10 awkward momenten die je meemaakt tijdens de puberteit #84

Blog door Domino

Het is al weer wat jaartjes geleden toen ik nog een ‘klein meisje’ was. De periode van puberteit heb ik nooit echt gehad; niet de opstandige jaren waarbij ik mijn ouders als een stuk stront behandelde in ieder geval. Maar er zijn wel een paar dingen die me zijn bijgebleven aan de puberteit. Die ga ik vandaag met jullie eens doornemen.


Voor het eerst ongesteld worden

Ik wist dat er zoiets bestond als ongesteld zijn. Ik wist dat het ooit zou gebeuren. Maar ik wist niet dat het bloed wat uit je vagina zou komen, er hetzelfde uit zou zien als normaal bloed.

Toen ik voor het eerst ‘ongesteld werd’ zag ik een soort lichtrode kleur toen ik op de wc had geplast. Ik schrok me wild en ik dacht dat ik ongesteld was geworden. Ik zag niets van bloed in mijn onderbroek, niets van bloed op het wc papier. Ik dacht dat dat normaal was. Dus ik ging op school naar de lerarenkamer en ik vroeg om maandverband. Ik liep de rest van de dag met een soort gigantische luier, ongemakkelijk te wezen. Tot ik aan het einde van de dag geen bloed in mijn maandverband had gezien. Ik dacht dat er iets mis was, dus ik vroeg het aan mijn moeder. Mijn moeder vroeg mij nog eens na hoe dat bloed er uit had gezien. Toen ik uitlegde dat mijn plas een soort lichtrode/roze kleur had en ik rond een uur of 8 naar de wc was gegaan, zijn we erachter gekomen wat er aan de hand was. Het bloed wat ik zag was geen bloed, maar schoonmaakmiddel, omdat de schoonmakers elke ochtend de wc schoonmaken op school.

De eerste keer dat ik echt ongesteld was, was niet veel beter. Ik kan me nog herinneren dat ik wakker werd en ik me doodschaamde. Er zaten allemaal bruine vlekken in mijn broek, ik had in mijn broek gepoept. Toen ik ook nog eens begon te bloeden ben ik huilend naar mijn moeder toe gegaan met de angst dat ik ongeneeslijk ziek was en dat ik een aandoening had. Ik zou nooit meer normaal kunnen poepen, ik zou altijd een luier moeten dragen omdat ik mijn poep niet kon ophouden, ik had een rare infectie waardoor er bloed uit mijn anus kwam en ik dood zou gaan. Het was dus een stuk minder erg dan verwacht, ik was gewoon ongesteld.

Voor het eerst puistjes krijgen

Zomaar, uit het niets, heb je er opeens een nieuwe vriend bij: Pieter de Puist. Wat moet je nu doen? Het ziet er ontzettend smerig uit en je wilt dit ding zo snel mogelijk wegkrijgen. Op internet zoek je al naar verschillende methodes om van zoiets af te komen, maar niets lijkt te helpen. Als je YouTube gaat doorspitten heb je bijna een trauma opgelopen door alle video’s die online staan over puisten uitknijpen. Ongeveer alle mogelijke zalfjes, crèmes en zelfs tandpasta’s heb je erop gesmeerd, maar niets lijkt te helpen. Naast dat dat ding er vreselijk uitziet, doet hij ook ontzettend veel pijn. Er zit niet veel meer op dan te doen alsof hij er gewoon niet is. Als je naar je vrienden toegaat probeer je nog subtiel je haar ervoor te houden, maar als je net vergeet om je haar ervoor te houden is het al te laat. ‘WAT HEB JIJ EEN GROTE PUIST OP JE HOOFD ZITTEN!’ Voor je het weet zijn alle hoofdjes jouw richting opgedraaid en zijn Pieter en jij een nieuw roddelonderwerp op je school.

Borsten krijgen

De een vindt het leuk, de ander wat minder: borsten krijgen. Het probleem bij borsten krijgen, is de ongemakkelijke tussenfase. Dit is de fase waarbij je nog niet genoeg borsten hebt voor een bh, maar te veel borsten hebt om nog een strak t-shirt te dragen zonder wat vetbultjes te zien. Gelukkig zijn daar de meest lelijke en minst sexy bh’s op de wereld: de kinderbh’s! Als je dan al wat meer theezakjes op je lichaam hebt gekregen, is het tijd voor een echte bh. Maar waar slaan die maten op? AA is een soort kleinere versie van A, maar DD is dan weer een grotere versie van D. En BB bestaat dan opeens niet? Bh’s uitzoeken is nog lastiger dan de gemiddelde toetsen die je krijgt.

De eerste blunders

Op het moment dat je naar de middelbare school gaat, wordt je met veel geconfronteerd. En vooral, met heel veel mensen. Het valt dan ook wel op dat iedereen er best volwassen uitziet en dat is echt wel iets waar je naar wilt streven. De oplossing: make-up en kleding. Na veel rondzoeken op internet en rekeningen van over de 100 euro ben je eruit: je ziet eruit alsof je een flinke griep te pakken hebt en gestyled bent door een blinde.

De confrontatie met een beugel

Je melkgebit heeft een tijd geleden afscheid van je genomen. De tandenfee is nog voor de laatste kies geweest en je hebt een prachtig, mooi, recht gebit. Of niet. Ik had het geluk dat mijn gebit ongeveer net zoveel tussenruimte had als het gemiddelde fietsenrek. Bij mij was de uitspraak ‘het meest aantrekkelijke aan iemand, is iemands lach’ niet van toepassing.

De eerste keer tongzoenen

Ik weet nog hoe erg hier altijd een big deal van werd gemaakt. De eerste keer echt zoenen, was iets wat heel belangrijk was. Het was het eerste duidelijke teken dat je geen kinderrelatie meer had, maar een serieuze relatie. Maar hoe werkte dat nou? Je ging te raden bij de meest ervaren mensen van de school. Er waren video’s op internet, maar het echte werk ging dan toch net wat anders. De meesten probeerden te doen alsof het de beste ervaring van hun leven was, maar werkelijk was het gewoon een dikke naaktslak die je mond binnentrad.

De eerste keer een tampon erin rammen

Na een hele tijd met maandverband te hebben gerommeld is het tijd voor de tampons. Nu het zomer is en je het liefst zou zwemmen, is die ongesteldheid gewoon totaal niet handig. En om nou de hele zomer door de pil te slikken is niet de beste oplossing. Je zoekt er wat over op, leest de gebruiksaanwijzing nog eens door en dan is het zover. Bij mij heeft het zo ontzettend lang geduurd voor ik het kon. Ik heb zowat elke houding aangenomen en elke mogelijke tampon gebruikt. Na een jaar oefenen is het mij toch gelukt om een tampon er goed in te krijgen. Mocht het je dus niet meteen lukken, je bent niet de enige.

Het vriendje

Nu durf je je vriendje een keer mee naar huis te nemen. Je bent best wel bang voor hoe dit gaat verlopen, aangezien je niet weet hoe je ouders gaan reageren. Je hoopt dat ze zich normaal gaan gedragen, maar helaas. Het maken van een enquête lijkt je nog minder tijdrovend, dan het aantal vragen die je vriendje moet beantwoorden. Of je hebt nog het type ‘leuke ouder’, die zich probeert te mengen in de conversatie. Probeer je rustig te praten over de line-up van het komende festival, komt je vader binnenlopen met de ingestudeerde woorden, zoals ‘cool’, ‘chillen’, ‘kaulo’ en ‘chappen’. 


Een veel te grote schooltas

Als je in de puberteit zit speelt ‘erbij horen’ een belangrijke rol. Als jij dan aan komt zetten met een koelkast van een tas, val je best buiten de boot. Je weet echter niet beter, omdat iedereen met een soort tweede huis op zijn rug loopt. Het is ook ongelooflijk wat iedereen daaruit haalt. Naast dat je je hele jaarverzameling aan boeken en schriften hebt meegenomen, zit er ook een halve kledingkast en een voedselvoorraad in waar ongeveer elke eekhoorn die van plan is om een winterslaap te gaan houden jaloers op is. Ik hoef dan ook niets te zeggen over het moment waarop er drinken in je tas ontplofte, want dan weet je pas echt dat je niet zoveel spullen mee naar school moet nemen.

Stiekem een crush hebben

Of het nou gaat om een crush wat betreft liefde of een crush wat betreft stijl, iedereen heeft wel een crush. Dankzij ons geliefde internet kunnen we ‘casual’ iedereen stalken. Je haalt je outfitinspiratie eruit, je make-upinspiratie, je pickup lines. Je probeert casual de stijl van iemand die je uit een hogere klas bewondert na te doen en je gaat vaak langs de foto’s van je crush. Allemaal leuk, tot je een foto van 2008 liked en je je realiseert dat daar sowieso vragen over komen.


Wat vond jij het meest awkward moment tijdens de puberteit?

‘Ok puberty… jokes over… you can make me hot now xxx.’