10 herkenbare momenten met lang haar #26

Blog door Domino

Toen ik klein was, was lang haar en Domino één begrip. Ik had haar dat over mijn billen viel, ik werd gekenmerkt als het meisje met lange mooie blonde haren. In groep 8 kwam daar een einde aan, ik liet mijn haar een stuk korter knippen. Ik had genoeg van het lange haar, maar de herinneringen eraan zitten nog steeds vers in mijn hoofd. Deze ga ik vandaag met je delen.

De klitten

Dik haar is sowieso lastig om te kammen, maar dik en lang haar is een ramp. Als ik besloot om mijn haar ‘even te gaan kammen’ kon je daar een kwartier voor uitrekken, aangezien er zo veel klitten in zaten. Ik kreeg het ook nooit voor elkaar om mijn haar in één keer te kammen, dus om het haar over mijn schouder te leggen en te kammen. Ik vroeg mijn moeder vaak of ze het voor me wilde doen.

Het wassen

Mijn haar viel net over mijn billen als het droog was, laat staan wanneer het in slierten naar beneden hing. Het was altijd een klus om mijn haar te wassen, het was ontzettend zwaar. Je kunt het bijna een workout noemen om je haar omhoog te houden en het te wassen.


Krullen

‘Hoe sta jij eigenlijk met krullen?’ Deze vraag kreeg ik altijd te horen. Snap ik ook wel, want lang, krullend haar lijkt mij prachtig. Maar, daar houdt het dan ook mee op. Wanneer ik mijn haar wilde krullen moesten er eerst allemaal producten aan te pas komen met een gigantische krultang voor het wilde werken. Met een beetje geluk bleef het dan 10 minuten zitten, dus dat was ook niet de moeite.


Accessoires in je haar

Natuurlijk wilde ik niet steeds mijn haar gewoon los dragen, wat variatie is ook leuk. Ik heb dan ook in mijn YouTube geschiedenis een waslijst van tutorials om je haar te doen staan. Alles waar een elastiek aan te pas kwam was voor mij al onmogelijk, want die zakte binnen no time uit. Ik kocht dan super strakke elastieken, maar daarvan kreeg ik ontzettende hoofdpijn. Als ik met een nieuwe ‘creatie’ (meestal bleef mijn haar nooit zitten en ontwikkelde het zich tot een soort uitgezakt iets) op school aankwam, keken mensen mij dan ook een beetje geschrokken aan. Ken je nog de donut knot? Ik had dan altijd een gigantische ‘donut’ op mijn hoofd, het zag er niet uit.


Naar de kapper

Omdat ik zelfs van de moeder van mijn basisschool crush te horen had gekregen dat ze mijn lange haren prachtig vond, mocht het sowieso NIET korter worden. Ik was dan ook als de dood voor de kapster. Ik zei dan wel tien keer tijdens de knipbeurt dat het écht alleen de puntjes mochten zijn.


Vriendinnen die aan je haar zitten

Je kent het wel, toen je vroeger klein was wilde je als meisje altijd je vriendinnen hun haar vlechten. Dit heb ik dan ook meegemaakt, alleen liet ik het nooit toe. Ik was als de dood dat er een knoop in mijn haar zou komen en ik het er nooit meer uit zou krijgen, dus bleef ik ver weg van deze vlechtsessies. Tot een dag, waarop mijn beste vriendin besloot om mijn haar in te vlechten. Het gevolg? Een gigantische knoop in mijn haar die eruit geknipt moest worden, aangezien je hem er niet meer uit kon kammen. Toen miste ik dus een stuk haar, geweldig.


Warm

Tropische temperaturen en lang haar? Dat is een stuk minder. Als ik het tegenwoordig warm heb draai ik mijn haar in een knot, hartstikke makkelijk. Als ik het vroeger warm had was er maar één iets om te doen: het verdragen. Lang haar dat vies aan je lichaam plakt vond ik echt verschrikkelijk. Ik kon het dan ook nooit vast dragen, in een staart of knot, omdat het toch weer uitzakte. Frustrerend.


Het komt overal

Je kent de prachtige foto’s vast wel: slanke gebruinde meiden met lang haar dat casual naar achteren waait. Dit gebeurde dus nooit bij mij. Met mijn lange haren kwam het gewoon overal. Als ik iets opschreef zat mijn haar alweer voor mijn ogen, als de wind waaide kreeg ik een deken van haar over mijn ogen en bij gym moest ik zo veel mogelijk stil staan om te voorkomen dat mijn haar voor mijn ogen kwam en ik tegen een toestel aan zou knallen.


Je omgeving

Als ik dan eens mijn haar in een vlecht had gedaan, of een veel te strakke staart had ingedaan, kreeg ik altijd wel opmerkingen van vrienden. Waarom? Omdat mijn haar zo vaak in hun gezicht zat. Als ik mij wegdraaide van hen zat mijn haar standaard in het gezicht van hun met een briesje wind. Of als ik mijn hoofd snel omdraaide, pats! Weer iemand geraakt met mijn vlecht. Hierbij mijn oprechte excuses voor iedereen die ooit een haar van mij ergens heeft gevonden. Heel vaak kreeg ik de opmerking: ‘domino, is deze haar van jou?’ Omdat het zo lang was viel mijn haar ook regelmatig uit en kwam mijn haar dan ook overal. Ik vond het vooral verbazingwekkend dat een vriend van me ooit een haar had ontdekt, in zijn onderbroek. We zijn er nog steeds niet over uit hoe dat mogelijk is.


Zwemmen

Ik houd erg veel van zwemmen, maar dat is met lang haar een struggle. Ik ben iemand die er echt van houd om te duiken, dus dan is vast haar geen optie. Wanneer ik het in een strakke staart deed en het nat werd, kon ik namelijk een heel pijnlijke middag verwachten, want dat deed zoveel pijn om dat elastiek eruit te halen. Maar met los haar ziet het er echt niet uit. Ik zag er uit als een doorweekte kat. Dat haar sluik langs mijn gezicht, ik leek wel het meisje van The Ring.Heb jij zelf lang of kort haar?

Welke dingen herkende jij?

‘Beauty is not in the face, beauty is a light in the heart xxx.’