Blog #03 - Voorbereiden op een concert… meeneemlijst en tips!

Blog door NocturnalMe
Blog #03 – Voorbereiden op een concert… meeneemlijst en tips!

Spannend! Je gaat naar een concert! Of het nou het eerste concert is waar je heengaat, of de 10e, het blijft altijd spannend. Wat moet je allemaal meenemen naar een concert? Hoe lang duurt een concert? En hoe moet je je op een concert voorbereiden? Daarom ga ik deze vragen, en nog veel meer vragen, allemaal voor jullie beantwoorden!

Wat altijd handig is is een lijst van spulletjes die je mee moet nemen. Daarom heb ik er een voor jullie gemaakt!:

 • Het concertkaartje. Dat is natuurlijk het allerbelangrijkste!
 • Je mobiel. Laad deze goed op voor de tijd! Zorg er ook voor dat je nog veel ruimte over hebt op je mobiel om foto’s en video’s te maken. Als je dit niet hebt, zorg er dan voor dat je voor het concert een aantal video’s, foto’s of apps van je mobiel verwijdert. 
 • Een kleine fotocamera/compactcamera . Als je mobiel mooie foto’s en video’s kan maken zou ik geen camera meenemen. Een grote fotocamera mag je vaak niet mee de zaal in nemen, of het terrein op nemen.
 • Oordoppen. Zelf heb ik Pluggerz All-Fit Music Oordopjes van de Kruidvat, die mij erg goed bevallen.
 • Contant geld. Dat is natuurlijk altijd handig. Je kunt het gebruiken om munten mee te kopen, waarmee je drinken kunt halen, of voor een shirt (die je vaak na een concert kunt kopen).
 • Je pinpas. Soms heb je te weinig contant geld bij je, of kun je bepaalde dingen niet met contant geld kopen. Als je dan een pinpas bij je hebt, heb je deze problemen niet!
 • Textielstift of watervaste stift. Dit hoef je alleen mee te nemen als je van plan bent om de artiest(en) op te zoeken, en ze om een handtekening te vragen. Stel dat ze geen stiften bij zich hebben? Dan heb jij ze!
 • Een schrijfblok. Om misschien de setlist op te schrijven, of om er een handtekening op te laten zetten door de artiest(en). Een schrijfblok is handig voor alles.
 • Een extra shirt. Voor als je een heel glas bier over je heen krijgt (dat heb ik wel eens gehad, en toen had ik geen extra shirt bij me, dusja).
 • Eten en drinken. Bijvoorbeeld een flesje water en een paar boterhammen. Hou er wel rekening mee dat je dit VOOR of NA het concert begint op eet of drinkt. Je mag vaak geen eten en drinken mee het terrein/de zaal mee in nemen. Wat ik vaak zelf doe is eten en drinken in de auto, en het eten en drinken in de auto laten liggen als ik naar het concert ga. Op deze manier hoef je ook geen kluisje te kopen, en hoef je niet te stressen over waar je je eten en drinken moet laten. Als het concert afgelopen heb je vaak trek in iets, dus zorg ervoor dat je nog een beetje eten en drinken overhoud voor de terugweg!
 • Een klein tasje. Als er kluisjes zijn bij het concert kun je tas met spullen en je jas hierin doen. Vaak kost een kluisje wel iets.
 • Een zonnebril: Dit is alleen nodig als het concert buiten is, en als het die dag erg zonnig word. Het is niet fijn als je een paar uur lang tegen de zon in moet kijken!

Als je denkt dat je sommige dingen uit deze lijst niet nodig gaat hebben, zou ik deze spullen niet meenemen. Neem zo min mogelijk mee!!!

Als dit je eerste concert word, is het handig om een beetje te weten hoe alles gaat. Daarom heb ik een paar feitjes en tips verzameld:

 • De weg naar het concert: Als je met de auto naar een concert gaat, zorg er dan voor dat je de weg ernaartoe al vóór de tijd uitgestippeld hebt. Stel je voor dat je de weg op een gegeven moment niet meer weet, en je te laat komt bij het concert! Het is handig om een navigatie of een kaart in de auto te hebben, en hou de radio aan zodat je de verkeersinformatie kunt volgen. Zo kun je misschien files omzeilen.
 • Merchandise stands: Artiesten verkopen vaak shirts en merchandise bij merchandise stands. Als je hier graag iets wilt kopen, kijk dan voordat het concert begint waar deze stand staat, en of hij al open is. Je kunt er dan al voordat het concert begint spullen kopen. Vóór het concert is het namelijk veel minder druk bij deze stands dan na het concert. Verzin wel voordat je iets koopt waar je het gaat laten. Onbekendere artiesten soms geen merchandise stands.
 • Concertduur: Gemiddeld duurt een concert vaak twee uur. Soms duurt een concert korter, soms duurt het iets langer.
 • De wachtrij: Bij beroemde artiesten kan er een hele lange wachtrij staan voordat je het concertgebouw/-terrein in mag of op komt. Zorg dat je niet te laat in de rij gaat staan! Hoe laat dit moet zijn, kan ik je niet precies zeggen, want dit verschilt heel erg per concert. Misschien kun je op internet vinden hoe lang de wachtrijen ongeveer zijn van deze artiest, of bij deze concerthal/poppodium/etc.
 • Kleding: Het is handig als je meerdere laagjes kleding draagt. Zelf draag ik altijd een T-shirt met een vest hier overheen. Als je het te warm krijgt kun je makkelijk het vest uittrekken.
 • Muziek vóór het concert luisteren: Luister voor de tijd naar de muzieknummers van de artiest(ten). Het is erg leuk als je de nummers herkend tijdens het concert. Je hoeft de nummers niet helemaal woord voor woord uit je hoofd te kennen, maar dit is wel handig als je van plan bent mee te gaan zingen. Als je de verwachte setlist wilt weten van de artiest, kun je naar de site ‘setlist.fm’ gaan. Hier staan de setlisten van de afgelopen concerten van de artiest. Als je ziet dat de vorige tien concerten dezelfde setlist hadden, kun je diezelfde setlist ook verwachten bij jou concert.
 • Make-up: Doe niet te veel make-up op! Het word vaak erg warm als je tussen de mensen, waardoor je make-up snel uitloopt. Als je make-up opdoet, is het handig als het waterproof is.
 • ‘Code’ bij kwijtraken: Als je samen met iemand naar een concert heen gaat, of zelfs met een hele groep, is het handig als je een soort ‘code’ afspreek voor als je elkaar niet meer kunt vinden. Bijvoorbeeld: Je zegt tegen je vrienden dat je even naar het toilet gaat. Zij houden in de gaten of ze de afgesproken ‘code’ zien, als je erg lang weg bent. Als je de zaal weer binnenkomt valt je opeens op dat je niet weet waar je vandaan kwam. Daarom steek je je vuist in de lucht. Dit is jullie afgesproken code. Ergens verderop in de mensenmassa word ook een vuist opgestoken. Een van je vrienden heeft jou code gezien. Hier moet je dus naartoe!
 • Sta- en zitplekken: Als je een staplek hebt, moet je eerder in de wachtrij gaan staan dan wanneer je een zitplek hebt. Staplekken zijn namelijk geen vaste plekken, en zitplekken wel. Als je een zitplek hebt, kun je best laat in de rij gaan staan (die dan niet zo lang meer is, omdat de mensen van de staplekken al binnen zijn).
 • Openbaar vervoer: Als je met het openbaar vervoer naar het concert gaat, kijk dan voordat je naar het concert gaat wanneer de laatste trein of bus vertrekt. Als het concert om 1 uur ’s nachts afgelopen is en je er pas op het station achter komt dat de laatste trein al om half 1 is vertrokken, heb je een probleempje. Daarom vind ik het zelf het handigst om met de auto te gaan.
 • Aanvang: Vaak gaan de deuren ongeveer 2,5 uur van tevoren open. Dit betekent niet dat je er dan al MOET zijn! Stel: de deuren gaan om 7 uur open, en het concert begin om half 9, dan kun je vanaf 7 uur naar binnen. Het concert zelf begint pas om half 9.
 • Vooraan staan: Iedereen wil natuurlijk vooraan staan. Als jij dit ook wilt bij grote concerten moet je erg vroeg in de rij gaan staan. Hoe vroeg kan ik jullie niet vertellen, omdat dit bij elke artiest verschillend is. Je kunt op internet zoeken naar de wachttijd van de rij (van de artiest waar je heen gaat). Wie weet kun je hier iets over vinden. Als je vooraan staat, hou er dan ook rekening mee dat wanneer het concert begin, mensen vaak gaan drukken om verder vooraan te komen. Laat je dan niet weg drukken, en maak je dan iets breder door je voeten uit elkaar te zetten. Zo sta je steviger, en geven mensen je meer ruimte.
 • Drinken: Bij grote concertzalen is drinken vaak erg duur. Reken op minimaal 3 euro per munt!
 • Schoenen: Doe schoenen aan die fijn zitten, en waar je lang op kunt staan (in het geval je een staplek hebt). Je moet namelijk ongeveer twee uur staan! Als je niet zo lang bent en schoenen met een hoge zool hebt, kun je deze aantrekken om meer te kunnen zien van het concert. Doe dit alleen als je er ook lang op kunt staan!
Ik hoop dat jullie na het lezen van dit blog weten hoe je je moet voorbereiden als je naar een concert gaat. Als je nog meer tips hebt voor de voorbereiding op een concert, kun je een reactie achterlaten met deze tip. Want hoe meer tips, hoe beter! En als je de blog leuk vind, kun je natuurlijk ook een reactie achterlaten. Reacties vind ik natuurlijk zelf ook heel leuk :P. Bedankt voor het lezen, tot mijn volgende blog en heel veel plezier bij het concert!

QueenLin xxx