Een studie kiezen? HELP!

Blog door Kyrnes

Iedereen herkent het wel, je moet nu of over een tijdje een studie gaan kiezen die bij jou past en waar jij de komende jaren zoet mee bent. Het enige probleem is alleen dat je geen flauw idee hebt wat jou leuk lijkt en je ziet door de bomen het bos niet meer. Waar begin je en hoe weet je zeker dat je eindigt met een juist gekozen studie? Van het kiezen van je profiel op de middelbare school tot aan je uiteindelijke studiekeuze, alles wordt in dit blog behandeld!

Het begint allemaal in de derde klas*, je moet een richting gaan kiezen voor wat je de laatste twee jaar van je middelbare school wilt gaan doen. Nu word je hier al verplicht je te oriĆ«nteren in grote lijnen waar jij je op wilt gaan richten. Ga je later liever de kant van de gezondheid en natuurkunde op of wil je liever economisch en maatschappelijk bezig zijn? Dit zijn echt alleen maar de grote lijnen en het gaat er dus nog niet specifiek om wat jij later wilt doen maar het maakt zeker deel uit voor je studiekeuze die volgt. Denk goed na wat bij jou past, waar liggen jou interesses en waar scoor jij het hoogste voor op school? Cijfers zijn natuurlijk niet het belangrijkste, als jij hoog scoort voor economie hoeft dat nog niet te betekenen dat jij geen natuurprofiel kunt doen. Zolang jij zelf de motivatie en inzet ervoor hebt kun je alles doen wat je wilt. Je hebt goed georiĆ«nteerd waar je geĆÆnteresseerd in bent en in welk vakgebied jij jezelf later wel ziet lopen, nu volgt natuurlijk de uiteindelijke profielkeuze.

Je hebt je profielkeuze kunnen maken en je gaat eindelijk naar de vierde klas, nu begint het echte werk pas. Sommige vakken zijn afgevallen, goed voor jou omdat je daar toch misschien niet zo goed in was! Dit kan je een hoop werk en moeite besparen en je krijgt hopelijk meer motivatie aangezien je je nu beter kunt richten op de vakken die je wel leuk vind. Het is ook het jaar dat je alvast moet gaan nadenken over welke studie je na de middelbare school wilt gaan volgen. Sommigen weten het al maar een hele hoop hebben ook nog geen idee. Gelukkig heb je het hele jaar nog of de volgende jaar/jaren. Zolang je er maar niet te laat mee begint!
Waar begin je nou met het kiezen van een studie? Er zijn verschillende manieren waarop je erachter kunt komen welke studies er zijn voor jou niveau en welke aansluiten op jou profiel.
- Je kunt natuurlijk eerst beginnen met een online studiekeuzetest, goede sites
   hiervoor zijn studiekeuze123.nl en iCares.nl. Er zijn ook nog zat andere sites
   waar je een studiekeuzetest kunt afnemen, hier moet je zelf kijken welke het
   beste voor jou is.
- Je kunt bijvoorbeeld langs je decaan op school gaan en vragen om een
  afspraak te maken voor een gesprek. Je kunt samen met hem/haar kijken
  waar jouw interesses liggen en welke studies er het meest bij in de buurt
  komen. 
- Wat je ook kunt doen is een speciale studiegids bestellen, hierin staan alle
  studies die aangeboden worden en op welke scholen door het hele land deze
  gegeven worden.
- Je kunt naar een speciale studiebeurs of onderwijsbeurs gaan waar
  verschillende stands zijn met diverse opleidingen. Deze beurzen zijn op
  diverse centrale plekken in het land te vinden.

De laatste maar ook (voor mij dan) meest effectieve methode is om een lijst uit te printen met alle studies op MBO/HBO/WO niveau (het ligt er maar net aan welk niveau jij van plan bent om te gaan doen). Je kunt nu een voor een gaan bekijken wat de studie inhoud en of het jou wat lijkt. Lijkt de studie je niks? Streep hem dan door! Spreekt het je aan? Laat hem dan staan. Als je hiermee klaar bent heb je als het goed is nog maar een aantal studies staan, vervolgens kun je de studies gaan vergelijken. Lijkt de ene studie jou leuker dan de ander? Streep dan de studie door die jou het minst leuk lijkt. Op een gegeven moment blijft er nog maar Ć©Ć©n studie over of nog maar een paar.

Als je een paar studies overhoud kun je beslissen om naar de open dagen van deze studies te gaan. Hier kun je nog meer informatie verkrijgen over de studies dan via internet. Je kunt makkelijk vragen stellen en gelijk de sfeer van de school proeven. Is er nou een studie die er gelijk uitspringt? Dan is dit hoogst waarschijnlijk de studie die het meest geschikt is voor jou. Als je het zeker wilt weten kun je natuurlijk ook nog altijd beslissen om mee te doen aan een meeloop dag van deze studie, je hoeft je hier alleen maar voor in te schrijven en het is ook nog eens geheel gratis!

Je zit aan het einde van je examenjaar en je moet je gaan inschrijven voor de door jou gekozen studie. Sommige studies werken met een speciale loting omdat er maar een beperkt aantal plaatsen zijn, daarom is het bij deze studies verstandig je ook nog aan te melden voor de studie die bij jou op de tweede plaats terecht komt. Voor de meeste studies kun je je inschrijven tot eind mei. Allereerst moet je een DigiD aanmaken, dit ben je verplicht anders kun je je niet inschrijven voor jou studie. Vervolgens kun je je inschrijven voor je studie en de nodige financiering(en) aanvragen.

Heel veel succes met de keuze van jouw studie!

* Het kan zijn dat sommige gegevens niet helemaal kloppen, dit verschilt natuurlijk per school en niveau.