#15: 5x studietips!

Blog door CocoVirago

 Ik weet niet hoe het bij jullie gaat, maar over 2 dagen heb ik alweer examens! In totaal heb ik maar 4 examens (chemie, Frans, wiskunde en Nederlands) dus het valt nog wel mee. Hebben jullie ook (deel)examens nu? Of heb je gewoon motivatie en tips nodig om (beter) te leren? Hier zijn tips!


Maak een planning

Waarschijnlijk klinkt deze héél cliché, en dat is het ook, maar het is echt de nr. one regel. Als je alles tot op de laatste dag uitstelt en dan alles in 1 grote brok moet studeren, dan kom je 99% zeker in de problemen. Zelf ben ik iemand die ook altijd alles uitstelt, dus I KNOW HOW U FEEL!

Om er even de werking van ons brein en studeren bij te halen: als je iets 1x leert komt de informatie terecht in het kortetermijngeheugen. Na een korte periode zal je de informatie dus vergeten. Om die info in het langetermijngeheugen te krijgen, moet je het een aantal keer herhalen en tussen door ook slapen. Er is ook nog een tweede punt: onze hersenen bestaan zeg maar uit allemaal zeer dunne draadjes. Hoe dikker deze draden zijn, hoe beter en sneller we dingen zullen onthouden. Deze draden kun je later verdikken door te leren en te herhalen.

Hopelijk snapt iedereen ongeveer wat ik hierboven heb uitgelegd? Ik heb het zo goed mogelijk geprobeerd hehe.

Conclusie: maak een planning waardoor alles overzichtelijk is en je genoeg tijd hebt om te herhalen.


Forest

Forest is een app waarbij je een timer zet, als je deze start gaat er stilaan een boom groeien. Als je de app verlaat door naar een andere app te gaan zoals Messenger, Facebook, Snapchat, Instagram,… gaat de boom dood. Zelf gebruik ik de app ook en ik moet zeggen, het helpt echt! Meestal doe ik blokken van 50min werken en 10min rust. De app voorkomt dat ik tussendoor afgeleid geraak door op m’n gsm bezig te zijn. Als jij iemand bent die hier ook last van heeft, dan moet je dit zeker eens proberen!


Jezelf belonen

Deze vind ik persoonlijk heel belangrijk. Jezelf belonen zorgt ervoor dat je je motivatie behoudt om te blijven leren. Heb je al 2 blokken geleerd? Neem dan even een langere pauze van max een uur en doe eens iets leuks. Laat je hond uit, ga sporten, maak eten,… Zo zorg je ervoor dat je ook eens rust krijgt en weg bent van je bureau. Wat bij mezelf ook erg helpt is om iets te plannen na een drukke periode/ examenperiode. Ik ga eens het paasvakantie is (over 2 weken dus) voor een paar dagen naar een stad om daar lekker te shoppen en te ontspannen. Zo beloon ik mezelf en maak ik onbewust de redenering “als ik een goed en intensief werk voor toetsen en examens, krijg ik daarna een leuke beloning.” Zeker het proberen waard!


Samenvattingen maken

Ik maak altijd voor toetsen een samenvatting omdat ik alleen maar dingen kan leren als ik ze zelf geschreven heb. Deze samenvattingen hou ik dan bij voor tijdens de examens en dit bespaard mij een hele hoop tijd! Vroeger gooide ik die altijd direct al weg waardoor ik voor de examenperiode uren bezig was met opnieuw samenvattingen te maken. Ik was dus gewoon dubbel werk aan het doen. Daardoor ben ik dus mijn samenvattingen beginnen bijmaken en na de toets werkte ik deze dan soms bij. Sommige dingen ‘vergat’ ik er dan wel eens in te schrijven of het was niet uitgebreid genoeg, dus dat kon ik dan bijwerken.


Forceer niks

Soms gebeurt het wel eens dat je gewoon echt geen concentratie hebt en dat er gewoon niks in gaat. Ga dan zeker niet verder want daar heb je toch niks aan. Neem pauze en ga weg uit je werkruimte. Ook al heb je nog maar 1 blok gestudeerd, verwissel dan gewoon een paar blokken van pauze en werken. Je kan niet elk moment van de dag geconcentreerd zijn. Begin zeker niet te panikeren en ga even weg. Probeer na 30min nog eens terug en waarschijnlijk zal het nu wel lukken.Dit waren mij voornaamste tips. Hopelijk heb je er iets aan! Veel succes met de komende examens/toetsen!


Lots of love, CocoV

“Get up. Clean your desk. Tie your hair, and just start.”