Het jaar goed afsluiten

Blog door Random Schrijfsels

Woehoe het is kerstvakantie!
De tijd vliegt! *gooit klok in de lucht*

Het is alweer bijna het einde van het jaar. En wat kan er toch eigenlijk veel veranderen in een jaar tijd. Je hebt problemen achter je gelaten en je bent paar nieuwe en prachtige ervaringen rijker. Misschien heb je zelfs nieuwe mensen leren kennen of juist contacten verbroken. Je bent in ieder geval alweer een stapje dichterbij naar volwassenheid (of juist niet ;))

Persoonlijk zie ik een nieuw jaar als een nieuw begin. Een frisse start waarbij ik alle ellende van het vorige jaar achter me laat, maar de leerzame en mooie momenten met me meeneem. Daarom hou ik zoveel van nieuwjaar. Het voelt als een soort bevrijding, een nieuwe kans.

Maar soms kun je het gevoel hebben alsof je iets niet goed hebt afgesloten. En dat kan een erg frustrerend gevoel zijn. Afsluiting is erg belangrijk. Zonder afsluiting blijf je altijd achter met de vraag "wat als"

Daar moeten we vanaf!
Of het nou een vervelende situatie of een persoon is, of gewoon die berg huiswerk die je hebt meegekregen van je leraren omdat ze je geen fatsoenlijke kerstvakantie gunnen. Wat jouw situatie ook is, het is tijd om het dit jaar goed af te sluiten, zodat je het volgende jaar weer helemaal fris en fruitig bent voor nieuwe avonturen!

Ja oke heel leuk allemaal maar HOE doe ik dat dan?!
Helaas kan ik jullie geen letterlijke antwoorden geven aangezien ik niet al jullie situaties weet. Wel kan ik wat algemene tips geven.Denk bijvoorbeeld eens na over de situatie waarin je je nu in bevindt. Wat zou je graag willen veranderen? Heb je ergens spijt van? 

Ik zal even een voorbeeld geven. Ik ben dol op mijn vrienden, maar de laatste tijd ben ik erg druk met school en stage. Daardoor zeg ik ze vaak af. Te vaak. Ik merk aan mezelf dat ik een stuk minder sociaal ben geworden. Ik wacht altijd maar af wanneer mijn vrienden mij vragen om iets te doen. Als het maar van één kant komt houdt het op een gegeven moment natuurlijk op. Dat is iets waar ik erg spijt van heb. Begrijp me niet verkeerd, school en stage zijn belangrijk voor me, maar ik zie wel dat ik mijn vriendschappen nogal heb verwaarloosd.

Dus ook ik heb voornemens voor het oude jaar die ik nog fatsoenlijk moet afsluiten. Het is zo belangrijk om je geliefden te laten weten dat je om ze geeft. En vaak zit het hem in de kleine dingen. Dat zie ik nu pas in.

Maar misschien zit jij wel in een hele andere situatie. Sta eens stil bij jouw situatie. Schrijf het desnoods van je af. Stel jezelf eens vragen zoals:
- Wat is de oorzaak van mijn probleem?
- Wat kan ik er aan doen om het te veranderen?
- Wil ik het wel veranderen?
- Wat kan ik volgende keer beter doen?
- Hoe zou het voelen om deze situatie eindelijk te hebben opgelost?

Het kan zijn dat je aan jezelf twijfelt. Dat je bang bent dat je het niet zelf op kunt lossen. In dat geval is het totaal geen probleem om hulp te vragen. Iedereen vraagt wel eens hulp, het is menselijk en je hoeft je er totaal niet voor te schamen. Lucht je hart bijvoorbeeld eens bij je (beste) vriendin, je ouders, je vriend(in), of voor mijn part je kat. Het kan erg bevrijdend zijn om je gedachten eens hardop te zeggen tegen iemand. Zoek een betrouwbaar persoon waarbij je je gedachtes kwijt kunt. Heb je niemand in jouw omgeving waarbij dat kan? In dat geval wil ik je gerust een luisterend oor bieden. (stuur een berichtje!) Persoonlijk vind ik het soms een stuk fijner om mijn verhaal te vertellen aan iemand die los staat van de situatie, een ‘outsider’.

En het allerbelangrijkste: los het op! Stop met excuusjes maken en ga de confrontatie aan! Jij hebt de controle over deze situatie, dus alleen jij kan het oplossen. Probeer het in ieder geval. Als het dan nog niet is opgelost, dan weet je tenminste dat je het hebt geprobeerd en dat je je best ervoor hebt gedaan, zodat je niet achterblijft met het ‘wat als’ gevoel. En natuurlijk kan het zo zijn dat deze laatste paar dagen niet lang genoeg zijn om de hele situatie op te lossen. Dat maakt niet uit, als je maar een begin maakt. 

Altijd paar minuten voor het aftellen van het nieuwe jaar ga ik altijd in mijn hoofd nog eventjes de momenten na. Vervolgens proost ik daar op (waarbij nog vele drankjes bij volgen) en begin ik aan het nieuwe jaar. Dat ga ik dit jaar ook doen. Wie doet er mee?

Zo, nu ben ik klaar met al mijn geneuzel. Hopelijk heb ik hier paar meiden mee kunnen helpen!

Ohja en trouwens: een fijne kerst(vakantie!) en een gelukkig, stress loos nieuwjaar! PROOST!


See you next year! xoxo