Zo start je een bullet journal!

Blog door Susan

Bullet journals. De laatste tijd kun je er niet meer aan ontkomen. Je ziet ze overal liggen, zelfs bij de action kwam ik de boeken met stipjes tegen. Op youtube zijn steeds meer video's van mensen die het proces van hun monthly spread laten zien. Hoe start je eigenlijk een bullet journal?


Stap 1: de essentials

Natuurlijk heb je een boekje nodig waar je in kunt journalen. Zelf vind ik het fijnst om een boekje met stipjes te hebben, maar als je net begint en je niet zeker weet of het helemaal je ding is, kun je ook voor een wiskundeschrift met hokjes kiezen. Bullet journals kosten rond de 10-30 euro, hangt af van de kwaliteit van het papier, of hij doordrukt en welk merk. Alhoewel ik laatst bij de action ook een bullet journal zag voor twee of drie euro.

Een fineliner is een must. Ook hier heb je heel veel keuze in kwaliteit, maar Hema is wat mij betreft echt een topper. Bij de Bruna verkopen ze ook goeie, zelf heb ik hier mijn Pilot fineliners gekocht. 

Daarnaast is het handig om een liniaal, potlood, gum en stiften te hebben, maar de kans is groot dat je daar veel al van hebt.


Stap 2: de basis

Je hoeft dit natuurlijk allemaal niet per se te doen, maar dit is de opbouw van een bullet journal:

- Index

Alle pagina's op een rijtje, zodat je een goed overzicht heb en alles goed kunt vinden.

- Key

Hierin zet je de betekenis van alle symbolen die je gebruikt in je Bullet Journal. Bijvoorbeeld een hokje met een kruis erin is dat je een afspraak niet hebt gedaan, een hokje met pijltje is dat de afspraak is verplaatst en een hokje met vinkje is dat je de afspraak hebt afgerond.

- Future log

Dit is eigenlijk een kalender van het hele jaar. Je kunt dit combineren met alle verjaardagen of de belangrijkste afspraken van het jaar zoals vakanties.


Stap 3: het begin!

De eerste maand. Je kunt ervoor kiezen om een 'aankondigingspagina' te maken met de maand erop een een kalender waar je afspraken in kunt zetten. Een leuk idee is om een habit tracker te maken. Hiermee houdt je elke dag bij of je je goede gewoontes hebt voltooid, bijvoorbeeld vroeg naar bed, veel water drinken, productief zijn, enzovoort. Aan het eind van de maand heb je een mooi overzicht.

Vergeet zeker de weekly spreads niet! Dit is eigenlijk gewoon hetzelfde als een agenda, maar hier kun je zelf kiezen hoeveel schrijfruimte je wilt.


Gedurende het proces zul je doorhebben wat je handig vindt en wat absoluut niet. Het is vooral belangrijk om veeeel te experimenteren. Soms maak je een foutje en denk je echt dat je je hele pagina verpest hebt. Een goede tip is om er washi-tape erover heen te plakken, of een plaatje. Niemand die het zal zien!


Inspiratie:

- Pinterest

Staat er vol mee, gewoon intypen en je zult een overvloed aan inspiratie vinden. (mijn collectie: @susansinspiration)

- Amanda Rachel Lee

Haar instagram- en youtubeaccount staan vol met leuke ideeën. Zeker de moeite waard om te checken!

- Weheartit

ochoch, wat een schaamteloze zelfpromotie weer (@susavocado)

- Diana Leeflang

Diana, ook wel bekend als Disfordazzle, maakt sinds kort ook bullet journal video's. Ze doet het op een ontzettend leuke manier!


De afbeeldingen doen het op de één of andere manier niet, maar hier linkjes voor nog wat extra inspiratie:

leeukk

monthly spread

weekly spread

future log 


Het leuke aan een bullet journal is dat je precies zelf kunt bepalen hoe het eruit ziet. Het zal iets langer kosten om te maken dan als je een gekochte agenda koopt, maar het is echt de moeite waard.


Hopelijk heb je iets aan dit artikel gehad!

Susan


Heb jij een Bullet journal? Zo ja, wie of wat is jouw grootste inspiratiebron?