Tips voor als je voor het eerst met iemand afspreekt #37

Blog door Domino

Toen ik vroeger voor het eerst met iemand ging afspreken had ik echt geen idee wat ik moest doen. Ik dacht: wat nou als het heel erg tegenvalt? Als er awkward stiltes komen? Na meerdere mensen te hebben ontmoet, is het mij opgevallen dat ik wat standaard dingen doe voordat ik ga afspreken. Hierdoor vind ik het eigenlijk nooit meer awkward om af te spreken. Ik dacht toen van goh, waarom deel ik die dan niet met anderen, misschien helpen ze voor jou ook wel.

Tip 1: eerst iemand leren kennen

De fout die ik vroeger voornamelijk maakte, was het niet durven vragen van iemand zijn nummer. Hierdoor had ik eigenlijk geen idee met wat voor persoon ik zou gaan afspreken, omdat ik diegene er gewoon aardig uit vond zien. Het probleem waar ik dan snel tegen aan liep, was dat ik niet met diegene op persoonlijk vlak klikte, niet dezelfde interesses of hobby’s had en dus werd het al snel ongemakkelijk. Wat een tip kan zijn: vraag even het nummer, of het account op social media aan diegene. Dit kan als ‘gewaagd’ over komen, maar dan kan je tenminste wel al een beetje praten met iemand, zonder dat je de hele tijd met gespreksstof moet komen. Je kunt reageren wanneer je wilt en als je merkt dat het niet klinkt, dan loopt het gesprek vanzelf dood.

Tip 2: probeer diegene in je leven te betrekken

Het voelt meestal een beetje onwennig om tegen elkaar te praten in het begin via de telefoon, maar als je eenmaal een gedeelde hobby hebt gevonden is dat snel voorbij. Ik had vroeger altijd het idee dat de ander mijn leven toch niet interessant zou vinden, dus waarom zou ik erover vertellen? Dit is dus echt een grote fout van mij geweest, aangezien diegene achteraf vertelde dat het leek of ik geen contact wilde omdat ik zo afstandelijk deed en ik niets over mezelf vertelde. Als jij iets gaat doen, zoals trainen of werken, kan je dat altijd zeggen. Dan kan jij ook meteen weer vragen of hij werkt of een hobby heeft. Probeer af en toe ook spontaan aan hem te vragen wat hij gaat doen, of hoe zijn dag is. Het is fijn voor de ander als je interesse in hem of haar toont en voor hem is het ook fijn om te horen dat je diegene wil betrekken in jouw leven.

Tip 3: verwacht niet te veel

Ik weet het, als je iemand voor het eerst ontmoet is het een beetje onwennig en spannend. Je wilt graag een goede indruk maken en je probeert allemaal signalen op te vangen. Het is namelijk wel belangrijk om te merken of hij je ziet als een vriend of als mogelijk relatie materiaal. Ik liep altijd een beetje tegen het probleem aan dat ik een te hoog verwachtingspatroon had. Dan dacht ik bij mezelf: waarom app je mij niet? Als ik echt zo interessant voor hem ben, dan zou hij mij toch wel appen? Zo gaan we nooit fatsoenlijk vrienden kunnen worden. Iedereen heeft zijn eigen leven en je moet een band niet opbouwen alsof het een sprint is. Het is een marathon, waarin je eerst het vertrouwen moet zien te winnen zodat het later kan uitgroeien tot iets moois. Alleen bij sommigen kan dit even duren. Verwacht dan ook niet na een week al een gigantische liefdesbrief als jij langzaam gevoelens begin te ontwikkelen, een band krijgen kost tijd en energie.

Tip 4: wordt niet te claimerig

Als hij met zijn vrienden afspreekt is het natuurlijk niet de bedoeling dat hij constant met jou zit te appen. Stel je voor dat hij met jou samen is en dan met anderen de hele tijd zit te appen, dat is ook onbeleefd. Neem hem dat dus niet kwalijk. Verander ook zeker niet in een soort stalkerige vriendin die de hele tijd zit te controleren wanneer hij als laatste online is geweest en of hij blauwe vinkjes heeft. Ik heb mijn laatst gezien en blauwe vinkjes niet voor niets uitgezet, gewoon om te voorkomen dat ik geobsedeerd raak met de vraag of hij mijn berichtjes al gezien heeft.

Tip 5: zorg dat je op een plek met mensen afspreekt

Ik voel me al ongemakkelijk als ik er weer aan terug denk. Vroeger sprak ik altijd bij iemand thuis af als ik ging afspreken met iemand. Ontzettend ongemakkelijk natuurlijk. Dan zit je daar, zwaar ongemakkelijk tegenover elkaar in een stille ruimte. Ik ben later overgeschakeld naar het ontmoeten in een ruimte waar mensen zijn. Denk aan een plek in de stad, in het park bijvoorbeeld. Er lopen altijd wel mensen, dus je kunt altijd wel naar iets kijken of ergens wat gaan drinken.

Tip 6: zorg ervoor dat er geen ongemakkelijke stiltes kunnen vallen

Als ik iemand voor het eerst ontmoet ben ik best verlegen. Maar als het ongemakkelijk word, dan word ik een waterval. Alleen maar mooi zou je denken, maar niemand kan er wat van volgen. Dan ga ik zo snel praten om gewoon de stiltes op te vullen, dat is echt verschrikkelijk. Ik heb dit probleem opgelost door voor mezelf te accepteren dat er soms stiltes mogen zijn. Maar wat nou als er echt een lange stilte valt? Ik gebruik dan altijd vragenlijsten. Vragenlijsten zijn altijd wel goed, het is multifunctioneel. Je vult de stiltes op en je leert die persoon beter kennen. Als jij een of andere tag met elkaar doorneemt van 100 vragen dan ben jij daar echt wel een tijdje mee zoet, zeker als je ook nog wat dieper op de verhalen ingaat en verhalen gaat vertellen. Als je de vragen na een lange tijd allemaal behandeld hebt dan weet je dat je lekker kan praten met die persoon. Mocht je na korte tijd al klaar zijn door de ‘ja’ ‘nee’ antwoorden die zo kort mogelijk zijn, dan merk je al gauw genoeg dat het niet klikt. Je kunt dan voor de zekerheid ook nog altijd vragen ‘hoezo dan?’ maar als die persoon dan al aangeeft dat die dat liever voor zichzelf wil houden, dan geeft hij je niet de kans om hem beter te leren kennen en dan houdt het gewoon op.

Tip 7: spreek niet te snel weer af

Als het goed is gegaan en je een klik voelt is dat natuurlijk geweldig, maar ga niet meteen al een afspraak met hem inplannen voor de volgende dag. Natuurlijk wil je dan juist meer bij die persoon zijn, maar raak niet te obsessed met diegene. Het is de bedoeling dat je een band krijgt en als je al zo snel weer wil afspreken kan dat juist iemand afschrikken. Wees ook niet bang om zelf het gesprek weer op te pakken als je elkaar gezien hebt, het is altijd lastig om weer terug berichtjes te sturen nadat je elkaar in het echt gezien hebt. Moet je sturen dat je het leuk vond om elkaar te zien? Moet je afwachten tot hij wat zegt? Deze persoon zal vast hetzelfde denken, maak je dus niet meteen zorgen als hij niet gelijk een berichtje stuurt, hij zal het vast ook een beetje onwennig vinden om weer te praten via de telefoon als jullie elkaar net hebben gezien.


Welke tips heb jij voor als je voor het eerst met iemand afspreekt?

‘All you need is someone who joins in on your weirdness xxx.’