10 tips om te leren voor een toets(week)! #9

Blog door Buttahbenzoxo

 De scholen zijn weer begonnen en bij veel mensen is het nu al weer heel erg druk met toetsen en andere projecten. Superstressvol! Daarom heb ik hieronder tien tips op een rijtje gezet om (beter) te kunnen leren en (misschien) een beter cijfer te halen.


1. Begin met moeilijke vakken heel erg op tijd

Ik heb altijd de neiging om bij elk vak precies een week van tevoren te beginnen, maar bij vakken als wiskunde en bedrijfseconomie, wat ik allemaal best lastig is voor mij, is het handiger om bijvoorbeeld anderhalve week van tevoren te beginnen. Dit mag saai en stom zijn, maar op deze manier kan je de stof spreiden en hoef je per dag ook minder te doen en kan je zelfs een keer een dagje overslaan als er bijvoorbeeld plotseling iets tussen komt!


2. Zoek uit op welk moment van de dag jij het beste kan leren

Vooral in de weekenden is dit een handige tip, aangezien je op school andere stof krijgt en dan meestal niet mag gaan leren voor de toets. Sommige mensen zijn 's ochtends heel productief en zijn de rest van de dag moe of lui en anderen moeten langzaam opstarten en worden pas productief als school al bijna afgelopen zou zijn. Vind dus het moment waar je het productiefste bent!


3. Las voldoende pauzes in en beloon jezelf

Als je te lang achter elkaar leert, neem je waarschijnlijk de helft van de stof niet op. Het is dus handiger om pauzes in te lassen. En als je een afspraak met jezelf wat betreft het leren bent nagekomen, mag je jezelf best belonen door bijvoorbeeld even naar de winkel te gaan om iets voor jezelf te gaan kopen!


4. Streep af wat je al gedaan hebt

Uit onderzoek is gebleken dat het stimulerend werkt om dingen van je lijstje af te strepen. Dat geeft een goed gevoel en dat motiveert dan weer om verder te gaan met andere dingen van het lijstje. 


5. Leg afleidende dingen weg

Leg alles wat je afleidt buiten handbereik en zet vooral je telefoon op stil. Zelfs al ligt je telefoon buiten handbereik, zodra jij een geluidje hoort, ben je alleen nog maar bezig wat dat geluidje nou kan zijn en concentreer je je niet meer op de stof en blijft er weinig hangen.


6. Kijk filmpjes

Ja, samenvattingen en kaartjes kunnen goed helpen, maar filmpjes kunnen dat ook. Het is handig om de stof nog een keer uitgelegd gekregen te hebben. Daarbij blijft bij veel mensen de stof ook nog eens beter hangen als het ook nog een keer tegen ze wordt verteld. Op YouTube zijn genoeg filmpjes over allerlei onderwerpen van vrijwel elk vak te vinden. 


7. Leg de stof aan iemand uit

In plaats van de stof uitgelegd krijgen, kun je de stof ook zelf uitleggen. Zo herhaal je alles nog eens en merk je meteen of er dingen zijn die er nog niet zo goed in zitten.


8. Leer de dag van tevoren niks nieuws meer 

Bij leren is het erg belangrijk om te herhalen en je moet dus eigenlijk elk stukje minstens een keer herhaald hebben. Als je de dag van tevoren nog nieuwe dingen gaat leren, is de kans groot dat het de volgende dag niet meer in je hoofd zit.


9. Ga niet 5 minuten voor de toets nog leren

We kennen het allemaal wel, mensen om je heen zijn 5 minuten voor de toets aan het stressen als ze iets niet meer weten en zoeken dan nog een keer in het boek op wat het was of lezen hun samenvatting nog honderd keer door. Dit vergroot juist de kans op een black-out. Niet doen dus!


10. Maak spiekbriefjes, maar gebruik ze niet

Omdat je de stof nog eens opschrijft, maar dan in een compacte vorm, blijft de stof beter hangen. Het is alleen niet aan te raden de briefjes echt te gebruiken, want tegenwoordig komen docenten vrij snel achter spiekbriefjes en andere spiekmethoden, maar om te oefenen thuis is het zeker een aanrader!


Hoe leer jij voor een toets?