Omgaan met jaloezie! #12

Blog door Buttahbenzoxo

Jaloezie, we hebben er allemaal weleens last van. Vooral in vriendschappen in de puberteit is er veel jaloezie onderling. Want, als jouw beste vriendin jou niet heeft gevraagd, maar een ander wel, ben jij niet goed genoeg en kan je de hele dag wel zitten piekeren of zelfs boos zijn op je beste vriendin. En waarvoor? Jouw beste vriendin mag omgaan met wie ze wil, net als jij dat mag. 


Maar eerst: Wat is jaloezie precies?

Van Dale omschrijft jaloers zijn als 'andermans geluk, bezit enz benijdend'. In theorie klopt dit, in de praktijk is het niet zo eenvoudig. Er komt vaak gebrek aan zelfvertrouwen bij kijken en je kunt je erg rot voelen. Veel mensen willen immers niet jaloers zijn, maar zijn dit (onbewust) wel, omdat ze bang zijn de ander kwijt te raken doordat de (beste) vriend(in) met een ander afspreekt. Natuurlijk is dit onzin, je raakt een vriend of vriendin niet zomaar kwijt. Mensen zijn namelijk in staat om meerdere vriendschappen te onderhouden en verbreken deze ook niet zomaar. De gevoelens of de angst om de ander kwijt te raken, komen vooral voort uit het idee minder te zijn dan degene met wie 'je jaloers wordt gemaakt'. (Je wordt natuurlijk niet expres jaloers gemaakt). Gedachten als "hij/zij is toch leuker/knapper/grappiger/gezelliger dan ik" komen niet zelden voor en in extreme gevallen proberen mensen zich daardoor leuker/grappiger/etc. voor te doen dan ze zijn. Dit is natuurlijk niet nodig, want een vriend(in) accepteert je zoals je bent en zal je dus niet laten vallen omdat een ander nu eenmaal andere kwaliteiten heeft dan jij. Als diegene echt zoveel beter was, was je vriend(in) niet eens bevriend geweest met jou geweest in de eerste plaats. Mensen hebben nu eenmaal meerdere vrienden, want wat de een niet heeft, heeft een ander wel. Gelukkig kan jaloezie ook positief zijn, mensen zijn bereid zich echt in te zetten voor een vriendschap of relatie.


Maar wat kun je doen tegen deze (hele vervelende) emotie? Hieronder enkele tips:


1. Vergelijk jezelf niet met anderen

Ook in jaloezie om materialistische zaken, zoals die vriendin die die nieuwe iPhone heeft, is het goed om jezelf niet met anderen te vergelijken. Jij bent goed en leuk zoals je bent. Ga jezelf dus niet vergelijken met die ene andere vriend(in) van je beste vriend(in), want iedereen is anders. Wat jij niet hebt, heeft die vriend(in), maar ook andersom. Er  zijn dus kwaliteiten die jij wel hebt en die ander niet.


2. Bedenk of de jaloezie wel rationeel is

Heeft je vriend(in) daadwerkelijk gezegd dat die ander beter is dan jij? Gaat je vriend(in) nog wel veel met je om en doet hij/zij zoals altijd? Bedenk of het wel realistisch is dat je de ander kwijtraakt. Als er geen tekenen zijn dat je vriend(in)  de ander beter vindt dan jij, is er ook geen reden om aan te nemen dat je vervangen gaat worden of zoiets dergelijks.


3. Zorg voor afleiding

Stel dat je weet dat je vriend(in) met een ander afspreekt en je vindt dit echt niet leuk, zorg die dag dat je zelf iets met een andere vriend(in), of je moeder/broertje/zusje/etc. gaat doen. Of houd een series-/filmmarathon. Houd je niet bezig met het feit dat zij nu lol hebben zonder jou. Zij denken ook niet aan jou en doen dit zeker niet om jou te kwetsen.


4. Leef je in in de ander

Hoe zou jij het vinden als mensen jou vertellen met wie je om mag gaan en met wie niet? Waarschijnlijk voel je je heel beperkt en ben je bang om iemand te kwetsen. Een van de ergste gevoelens op de wereld naar mijn mening, is dat gevoel dat je iemand kwetst zonder daadwerkelijk wat fout te hebben gedaan. Bedenk dat jij het ook leuk zou vinden als mensen blij zijn dat jij nog meer vrienden hebt met wie je afspreekt.


5. Wens ze veel plezier en probeer blij voor ze te zijn

Als je je vriend(in) plezier wenst, voel je je al beter omdat je iets aardigs hebt gedaan. Dit geldt ook voor het feit dat je blij bent voor hem/haar. Je voelt je dan beter over jezelf omdat je dan aardig bent en daar misschien zelfs wel voor beloond wordt, als je een fijne reactie krijgt. Let op: wees echter niet sarcastisch en wens je vriend(in) alleen plezier als je het echt meent. Mensen hebben het vaak snel door als je iets niet meent en gaan zich dan rot voelen en jijzelf gaat je ook rot voelen omdat je gemeen doet tegen iemand van wie je houdt.


6. Spreek dingen af over posten o.i.d.

Klinkt vaag, maar als je er echt niet tegen kan, vraag dan of iemand geen Snapchats samen met die andere persoon wil sturen. Leg uit dat je blij bent dat ze het fijn hebben samen, maar dat jij er last van hebt als je zelf alleen thuis zit. Gebruik hierbij vriendelijk taalgebruik en ik-boodschappen (ik vind dat.. i.p.v. jij doet altijd dit..)


7. Vertel het eerlijk

Dit is eigenlijk hetzelfde als 6. Waarschijnlijk is je vriend(in) blij dat je eerlijk bent en zal proberen rekening te houden met je. Als hij/zij boos wordt, is het misschien tijd om zelf ook andere vrienden te gaan zoeken, want vrienden horen niet boos te worden op vrienden om dingen waar ze zelf weinig aan kunnen doen en horen elkaar te accepteren zoals ze zijn. Let er wel op dat je de ander geen verwijten maakt en vertel vooral wat jij voelt.


En tot slot: Vriendschap is niet exclusief: er zou ruimte moeten zijn voor meerdere vrienden in ons leven. En die ruimte is er vaak ook. Een vriendschap wordt niet zomaar verbroken!