het jaar realiseerde ik me dat ik waarschijnlijk nooit genoeg tijd ga hebben om alles van de wereld te ontdekken of te zien. Sommige mensen hebben op 30-jarige leeftijd dit wel al gedaan. Het reizen zal mij altijd blijven boeien en vooral hoeveel dat kan doen met de persoonlijkheid van iemand. ‘I always wonder why birds choose to stay in the same place when they can fly anywhere on the earth. Then I ask myself the same question.’


Daardoor realiseerde ik me dat het mogelijk is om dingen te doen die onmogelijk lijken, zoals de wereld rondreizen. Ik werd geïnspireerd om me meer met mijn bucketlist bezig te houden. Ik kan wel wachten op het ‘juiste moment’ om een van mijn doelen te bereiken, maar waarom? Om me later te realiseren dat het niet meer mogelijk is, omdat ik te lang gewacht heb? Daarom heb ik deze maand een item kunnen afvinken van mijn bucketlist, namelijk: een maand vegetarisch eten.

De definitie

Als eerste wil ik benoem dat je niet kan zeggen dat iemand ‘vegetarisch’ is. Vegetarisch kan alleen je voeding zijn, dus als we het hebben over vegetarisch eten wordt hiermee voedsel bedoeld wat geen vlees bevat. Als je zegt ‘ik ben vegetarisch’ zeg je eigenlijk dat jijzelf geen vlees bevat, wat best raar is aangezien mensen van vlees en bloed zijn. Maar dat is gewoon een puntje wat vaak door vegetariërs aangestipt wordt. Als mensen deze maand dan ook aan mij vroegen of ik vegetarisch was, reageerde ik ook vaak met: ja, ik ben een bloemkool (aangezien deze geen vlees bevat).

De eerste week

Ik ben over het algemeen al flexetariër, dus om vegetariër te worden was het geen grote stap. Ik had redelijk wat toetsen deze week, waardoor mijn slaappatroon niet optimaal was. Ik had echter niet het gevoel dat mijn energie minder was. Ik had het gevoel dat ik me niet meer zo vol voelde. Als ik normaal eet zet mijn buik flink op, maar bij vegetarische maaltijden viel het wel mee.

De tweede week

De maaltijden vond ik nog steeds lekker. Ik at veel vleesvervangers, maar ook andere producten waar eiwitten en goede vetten in zitten, zoals noten, eieren en avocado. Te veel sojaproducten is namelijk niet goed voor je, maar andere producten zoals avocado is dan weer slecht voor het milieu. Het was daarom wel lastig om af en toe te zoeken naar een goede samenstelling van eten.

De derde week

Misschien iets te veel informatie, maar ik was deze week ongesteld. Omdat ik dus vegetarisch at, vond ik het ook interessant om mee te maken hoe ongesteldheid in combinatie met vegetarisch eten zou verlopen. Ik had geen specifiek eiwitrijk of ijzerrijk dieet, ik probeerde gewoon vegetarisch te eten zonder vlees of vis te consumeren. Ik voelde me wel iets slapper door de ongesteldheid in combinatie met het eetschema, maar het was niet hinderlijk. Tot ik intensief ging sporten. Ik ging deze week een soort conditietest doen, waar ik normaal niet slecht op scoor. Ik ga meestal door tot het moment waarop ik moe ben en een slechte ademhaling krijg. Toen ik dacht dat het mij goed afging, kreeg ik het heel warm en benauwd. Mijn hele lichaam begon te trillen en toen ik door bleef gaan werd ik erg draaierig. Ik heb dit nog nooit meegemaakt tijdens het sporten.

De laatste week

In deze week had ik eigenlijk alleen toetsen. Na het voorval tijdens de conditietest had ik besloten om te stoppen met sporten en me alleen te focussen op mijn examens tot het einde van de maand. Ik moet zeggen dat ik me hierdoor wel heel ‘lui’ voelde, omdat ik graag sport. Daarnaast was ik in deze week ook best wel inspiratieloos wat betreft eten. Ik wist niet goed wat ik moest eten, het leek alsof ik alle lekkere vegetarische gerechten al gehad had. En tijdens deze week had ik door de examens ook geen tijd gereserveerd voor het inplannen van een lekker evenwichtig menu.

Conclusie


De voordelen:

Achteraf kan ik zeggen dat ik vegetarisch eten niet moeilijk vind. Het is even zoeken in het begin, maar in principe kan je makkelijk dingen veranderen in je voedingspatroon. Je moet het ook durven om de keuze te maken voor jezelf. Het is niet alsof je dood gaat van het een keer proberen. Als we dan ook kijken naar wat dit voor het milieu doet is het wel een flinke stap in de goede richting. 100 gram rundvlees kost 1500 liter water, dus door een maand te stoppen met het eten van vlees heb ik 2000 gram vlees bespaard. Dit staat gelijk aan 30.000 liter water. Om even een voorstelling te geven: dit staat gelijk aan de hoeveelheid water die een persoon gemiddeld verbruikt bij het douchen in 19 maanden. Dat is dus meer dan een halfjaar douchen.

Voor mij heeft het ook het ‘volle’ gevoel wat ik heb na het eten weggewerkt. Daarnaast voel ik me mentaal wat fitter en wakkerder.

De nadelen:

Ik heb de afgelopen maand wel extra veel last gehad van mijn migraine, soms zelfs twee keer per dag.

De hoeveelheid spier die ik overhield vind ik ook matig, ik ben nu weer begonnen met vlees eten en dus sporten. Tijdens het sporten waren mijn benen compleet aan het trillen, alsof er geen spier meer over was gebleven. Het intensief sporten als vegetariër met ongesteldheid is zeker geen aanrader, na het bijna flauwvallen tijdens het sporten.

Ik vind het wel bijzonder hoe veganisten dit volhouden, aangezien ik vaak ei at om vlees mee te vervangen. Op mijn boterham had ik vroeger alleen boterhamworst en kaas, omdat ik voor de rest alleen zoet beleg at en van het zoete beleg af wil stappen. Door het vegetarisch eten ben ik meer zoet beleg gaan eten, wat mijn huid me niet in dank afnam.

Dus

Raad ik het aan? Ja, om het te proberen. Ik ga in ieder geval vlees blijven eten tijdens mijn menstruatie. Ik ga wel een paar dagen voor mezelf in de week een vegetarische maaltijd inplannen. Dan krijg ik niet te weinig inspiratie wat betreft voedingskeuze en benadeelt het me niet in mijn gezondheid. Daarnaast draag ik ook een klein beetje bij aan het verbeteren van het milieu.


Echte (vegetarische) aanraders:

-  Spaghetti a la pesto

-  Vegetarische lasagne

-  Vegetarische shoarma

-  Crispy sticks (vega)

-  Groenteloempia’s en een vegetarische kroket

-  Maaltijd pakketten: mozzarella salade, stoommaaltijd pesto


Heb jij dit al eens geprobeerd?

Wat vond jij hierbij het lekkerste vegetarische product?

Heb jij een tip voor een toekomstig vegetariër?


‘People eat meat and think they will become strong as an ox, forgetting that the ox eats grass xxx.’