10 herkenbare momenten wanneer je maandverband gebruikt #48

Blog door Domino

Toen ik voor het eerst ongesteld werd, was ik 11. Ik was toen heel blij omdat ik één van de eerste meiden was die ongesteld was in mijn klas, waardoor ik mij al snel volwassen voelde. Allemaal heel leuk, tot ik meerdere keren ongesteld was geweest en ik begon in te zien dat het helemaal niet zo leuk is om al wat sneller volwassen te zijn. Doordat ik nog best jong was en tampons mij veel te lastig leken heb ik jaren maandverband gebruikt. Dit zijn de momenten die ik toen vaak meemaakte.

Het wc moment

Dit was vooral een dingetje in de brugklas. Omdat ik vroeger best onzeker was, vond ik het verschrikkelijk om mijn maandverband te verwisselen in de wc. Op de een of andere manier had ik het gevoel dat als mensen zouden horen dat ik ongesteld was, ze dat tegen me zouden gebruiken. Als ik dan een keer bot zou reageren, dat er gezegd zou worden ‘ben je ongesteld of zo?’ Ik had hier helemaal geen zin in en daarom hield ik het liever voor mezelf. Maar hoe kan je nou op een wc, waar meiden een kwartier hun make-up staan bij te werken of in de wc staan te roddelen, onopgemerkt je maandverband verwisselen? Het geeft al een hard geluid als je het uit je onderbroek trekt, als je het weg moet gooien geeft het ook geluid en het openmaken van het nieuwe maandverband geeft ook weer geluid. Erg casual was dat niet.

Je voelt dat je aan het bloeden bent

Ik weet dat het misschien te veel informatie is, maar het is wel zo: je voelt dat je bloed. Ik vind dit gevoel altijd onprettig, maar het is wel handig om te weten dat je nu al voor de, ik zeg maar iets, derde keer bloed, zodat je weet dat je het binnenkort moet gaan vervangen.


Het zit niet alleen op 1 plek

Helaas, van een beetje te veel informatie gaan we naar veel te veel informatie. Ik ben iemand die ontzettend veel bloed, waardoor ik dus altijd groot en lang maandverband draag. Hierdoor verspreidt het bloed zich over het maandverband waardoor het niet alleen precies onder je vagina komt, maar ook nog eens erlangs. Hierdoor stond ik twee keer per dag down under te wassen, zodat ik me niet zo vies voelde.


Het past niet in je broekzak

Wil je eventjes onder de les je maandverband wisselen zonder het uit je tas te moeten vissen? Dan steek je het toch in je broekzak! Helaas, maar vrouwenbroekzakken zijn niet al te groot. Volgens mij kan ik er nog net een sleutelbos in kwijt, want veel extra ruimte is er niet in vrouwenbroeken. Hierdoor wordt maandverband in je broekzak stoppen ook nog een lastige klus. Maar om nou elke keer heel je tas mee te nemen naar de wc is ook een beetje raar, en dat valt nog meer op dan gewoon met je maandverband rondlopen. Geloof me, er is niemand die denkt dat je op de wc je aardrijkskunde boek door gaat lezen als je je tas meeneemt, we weten allemaal wat dat betekent.


Je kunt het niet even makkelijk overhandigen

‘Hey, ik ben mijn maandverband vergeten, heb jij toevallig?’ Dit is mij af en toe wel eens overkomen, wat een beetje ongemakkelijk is. Aangezien je al probeert om niet al te hard te praten, niemand gaat het wat aan dat je ongesteld bent, is het moeilijk om dan ook nog heel terloops het maandverband aan te nemen. Meestal heeft maandverband dan ook nog een prachtig fel kleurtje zoals wit, blauw of paars. Daarnaast is het formaat nou ook niet erg klein dus om opgemerkt even maandverband aan te nemen is nog een hele klus.


De zoektocht naar het goede maandverband voor jou

Waarom zijn er zoveel soorten maandverband? Heb je het eenmaal door, dan is het een stuk makkelijker. Maar in het begin toen ik net ongesteld was, snapte ik er niets van. Vleugels? Waar dienen vleugels nou weer voor? Extra lang? Is dat dan omdat je een extra lange vagina hebt ofzo waardoor je langer maandverband nodig hebt? Het is al lastig om uit te vinden dat vleugels en verlengd maandverband dienen voor extra bescherming, maar ga dan ook nog maar eens zien uit te vogelen wat bij jouw hoeveelheid bloed past.


De jeuk en irritatie

Hier wil ik niet al te veel woorden aan vuil maken. Aangezien ik best lang ongesteld ben, is het voor mij gebruikelijk om vaak mijn maandverband te verwisselen. Maar doordat je zo vaak weer verwisseld, kan het zijn dat het maandverband op een gegeven moment tegen je benen aan scheurt. Ontzettend irritant, want je kunt ook niet even stoppen met ongesteld zijn.


Wat is de voorkant?

Dit was altijd heel onduidelijk voor mij. Negen van de tien keer stond dit op de verpakking van het maandverband zelf, maar omdat ik meestal snel wil verwisselen gooi ik die meteen weg. Hierdoor zit ik dan sukkelend te denken van: welke kant is logisch? Ik ben niet al te slim en al helemaal niet logisch, dus ik zal meerdere keren gelopen hebben met maandverband dat verkeerd om zat.


Het verkeerd plaatsen

Het is misschien al donker of het licht is toevallig uitgevallen, je kunt in ieder geval weinig zien. Maar toch wil je je maandverband in je onderbroek stoppen. Door een beetje af te tasten waar nou precies je onderbroek zit kan je erachter komen dat je het (ongeveer) zo zou moeten plaatsen. Het is eindelijk gelukt, mooi. Maar wanneer je je onderbroek omhoog hijst merk je al snel dat het of te ver naar voren, of te ver naar achteren zit. Erg leuk, want nu mag je het nog eens proberen, alleen dat maandverband zit nu al vastgeplakt aan je onderbroek. Hoe krijg je dat er nu weer fatsoenlijk af zonder dat hij, wanneer je hem verplaatst, niet meer plakt.


Je bent verplicht om een onderbroek te dragen

Dit was vroeger voor mij geen probleem, maar later wel. Vroeger liep ik heel graag in mini boxers en gewone onderbroeken, maar op latere leeftijd ben ik strings meer gaan waarderen. Ik weet het, too much information, sorry. Het gaat erom dat als je maandverband wil dragen, dat je daar dan wel genoeg oppervlak voor moet hebben voor je het maandverband in je onderbroek kan leggen. En een string heeft helaas geen groot oppervlak, dus ben je genoodzaakt om grote onderbroeken te dragen.Welke momenten maak jij mee als je maandverband gebruikt?

‘I’m a feminist. I’ve been a female for a long time now. It would be stupid not to be on my own side xxx.’